Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH3900 - Problem z pomiarem opadów.  (Przeczytany 376 razy)

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Steinberg Systems SBS-RS-500
WH3900 - Problem z pomiarem opadów.
« dnia: 15 Marca, 2024, 22:03:49 »
Witam.
Mam problem z tą stacją. Zamontowana jest na kominie mojego domu na wysokości około 7-8 m nad ziemią. Do komina przytwierdziłem dwie obejmy i do nich 2 metrowa rurka na końcu ktorej przykręcona jest stacja. Podczas silnego wiatru brak pomiaru opadów . Po prostu jak silnie wieje i pada deszcz to stacja nie pokazuje zadnego pomiaru. Jak wiatr jest slaby lub go nie ma pomiar jest bardzo dokladny i pokrywa się ze wskazaniami oddalonej o jakieś 5-7 km stacji meteorologicznej Lublin- Radawiec. Czy przyczyną braku pomiaru deszczu moze być to że rurka na ktorej zamontowana jest stacja podczas silnego wiatru chwieje się na boki o kilka cm i zaburza działanie czujnika deszczu ?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH3900 - Problem z pomiarem opadów.
« dnia: 15 Marca, 2024, 22:03:49 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: WH3900 - Problem z pomiarem opadów.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca, 2024, 22:41:32 »
... ruch rurki razem z czujnikiem może powodować "nabijanie" fałszywych opadów a nie ich brak... ponieważ szalka z kontaktronem może od ruchu całego czujnika przechylać się i zaliczać pomiar.

Dla tego typu stacji_ patrz: czujników zespolonych na dużych wysokościach,  przy dużych prędkościach wiatru krople wydmuchiwane są z wiadra deszczomierza lub lecą poziomi do gruntu.

Coś za coś... czujnik zewnętrzny zespolony to wygoda dla amatorskich stacji ale pomiary opadów standardowo mierzy się na poziomie 2mnpg (gruntu), na tej wysokości wiatr nie operuje tak gwałtownie.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca, 2024, 22:44:12 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca, 2024, 12:58:49 »
Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Miałem takie przemyślenia, ale doszedlem do wniosku że to malo prawdopodobne :) .  W sumie to dziwne  że tak to robią . Zaraz po zakupie stacji zamontowalem ją na ziemi na wysokosci 2m po to zeby sprawdzić jak działa. Stala tak kilka tygodni i pomiar opadów był prawidlowy , ale z kolei pomiar wiatru to porażka. Kiedy wialo bardzo mocno to wiatromierz mierzył 1-2m/s , albo czasami prawie nic. Kierunek wiatru to juz była w ogóle bzdura bo wskazowka kręciła się we wszystkich kierunkach. Dopiero zamontowanie na kominie spowodowalo ze pomiar prędkosci i kierunku wiatru zrobił się prawidlowy, za to opady zaczęły być fałszowane podczas silnej wichury. Trzeba się do tego przyzwyczaić.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca, 2024, 18:19:46 »
Jeszcze i jednym zapomniałem napisać - to ważne.

Deszczomierz jest b. czuły na wypoziomowanie całego czujnika zespolonego.

Chodzi o to, że gdy czujnik jest mocno odchylony od poziomu to szalka która zbiera opady nie jest w stanie przechylić się od ciężaru zebranego opadu i opróżnić wodę. Zachowuje stale tę samą pozycję.

Warto aby taki zespolony czujnik w miarę jak najdokładniej wypoziomować.

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca, 2024, 06:35:50 »
To wiem, na pewno jest dobrze wypoziomowana, jednak podczas tych silnych porywów wiatru chwieje się na boki . To zaburza takze pewnie w jakims stopniu pomiar wpredkosci wiatru. Jak zrobi się cieplej postaram się zmienić rurkę na stalową, bardziej masywną z tej aluminiowej bardzo lekkiej. Może to pomoże.