Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Xonix TE 657  (Przeczytany 93202 razy)

Offline Michal_Krk

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Xonix TE 657 Black
Odp: Stacja pogody Xonix TE 657
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Czerwiec, 2012, 20:36:37 »
Jako że jestem nowym forumowiczem - na wstępie chciałem się przywitać :)

Aby nie mnożyć wątków - postanowiłem się podpiąć do już istniejącego, dotyczącego stacji Xonix TE 657. Jestem posiadaczem takowej od kilku dni i muszę przyznać, że temat obserwacji meteorologicznych mnie dość mocno wciągnął :)

Moje pytanie brzmi:
- jak wygląda sprawa "uczenia się" stacji prognozowania pogody? W instrukcji jest wzmianka na ten temat (...iż stacja na początku będzie się uczyć ...) Pytanie to nasunęło mi się, gdyż praktycznie od wczoraj u mnie pada bez przerwy natomiast mój TE 657 konsekwentnie prezentuje na wyświetlaczu prognozowane zachmurzenie ze słoneczkiem. Chyba w niedzielę wieczorem pojawił się na wyświetlaczu deszcz, ale gdy wczoraj rano wstawałem do pracy - to stacja prognozowała tak jak dzisiaj - czyli małe słońce z chmurami.

Stację posiadam około 5 dni. Nie wiem - czy to wystarczający okres by stacja już zakończyła okres "edukacji" ?
A może wynika to np. z czegoś innego ? (czujnik zewnętrzny mam zainstalowany na balkonie - przypięty jest bo barierki od strony wewnętrznej, tak aby na niego bezpośrednio nie padało).

Będę wdzięczny za opinie na ten temat.

Pozdrawiam,
Michał

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 05 Czerwiec, 2012, 20:36:37 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Czerwiec, 2012, 20:53:42 »
Tak myślę że z twoją stacją jest wszystko w porządku, a to dlatego że ciśnienie atmosferyczne zbyt mocno się nie zmienia, i patrząc na twoją stacje to wykres ciśnienia też nie odnotował żadnego skoku bądź spadku, dlatego od poniedziałku tak ? masz na wyświetlaczu słońce ze chmurką.

Tak po za tym na mojej WH 1080, jest tak samo, a nawet więcej bo samo słońce obserwuje już od niedzieli,.

Pytanie masz może możliwość ustawiania progu ciśnienia ??
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline Michal_Krk

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Czerwiec, 2012, 21:06:54 »
Tak myślę że z twoją stacją jest wszystko w porządku, a to dlatego że ciśnienie atmosferyczne zbyt mocno się nie zmienia, i patrząc na twoją stacje to wykres ciśnienia też nie odnotował żadnego skoku bądź spadku, dlatego od poniedziałku tak ? masz na wyświetlaczu słońce ze chmurką.

Tak po za tym na mojej WH 1080, jest tak samo, a nawet więcej bo samo słońce obserwuje już od niedzieli,.

Pytanie masz może możliwość ustawiania progu ciśnienia ??
Dziękuję za odpoweidź. Trochę mnie uspokoiłeś, gdyż bałem się trochę że może mojej stacji coś dolega.

O ile mi wiadomo (bazując na instrukcji) raczej nie mam możliwości zdefiniowania progu ciśnienia.

Pozdrawiam,
Michał

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Czerwiec, 2012, 13:40:36 »
Tak to już jest kiedy dookoła przez dłuższy czas panują niże i po włączeniu stacji jest niskie ciśnienie a automatycznie jest zaprogramowane po włączeniu słońce z chmurką, powinienieś mieć już teraz samo słoneczko bo ciśnienie rośnie. U mnie jest samo słońce choć wczoraj pokazywała stacja deszcz.

Offline Michal_Krk

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Czerwiec, 2012, 12:42:05 »
Tak to już jest kiedy dookoła przez dłuższy czas panują niże i po włączeniu stacji jest niskie ciśnienie a automatycznie jest zaprogramowane po włączeniu słońce z chmurką, powinienieś mieć już teraz samo słoneczko bo ciśnienie rośnie. U mnie jest samo słońce choć wczoraj pokazywała stacja deszcz.

U mnie dzisiaj od rana słońce z chmurką  ;)

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Czerwiec, 2012, 21:48:27 »
U mnie dzisiaj od rana słońce z chmurką  ;)
U mnie też plus tendencja spadkowa.

Offline Michal_Krk

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Czerwiec, 2012, 11:25:08 »
U mnie też plus tendencja spadkowa.
Dzisiaj od rana na wyświetlaczu chmurka - czyli zgodnie z prognozami (wg TV mogą dzisiaj wystąpić opady oraz burze).

Taka refleksja ...
Czy przypadkiem trafność prognoz (słońce, chmurka, deszcz itp) nie jest zależna od tego w jaką akurat pogodę (ciśnienie) się "wstrzelimy" uruchamiając stacje pierwszy raz? Czy prognozując, ona przypadkiem nie bierze tego punktu startowego jako swego rodzaju odnośnika? Choć może z drugiej strony - byłoby to trochę irracjonalne ... W takim razie może rzeczywiście prognozowanie odbywa się na podstawie śledzenia zmian ciśnienia.
Ot takie przemyślenia na głos ...  :)

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Auriol Z31130
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Sierpień, 2012, 16:33:11 »
Dementi  :D ( nieprawdziwych informacji na forach ):
1. Stacja ( wg.instrukcji ) przewiduje (pokazuje ) burze, tylko trzeba tę funkcję właczyć.
2.Nie prawdą jest,że pokazuje temp. zewnętrzną tylko do (-) 20 C. Aby pokazywała do
dużo niższej ( nie pamiętam dokładnie granicy max.) trzeba podłaczyć do czujnika zew. "kabelek", a jego
końcówkę umieścić na zewnątrz ( oszczędzając przy tym baterie w przekaźniku ).
3. Można ustawić dokładne położenie geograficzne stacji.

Ponieważ stacji jeszcze nie mam: jak pokazuje dane wew. i zew. ? Czy dane wyświetlają się na zmianę ?

Offline Michal_Krk

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Sierpień, 2012, 17:28:53 »
(...)
2.Nie prawdą jest,że pokazuje temp. zewnętrzną tylko do (-) 20 C. Aby pokazywała do
dużo niższej ( nie pamiętam dokładnie granicy max.) trzeba podłaczyć do czujnika zew. "kabelek", a jego
końcówkę umieścić na zewnątrz ( oszczędzając przy tym baterie w przekaźniku ).
(...)

Ponieważ stacji jeszcze nie mam: jak pokazuje dane wew. i zew. ? Czy dane wyświetlają się na zmianę ?

Pytanie odnośnie pkt. 2 - czy to oznacza, że czujnik zewnętrzny mogę mieć umieszczony przez cały rok np. w garażu, a na zewnątrz (powiedzmy gdzieś przez otwór przy futrynie) wypuszczony tylko kabelek z czujnikiem i uzyskam to samo, jak w sytuacji gdybym trzymał cały czujnik np. na zewnętrznym parapecie - tyle tylko, że oszczędzę na bateriach ?
Ale jak w takiej sytuacji wygląda sprawa pomiaru wilgotności ? To raczej odbywa się wewnątrz czujnika, a nie przez kabelek? (może się więc okazać, że będę miał pomiar wilgotności wewnątrz garażu a nie na zewnątrz :)  )

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, na zmianę  :)

Pozdrawiam,
Michał
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień, 2012, 17:31:25 wysłana przez Michal_Krk »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Sierpień, 2012, 18:04:11 »
Pytanie odnośnie pkt. 2 - czy to oznacza, że czujnik zewnętrzny mogę mieć umieszczony przez cały rok np. w garażu, a na zewnątrz (powiedzmy gdzieś przez otwór przy futrynie) wypuszczony tylko kabelek z czujnikiem i uzyskam to samo, jak w sytuacji gdybym trzymał cały czujnik np. na zewnętrznym parapecie - tyle tylko, że oszczędzę na bateriach ?

Tak się mi wydaje,że może to być alternatywne rozwiązanie, o ile stacja nie wykrywa podłaczonego kabelka , a ten jej w jakiś sposób nie blokuje. Jeśli tak to zadziała, to nie tylko "oszczędzisz" na bateriach, ale przede wszystkim uzyskasz informacje o zew. temp. poniżej (-) 20 C.

Ale jak w takiej sytuacji wygląda sprawa pomiaru wilgotności ? To raczej odbywa się wewnątrz czujnika, a nie przez kabelek? (może się więc okazać, że będę miał pomiar wilgotności wewnątrz garażu a nie na zewnątrz :)  )

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, na zmianę  :)

Pozdrawiam,
Michał

Michał, doskonałe pytanie . Nie pomyślałem o tym  :-[ Jeśli rzeczywiście pomiar wilgotności odbywa się przez czujnik, to rozwiązanie przez kabelek dotyczyć musi tylko pomiaru temperatury. PS. Stacja dojedzie  ;) do mnie jutro. W razie pytań będę pisał tutaj mając nadzieję na szybką odpowiedź. :) Czy rzeczywiście ten jej ekran ( choć to subiektywne pytanie ) tak "daje po oczach " w-np.-pokoju oświetlonego lampą stojąca ? Wybrałem model z podświetleniem niebieski.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień, 2012, 18:08:44 wysłana przez ernet »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Sierpień, 2012, 12:32:04 »
Właśnie podłaczyłem stację: baterie w czujniku i włożone baterie do stacji + stacja podłaczona do prądu. Czy stacja powinna cały czas być podświetlona na ( w moim typie stacji ) na niebiesko- tak sobie wyobrażałem - czy tylko po przyciśnięciu przycisku "snooze " na górze stacji ?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Sierpień, 2012, 13:33:50 »
[...] Czy stacja powinna cały czas być podświetlona na ( w moim typie stacji ) na niebiesko- tak sobie wyobrażałem - czy tylko po przyciśnięciu przycisku "snooze " na górze stacji ?

Nie znam dokładnie tego modelu ale osobiście nie wyobrażam sobie aby wyświetlacz był non stop podświetlony. Jeśli by tak faktycznie było, to nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż pochłania mnóstwo energii a przez to często trzeba by wymieniać baterie.

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Sierpień, 2012, 16:21:45 »
Nie znam dokładnie tego modelu ale osobiście nie wyobrażam sobie aby wyświetlacz był non stop podświetlony. Jeśli by tak faktycznie było, to nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż pochłania mnóstwo energii a przez to często trzeba by wymieniać baterie.

Ten model jest podłączony do pradu nonstop przez zasilacz i stąd myślałem,że ekran będzie podświetlony przez cały czas.

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Sierpień, 2012, 20:41:20 »
Pomocy. Ustawiłem stację tak, jak w instrukcji:
- wpisałem wysokość nad poziomem morza ( w metrach )
- dokładną szer. i dł. geograficzną miejsca zamieszkania
Stacja teraz pokazuje takie ciśnienie:-
"sea level ", 1014.6 hPa ,gdzie ta wartość jest aktualnym, rzeczywistym ciśnieniem atmosferycznym dla mojego miejsca zamieszkania
- natomiast "Local", to jakieś wydumane 1020.8 hPa
Pomóżcie zrozumieć o co tu chodzi ?! Dlaczego "sea level " pokazuje właściwe ciśnienie dla mojej miejscowości (sic!) ?PS. , a "Local" jakieś dziwne.Aktualne dane ( Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste, Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza ) wg. statcji meterologicznej ok. 3km od mnie.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Sierpień, 2012, 22:41:53 »
Może Local pokazuje tyle bo takie ciśnienie jest obecnie u Ciebie, u mnie jest w tej chwili 1021,1hPa.