Polemika @Parasol vs @ Rychu_Świbno:
2.Przy okazji zapytam też czy jest to możliwe że stacja pogodowa zaciągnie dane nie ze swoich czujników?
(tłumaczyłoby to w jakiś sposób te anomalie). Mam w swojej statystyce np pomiar PM2.5 a nie posiadam czujnika jakości powietrza To skąd stacja to wzięła?
Pomijam powód który opisywał "Rychu_Świbno" ponieważ warunek długiej przerwy w łączności nie wystąpił.
Tak, to możliwe.. Czujniki zespolone mają co prawda swoje ID ale one nie zapobiegają temu aby inna stacja bazowa/konsola zaciągnęła z niego dane lub, że Twój jest odczytywany przez pobliską stację.
Raczej nie ma takiej możliwości, ponieważ czujniki mają własne ID. ID czujnika jest unikalne i stałe.
@Parasol, wprowadzasz userów w błąd z tym ID stacji. W tym co napisałeś powyżej jest prawdą to, że czujniki do stacji, te wewnętrzne czy zewnętrzne posiadają intywidualne ID.
Dzięki nim, user może monitorować czy konsola przyjmuje pakiety po WiFi od swojego czujnika czy obcego.
Ten ID zapewnia też - jak napisałem powyżej - to że konsola nie przyjmie pakietu od obcego czujnika przez pewien okres gdy nie dotarł pakiet swojego czujnika czyli swojego ID.
@YERZY --> Ten okres - z mojego doświadczenia - to 3-5 interwałów pomiędzy pakietami wysyłanymi co 16s - ta techniczna przerwa jest niezauważalna dla usera oraz niewidoczna w zestawieniu danych w konsoli i na serwisie pogodowym. To jest taki bufor czasowy jaki FineOffset zaszył kilka lat temu w softach swoich stacji. Właśnie po to aby "dać szansę" czujnikowi własnemu na skuteczne przesłanie pakietu do swojej konsoli.
Przerwa wynika np z chwilowych zakłóceń w eterze. Gdy przerwa jest dłuższa niż te 3-5 interwałów (ok 1min lub mniej) to, w to miejsce wchodzi pakiet z ID obcego czujnika.
Tak więc @Parasol - to nieprawda co piszesz, że konsola nie przyjmie obcego czujnika.
Zawsze przyjmie - czego przykładem są moje czujniki. Pochodzą one od różnych stacji i z pierwotnym zakupem kompletu z konsolami nic wspólnego nie mają. Stacje są leciwe i dokompletowywane różnymi czujnikami zakupionymi jako części zamienne. Mają one różne ID od tych zakupionych jako nowe. Mało tego, jedna z nich doposażona jest czujnikiem od innego typu stacji.To wszystko hula i nie przekłamuje - co można obejrzeć klikając w linki w topce tego posta.
Powyżej podałem też wyboldowany link do dyskusji na ten temat z @Felixem który jeszcze głębszych wymian/badań dokonał - nawet w stosunku do hub-a D1000 nowej generacji.
I wniosek, ID obcego czujnika nie są przeszkodą do wysłania pakietów do innej przypadkowej stacji. Gdyby tak było to niemożliwa byłaby wymiana czujnika uszkodzonego na sprawny.
@Parasol - myślę, że moje ponowne wyjaśnienia zamykają temat, podawanie innych info na ten temat to wprowadzanie w błąd userów.
Warunkiem koniecznym dla zaistnienia zaciągnięcia innych danych jest zbyt długi czas pomiędzy kolejnymi wysłanymi pakietami po WiFi przez Twój czujnik zespolony do Twojej stacji bazowej/konsoli.
Dlaczego ? Ponieważ oprogramowanie stacji gwarantuje komunikację po WiFi pomiędzy Twoją konsolą i Twoim czujnikiem zespolonym tylko na "pewien" krótki okres braku sygnału ze swojego czujnika.
Komunikacja WiFi służy do przesyłania danych do serwisów pogodowych. . (...)
@Parasol i tu również wprowadzasz szum informacyjny w zakresie "Komunikacji czujnik - konsola" vs Komunikacja czujnik -serwis pogodowy".
Prawda jest taka, że WiFi służy wyłącznie i tylko wyłącznie ! do komunikacji czujnik-konsola. Od konsoli do serwisu pogodowego nie jest wykorzystywany protokół WiFi - bez wgłębiania się w całą ich piętrową strukturę - ale protokół TCP/IP.
Dlatego to suma protokołów WiFi i TCP/IP zapewnia komunikację od czujnika via konsola do serwisu pogodowego a nie tylko WiFi jak napisałeś.
@Parasol - myślę, w sposób obrazowy wyjaśniłem - po raz kolejny - funkcje ID czujników oraz rolę protokołów WiFi i TCP/IP w procesie komunikacji: czujnik - konsola via konsola - serwis pogodowy.
Pozdrawiam i życzę podtrzymania życia tego Forum. To jest jedyny taki portal w sieci w j. polskim - to skarbnica wiedzy z profesjonalnie prowadzoną przez Ciebie bazą danych dot. stacji, w tym nowości rynkowych. Szkoda gdyby to zniknęło z sieci.