Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Xonix TE 657  (Przeczytany 93793 razy)

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Auriol Z31130
Odp: Stacja pogody Xonix TE 657
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Sierpień, 2012, 00:09:31 »
Nie, no właśnie o to chodzi,że właściwe ciśnienie pokazuje "Sea Level", a nie "local ". Jednym słowem:kompletne bzdury. Już "budżetowy" ActiveJet pokazywał dokładniej!

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 18 Sierpień, 2012, 00:09:31 »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Sierpień, 2012, 11:45:18 »
Od kilku dni bez zmian: właściwe ciśnienie pokazuje opcja  "Sea Level", a nie "local ". Co pokazuje "Local", to nie mam pojęcia.
Za to to pierwsze,jako Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste, pokazuje idealnie ( porównanie z : stacja meterologiczna kilka kilometrów dalej ).

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Sierpień, 2012, 12:39:49 »
Od kilku dni bez zmian: właściwe ciśnienie pokazuje opcja  "Sea Level", a nie "local ". Co pokazuje "Local", to nie mam pojęcia.
Za to to pierwsze,jako Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste, pokazuje idealnie ( porównanie z : stacja meterologiczna kilka kilometrów dalej ).

Czy czytałeś poniższy topic?
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=4.msg4#msg4

Tam są podane wyjaśnienia pojęć ciśnienia względnego i bezwzględnego oraz jak one się wzajemnie do siebie mają. Według mnie, to w Twojej stacji ciśnienie oznaczone jako sea level jest ciśnieniem sprowadzonym do poziomu morza (ciśnienie względne). Sam angielski termin na to wskazuje. Natomiast oznaczone jako local jest ciśnieniem faktycznym jakie panuje w Twojej miejscowości (ciśnienie bezwzględne).
Są stacje, w których można ustawić tylko jedno z tych ciśnień (względne lub bezwzględne), a są i takie w których można wybrać sobie i ustawić dowolne. W instrukcji Twojej stacji, powinno to być napisane  :)

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Sierpień, 2012, 12:58:37 »
Nie, no właśnie o tym piszę wyżej, że jest dokładnie odwrotnie, tz. że Local" pokazuje Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza, a Sea Level pokazuje Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste. Oto dane z tej chwili, gdy piszę ( podkreślam raz jeszcze,że dane pochodzą ze stacji meterologicznej kilka km ode mnie ).
Stacja meterologiczna: Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste               1004.0 hPa
Stacja pogodowa: opcja Local:                                                                       999.3   hPh
Stacja meterologiczna: Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza           1009.8 hPa
Stacja pogodowa: opcja Sea Level                                                        1004.5  hPh

Z tych danych ewidentnie wynika,że-jakby- opcje Local i Sea Level "zamieniły" się miejscami i wyświetlają
"nie swoje " dane . Baaaaaaardzo ciekawe....

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Sierpień, 2012, 13:15:50 »
Czy ktoś wie...jak można zmodernizować tę stację, aby przy zasilaniu sieciowym cały czas była podświetlana na niebiesko ( a nie tylko przez 5sek. po naciśnięciu klawisza snooze ). ?

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Sierpień, 2012, 13:21:42 »
Bo sea level musi być wyższe od Local chyba że mieszkasz poniżej poziomu morza. Powinieneś ustawić Sea Level na te 1009hPa i powinno być ok. Z tego wynika że tamta stacja jest położona nieco wyżej od Twojej, Twoja stacja powinna pokazywać  czy wysyłać ciśnienie sea Level , jeżeli nie mieszkasz ponad 500m.n.p.m.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Sierpień, 2012, 14:18:33 »

[...] Z tych danych ewidentnie wynika,że-jakby- opcje Local i Sea Level "zamieniły" się miejscami i wyświetlają
"nie swoje " dane . Baaaaaaardzo ciekawe....

Dziwne to jest. A na pewno wpisałeś czy też ustawiłeś poprawne wartości ciśnienia na samym początku uruchamiania stacji? Sprawdziłeś na jakiej wysokości n.p.m. jest Twój dom?
Możesz to sprawdzić bardzo dokładnie przy pomocy programu Google Earth:
http://www.google.com/intl/pl/earth/download/ge/agree.html

Ewentualnie z poniższej listy porównaj wartość ciśnienia dla Twojej miejscowości:
http://stacje-pogody.pl/prognoza_pogody.html
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień, 2012, 14:26:31 wysłana przez Serenator »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Sierpień, 2012, 19:38:27 »
Tak, wiem,że jest instrukcja obsługi, ale już sam zwątpiłem w jej zrozumienie :-[
Proszę o podanie , krok po kroku, jak ustawić stację od samego początku, czyli jakie wpisać wartości i w jakiej kolejności. Wyjmę baterię, tym samym zresetuję stację i zobaczymy czy/jak się coś zmieni.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Sierpień, 2012, 09:36:23 »
Tak, wiem,że jest instrukcja obsługi, ale już sam zwątpiłem w jej zrozumienie :-[
Proszę o podanie , krok po kroku, jak ustawić stację od samego początku, czyli jakie wpisać wartości i w jakiej kolejności. Wyjmę baterię, tym samym zresetuję stację i zobaczymy czy/jak się coś zmieni.

Czytałem instrukcję i nie ma w niej nic skomplikowanego. Trzeba tylko dobrze wybrać jednostkę ciśnienia (str. 8, pkt. 1 i dalej na str. 9). Następnie na str. 9, podpunkt d) opisano jak wpisać wartość ciśnienia zredukowanego do poziomu morza. Jeśli wpiszesz poprawną wartość, to ciśnienie rzeczywiste też powinno być pokazane prawidłowo. Nie wiem tylko jak to się będzie miało do wysokości n.p.m. bo prawdopodobnie te dwa parametry są ze sobą skorelowane. Zobacz, ustaw wartość ciśnienia a wysokość n.p.m. powinna się ustawić automatycznie. W mojej stacji na przykład, wraz ze wzrostem wysokości, zmienia się automatycznie ciśnienie.
Z linka, który Ci podałem w poście wyżej, wyszukaj z listy swoją miejscowość. Podana tam wartość ciśnienia, jest wartością zredukowaną.

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Sierpień, 2012, 16:23:42 »
Zresetowałem stacje, instrukcja obsługi do ręki + Twój ostatni post na ekranie. Wszystko krok po kroku i.... mogę tylko zacytować siebie z mojego postu wyże (tylko teraz są inne, bo inny dzień-dane )j :
" Oto dane z tej chwili, gdy piszę ( podkreślam raz jeszcze,że dane pochodzą ze stacji meterologicznej kilka km ode mnie ).
Stacja meterologiczna: Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste               1004.0 hPa
Stacja pogodowa: opcja Local:                                                                       999.3   hPh
Stacja meterologiczna: Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza           1009.8 hPa
Stacja pogodowa: opcja Sea Level                                                        1004.5  hPh

Z tych danych ewidentnie wynika,że-jakby- opcje Local i Sea Level "zamieniły" się miejscami i wyświetlają
"nie swoje " dane . Baaaaaaardzo ciekawe...."

Wyszło dokładnie tak samo. Przyzwyczaję się zatem,że Sea Level, to rzeczywiste (prawdziwe,obecne, w moim miejscu zamieszkania ) ciśnienie atmosferyczne, a Local, to coś innego. PS. Druga stacja ActiveJet, ma prawie taki sam odczyt lokalny.
Chrzanić to.Wystarczy.Get use to it ;-)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Sierpień, 2012, 18:10:50 »
Bo nie może być inaczej. Sea Level będzie wyższe niż Local, chyba że mieszkasz na żuławach, zresztą jak tam byś uruchomił stację byłoby prawie identyczne oba wskazania, Local, to ciśnienie u Ciebie a Sea Level to ciśnienie u Ciebie jakbyś mieszkał na 0m wysokości n.p.m.
Ja wysyłam do internetu ciśnienie relative czyli odpowiednik Sea Level u Ciebie i mam teraz 1014,2hPa natomiast ciśnienie abs, odpowiednik Twojego Local to mam o 25hPa (niższy gdyż mieszkam wyżej niż Ty(193m.n.p.m.) 989,3hPa.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Sierpień, 2012, 09:02:41 »
@ernet

Czy możesz podać miejscowość gdzie znajduje się ta stacja meteo, której wartości pomiarów przytaczasz? Do kogo ona należy?

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Sierpień, 2012, 00:16:38 »
@ernet

Czy możesz podać miejscowość gdzie znajduje się ta stacja meteo, której wartości pomiarów przytaczasz? Do kogo ona należy?

Wysłem na PRV

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Sierpień, 2012, 08:31:50 »
Wysłem na PRV

Wiadomość przeczytałem  :)
Tak, z takiej stacji dane są jak najbardziej wiarygodne a co ważne, generowane w czasie rzeczywistym :)
Jeśli chciałbyś porównywać poprawność wskazań swojej stacji z tamtą, to musiałbyś ciśnienie u siebie, ustawić takie same, jakie byś w chwili ustawiania odczytał z tamtej stacji. Wówczas miałoby to jakiś sens. Przynajmniej wiedziałbyś, czy Twoja stacja poprawnie mierzy ciśnienie oraz pozostałe parametry. Odległość kilku kilometrów oraz ewentualna różnica w wysokości n.p.m. , może mieć znaczenie ale w tym  przypadku można pójść na jakiś kompromis w pomiarach  :)
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień, 2012, 08:40:26 wysłana przez Serenator »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Sierpień, 2012, 11:20:08 »
Dziękuję za zaangażowanie się w tę sprawę ;-) Otóż cały czas moja stacja pokazuje wrtość Sea Level taką samą , jak Stacja Meterologiczna ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste.
Np teraz Moja stacja (Sea Level ) vs. Stacja Meterologiczna(ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste) to :1008.9 hPa/ 1009.1 hPa. Czyli w tej sprawie nic się nie zmieniło. Po prostu przyjmuję,że Sea Level, to Local . Wszyscy się starali jakoś to wyjaśnić. Podejrzewam,że to wyjaśnienie jest bardzo proste,tylko trzeba na nie wpaść ;-)
"... Jeśli chciałbyś porównywać poprawność wskazań swojej stacji z tamtą, to musiałbyś ciśnienie u siebie, ustawić takie same, jakie byś w chwili ustawiania odczytał z tamtej stacji... "
Które ciśnienie masz na myśli ?
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień, 2012, 11:22:41 wysłana przez ernet »