Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Xonix TE 657  (Przeczytany 93226 razy)

Offline mirinda

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: xonix te657
Odp: Stacja pogody Xonix TE 657
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Styczeń, 2014, 12:13:26 »
Witam,

Stacja nie wyświetla temp. zewnętrznej. Po wciśnięciu przeze mnie znaku - na stacji chciałem ponownie wyszukać czujnik zewnętrzny, jednak bez żadnego efektu. Dodatkowo stacja resetuje się sama po kilku minutach i zaczyna wyszukiwanie od początku. Odłączyłem stację od zasilania na 10min, niestety bez efektu, dodam, że niedawno zakupiłem nowy czujnik i wszystko działało bez problemu (czujnik wyświetla temp. i wilgotność, dioda miga co ok.40 sek. ). Stacja podłączona jest cały czas do zasilania, bez baterii w środku. Proszę o podanie ewentualnej przyczyny tej usterki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #90 dnia: 10 Styczeń, 2014, 12:13:26 »

Offline peyter

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE 657 Black
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Styczeń, 2014, 20:54:52 »
WItam
Jestem świeżym użytkownikiem tej stacji, właściwie mam ją od wczoraj. Mam pytanko do użytkowników czy wykres słupkowy z historią będzie sie cały czas odświeżał? Tj teraz po kolei slupki od lewej do prawej sie pojawiaja i znikają, i od nowa. Czy to moze wynika z tego że stacja za krótko pracuje?

Pozdrawiam

Offline mcieplinski

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: xonix te 657 black
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Styczeń, 2014, 20:44:06 »
Witam, ja również jestem świeżym użytkownikiem tej stacji, dodatkowo mam jeszcze stację METEO sp18.
Zastanawia mnie jedna rzecz: obie stacje pokazują takie samo ciśnienie, ale różne ikonki przedstawiające pogodę.
Dla przykładu: stacja Meteo sp18 od kilku dni pokazuje POCHMURNO, a TE 657 - niewielkie zachmurzenie.
Dlaczego tak się dzieje ?

Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #93 dnia: 19 Styczeń, 2014, 13:53:35 »
Witam, ja również jestem świeżym użytkownikiem tej stacji, dodatkowo mam jeszcze stację METEO sp18.
Zastanawia mnie jedna rzecz: obie stacje pokazują takie samo ciśnienie, ale różne ikonki przedstawiające pogodę.
Dla przykładu: stacja Meteo sp18 od kilku dni pokazuje POCHMURNO, a TE 657 - niewielkie zachmurzenie.
Dlaczego tak się dzieje ?
Pozdrawiam

Mówiąc krótko, uzależnione jest to od oprogramowania stacji. Większość amatorskich stacji, prognozę opiera na kształtowaniu się wartości ciśnienia atmosferycznego w określonym czasie. Najwidoczniej autorzy oprogramowania obu stacji inaczej uzależnili pokazywanie danych ikon, od określonych wartości ciśnienia. Stacja Meteo jest prostszym urządzeniem, Xonix zaś bardziej zaawansowanym.
A tak na marginesie spytam: która stacja wg Twoich obserwacji trafniej prognozuje aurę?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń, 2014, 13:56:26 wysłana przez Serenator »

Offline mcieplinski

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 19 Styczeń, 2014, 15:37:11 »
Hmm, co do trafności przewidywania prognozy narazie nie chcę się wypowiadać, ponieważ Xonix'a mam dopiero od środy, ale poobserwuję jeszcze parę dni zachowanie się obu stacji i napewno podzielę się z Wami swoimi obserwacjami

Pozdrawiam

Offline mcieplinski

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Styczeń, 2014, 16:10:58 »
Mam jeszcze jedno pytanie, wg mnie dość istotne: który z serwisów pogodowych podaje najbardziej aktualne w danej chwili ciśnienie atmosferyczne w danej miejscowości ? Ze względu na to, że nie mieszkam już w mieście, tylko w małej miejscowości -  nie ma u mnie w pobliżu profesjonalnej stacji pogodowej, z której mógłbym odczytać bardzo dokładny pomiar. Wysokość npm mam ustawioną raczej "na oko w przybliżeniu" - chyba ta z Google Earth troszkę zaniża, bo gdy ustawiłem wg tego wysokość, to według mnie ciśnienie za bardzo podskoczyło

Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Styczeń, 2014, 19:45:30 »
Stron o tematyce meteo jest dosłownie multum  :)
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=50.msg185#msg185
Zachęcam do przejrzenia i wybrania najbardziej dla Ciebie optymalnej. Ja np. często korzystam i porównuję wskazania mojej stacji ze wskazaniami pochodzącymi z poniższego linku:
http://stacje-pogody.pl/prognoza_pogody.html

Offline peyter

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE 657 Black
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Styczeń, 2014, 23:14:52 »
Hej, wprawdzie wcześniej była informacja że stacja prognbozuje pogodę na najbliższe godziny. Tj jak mam deszcz - to ma teoretycznie teraz padać i przez pare godzin? Czy może za pare godzin bedzie padać ?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Styczeń, 2014, 10:11:49 »
Stacje pogody prognozują pogodę z wyprzedzeniem 12-24h. Sprawdzalność takich prognoz wynosi około 70%. Jeżeli zmienia się symbol pogody np. ze słońca na deszcz, to niekoniecznie w najbliższym czasie musi padać. Oznacza to tylko, że pogoda może się pogorszyć.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń, 2014, 10:23:57 wysłana przez Serenator »

Offline marekneo

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: XONIX TE657
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Listopad, 2014, 21:10:17 »
W jaki sposób uruchomić podświetlanie na stałe?

Offline Filozofiusz

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE 657
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Grudzień, 2014, 21:20:30 »
Od dwóch dni jestem posiadaczem stacji pogody Xonix TE657. Szukam instrukcji obsługi, zawierającej objaśnienie ikon wyświetlacza i sposobu jej ustawiania. Wszystkie linki w tym temacie są już nieaktualne. Nie ma jej również na stronie producenta.
Czy ktoś zna miejsce w którym można przedmiotową instrukcję odnaleźć lub może ktoś z Was ma jej skan? Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Grudzień, 2014, 22:11:09 »
Od dwóch dni jestem posiadaczem stacji pogody Xonix TE657. Szukam instrukcji obsługi, zawierającej objaśnienie ikon wyświetlacza i sposobu jej ustawiania. Wszystkie linki w tym temacie są już nieaktualne. Nie ma jej również na stronie producenta.
Czy ktoś zna miejsce w którym można przedmiotową instrukcję odnaleźć lub może ktoś z Was ma jej skan? Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc

Zobacz instrukcje od IROX HBR657 - to jest to samo.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Filozofiusz

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE 657
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Styczeń, 2015, 22:04:52 »
Dziękuję za linka! Troszkę pomogło, ale instrukcja jest bardzo skrócona i nie zawiera wszystkich opcji. Szczególnie brakuje mi opisu ikon na wyświetlaczu. Ale i tak dziękuję.  ;D

Offline aragoth

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE657
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Marzec, 2015, 21:28:45 »
Od kilku godzin testuję mój nowy nabytek, jakim jest stacja Xonix 657. Zauważyłem pewien problem: postawiłem czujnik do pomiaru temperatury obok stacji (do czujnika i stacji włożyłem nowe baterie). Temperatura pokazywana przez czujnik to 24.5 stopnie, temperatura stacji to 22.7 stopnia (z wskazania innego termometru wynika, że ta druga wartość jest poprawna). Wilgotność powietrza wg czujnika to 39%, wg stacji 36%. Pytanie, czy ten czujnik jakoś da się skalibrować, czy też powinienem reklamować?

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Marzec, 2015, 21:35:33 »
Od kilku godzin testuję mój nowy nabytek, jakim jest stacja Xonix 657. Zauważyłem pewien problem: postawiłem czujnik do pomiaru temperatury obok stacji (do czujnika i stacji włożyłem nowe baterie). Temperatura pokazywana przez czujnik to 24.5 stopnie, temperatura stacji to 22.7 stopnia (z wskazania innego termometru wynika, że ta druga wartość jest poprawna). Wilgotność powietrza wg czujnika to 39%, wg stacji 36%. Pytanie, czy ten czujnik jakoś da się skalibrować, czy też powinienem reklamować?

Dlaczego, gdy czujnik zewnętrzny jest obok stacji meteo, wskazania się różnią?
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl