Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Sencor SWS 5800  (Przeczytany 408 razy)

Offline cyprjan

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: SENCOR SWS 5800, THERMOPRO-TP 260
Sencor SWS 5800
« dnia: 06 Czerwca, 2025, 13:54:51 »
Zacznę od tego że mieszkam w bloku z ekspozycją okien w dwóch kierunkach. Zawsze wybieram podstawowe stacje. Wychodzę z założenia, że jeśli mam mieć przekłamane dane odnośnie wiatru i deszczu to wolę tego po prostu nie mieć.

Niedawno zmieniłem TFA Sky na Sencor sws 5800. Pomyślałem że napiszę parę słów o nowym nabytku. TFA  Sky   jest bardzo udana ale chyba po prostu znudziła mi się. Podejrzewam, że w stacji pracują czujniki SHT3x, wielokrotnie porównywałem ją z innymi urządzeniami z SHT i odczyty były niemal identyczne. TFA  Sky  zmieniłem w sumie z nudów, chyba trochę zabrakło też dokładnego wykresu ciśnienia. Stacja posiada jedynie graficzne odwzorowanie trendu (ikonki pogody). Sencor ma to rozwiązane w niemal w idealny sposób.

Sencor dysponuje czujnikami "high precision", odczyty pokrywają się z innymi urządzeniami z SHTx. Stacja ma w sumie same plusy, wszystko jest tak jak powinno być oprócz dwóch rzeczy.
Po pierwsze, dobowe HI LO powinno mieć opcję zmiany na dzienne (kasowane o 0:00), po drugie, brak strzałek trendu wilgotności i temperatury.

Wszystko to posiada Eurochron s250 ale tam z kolei nie odpowiada mi zupełnie sposób prezentacji ciśnienia, no nie ma ideału :)

Sencor to moja pierwsza stacja z kolorowym wyświetlaczem. Broniłem się przed tym i chyba nie potrzebnie. Do tej pory nie widziałem, że baterie wewnątrz stacji utrzymują zasilanie po odłączeniu z kontaktu. To bardzo dobre rozwiązanie. Sam ekran jest bardzo ładny, kąty widzenia są dobre, nasycenie kolorów i kontrast również. Wydaje mi się, że jest to ekran TRUE BLACK. Podświetlenie może mieć dwie opcje natężenia, ciemniejsze jest w sam raz na noc, nie rozświetla zbytnio pomieszczenia, jaśniejsze jest wystarczające na słoneczny dzień.

Stacja nie miała też żadnego problemu z połączniem i właściwym pobraniem danym z RCC.
Zewnętrzny czujnik połączył się bezproblemowo po podłączeniu zasilania.

Ciekawą opcją jest również samo prognozowanie pogody przez stację. Do tej pory myślałem że każda stacja prognozuje na podstawie zmian ciśnienia, Sencor oprócz zmian ciśnienia bierze pod uwagę temperaturę. Ciekawe czy wykorzystuje do tego jakieś nowe algorytmy czy każda stacja robi to samo a jedynie Sencor o tym pisze? :)

Jeszcze parę słów o estetyce, ogólnie jest to ta sama obudowa co TFA Sky, różni się jedynie szybką na froncie. W TFA jest ona zagłębiona i dookoła tworzy się ramka, w Sencor szyba jest na całym froncie i wygląda to znacznie lepiej.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Sencor SWS 5800
« dnia: 06 Czerwca, 2025, 13:54:51 »

Offline cyprjan

• Cirrus
  • *
Odp: Sencor SWS 5800
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca, 2025, 22:35:24 »
Kupując pierwszą stację meteo na zasilanie sieciowe, obawiałem się trochę, że będzie to miało negatywny wpływ na wyniki.
Na szczęście wszystko jest ok, wrzucam zdjęcie dwóch urządzeń. Po lewej to Sencor 5800 zasilany sieciowo, po prawej termohigrometr ThermoPro TP-260 zasilany bateriami.
Oba urządzenia pracują na czujnikach SHT3x, wynik można uznać za satysfakcjonujący :)

Offline cyprjan

• Cirrus
  • *
Odp: Sencor SWS 5800
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca, 2025, 17:38:13 »
Dokupiłem ostatnio dodatkowy czujnik i przy okazji zrobiłem test.
Ustawiłem go obok stacji na 24h.
Temperatura dość szybko się ustabilizowała i jest na tym samym poziomie, gorzej z wilgotnością.
Po wyjęciu z opakowania różnica wynosiła 9%, po ok 12h różnica zeszła do ok 2%.
Teraz różnica wynosi ok 1%.
Jak na czujnik "high precision" przystało, jest dobrze.

Chciałem rozkręcić czujnik żeby zobaczyć co siedzi w środku ale nie ma takiej opcji.
Nigdzie nie ma śrubek, jedyną opcją jest zrobienie tego na siłę a tak nie chce robić.