Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jaka stacja - ważna wilgotność i wiarygodność !  (Przeczytany 16244 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Jaka stacja - ważna wilgotność i wiarygodność !
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Wrzesień, 2010, 13:43:43 »
Napiszę Tobie, jak ja mam to rozwiązane. Też mam wystawę południową i miałem kłopot z czujnikiem. Zrobiłem więc prostopadłościenną, drewnianą skrzyneczkę, bez jednej dolnej ścianki. Wewnątrz zawieszony jest czujnik. Zewnętrzne ścianki pomalowane są białą farbą, aby odbijała promienie słoneczne. Wewnątrz ścianki pomalowane są na czarno. Całość przymocowana jest do ściany budynku, pod balkonem sąsiada, przy pomocy kleju montażowego. Aha... jeszcze zewnątrz pomalowałem skrzyneczkę impregnatem, by zabezpieczyć drewno przed deszczem.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień, 2010, 09:56:18 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 27 Wrzesień, 2010, 13:43:43 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Wrzesień, 2010, 16:40:40 »
Widziałam tylko jakieś obrazki na forum że właśnie w rogu okna to najlepszy sposób na montaż ale zdaje się tam też było to przymocowane bezpośrednio do ściany na kołkach.

Przeważnie w instrukcjach prostszych stacji (bez wiatromierza i deszczomierza) sugerują takie miejsce montażu - zdjęcie poniżej.

Ale wiadomo, że profesjonalna osłona, klatka meteo czy osłona ze spodków doniczkowych będzie od tego rozwiązania lepsza.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

olo21

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Styczeń, 2011, 19:26:12 »
Witam,
chciałem spytać o stację pogody Xonix TE 657. Czy ona posiada animację dla pogody (chmurki, słońce - zmieniają się)?
I czy pomiar np. temperatury wew. odbywa się co 20 min czy częściej?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Styczeń, 2011, 08:28:17 »
Witam,
chciałem spytać o stację pogody Xonix TE 657. Czy ona posiada animację dla pogody (chmurki, słońce - zmieniają się)?
I czy pomiar np. temperatury wew. odbywa się co 20 min czy częściej?

Oczywiście, że ikonki pogody zmieniają się. Co do częstotliwości pomiaru, wszystko opisane tutaj:
http://www.xonix.pl/stacja-pogody-p-50.html
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń, 2011, 08:46:09 wysłana przez Serenator »

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Styczeń, 2011, 12:52:57 »
Cyt

Od stacji wymagam wiarygodności, powinna posiadać pomiar wilgotności wew. i ew. zewnętrznej., temperatury wiadomo obie, ciśnienie, prognozę w tym śniegu, ew. wschód zachód słońca mile widziany, możliwość podłączenia więcej jak jednego czujnika, dobrze by było aby był z wyświetlaczem.

Jula ...

Domniemam iz przestudiowałaś forum i masz wiedze dotyczaca "wiarygodnośći" stacji ,  o ile w stacjach tego segmentu pomiar temp ,  cisnienia  jest dośc precyzyjny to do pomiaru wilgotności mozesz ale nie musisz miec wiele zastrzezeń . Zwaracam uwage , ze jest to parametr przy którym jest najwiecej bledów i rozczarowań . Pomiary ( wskazania ) moga zawierac ponad  10% błedu .

Pozdrawiam

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Styczeń, 2011, 17:09:19 »
A w jakiej dziedzinie jest potrzebna tak dokładna znajomość wilgotności zewnętrznej? Czy chodzi po prostu o zasadę?

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Styczeń, 2011, 18:56:58 »
Zakłamanie wilgotności ma bezpośredni wplyw miedzy innymi na wind chill , dew point czy cos takiego co nazywa sie wysokością  gestościową ( Density Altitude ) .
 Te dane przydatne sa od lotnictwa  po wyscigi motorówek :)

Tu jest link wyjasnijacy co to za parametr i na co wpływa .
http://www.pilotfriend.com/calcs/calculators/density.htm

Ten paramatr mozna organoleptycznie odczuć .. . Znany jest  kierowcom , którzy podkreslaja ze samochody jedza duzo lepiej latem wieczorem lub noca kiedy temp spada :)

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń, 2011, 19:05:06 wysłana przez kotesk »