Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem z uzyskaniem połączenia między WeatherLinkIP a Vantage Pro2  (Przeczytany 5580 razy)

Offline gonzzorob

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Płeć: Mężczyzna
witam

mam problem z uzyskaniem połączenia między  oprogramowaniem WeatherLinkIP a konsolą Vantage pro2
Konsola widzi Data Logger (serial baud rate 19200)
Natomiast przy konfiguracji oprogramowania w oknie Communications Port wybieram jak pokazuje instrukcja :
Communications - Serial
Port - com1
baut Rate 19200
wówczas otrzymuję informacje wykonując test "Error (0) using com1"
korzystając z Auto Detect -jak zaleca instrukcja przelatuje przez 18 portów i podaje "no station could be found" czli nie widzi stacji
zielona lampka się świeci kablel jest nowy orginalny
zastanawiam się czy przyczyna nie leży w niewłaściwej konfiguracji komputera coś nie tak z portami com
proszę o pomoc

pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych


Offline kotesk

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 159
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trzebiez pogoda ws2300
Odp: Problem z uzyskaniem połączenia między WeatherLinkIP a Vantage Pro2
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień, 2010, 13:08:49 »
Nie wiem czy jeszcze aktulane ....

Zmien połaczenie  na TCP/IP 

Pozdrawiam

Offline gonzzorob

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z uzyskaniem połączenia między WeatherLinkIP a Vantage Pro2
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń, 2011, 13:58:58 »
poradziłem sobie wcześniej mimo to dzięki za pomoc

pozdrawiam


Offline seba

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 145
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
Odp: Problem z uzyskaniem połączenia między WeatherLinkIP a Vantage Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień, 2011, 20:20:06 »
Mam ten sam problem weder link IP  .Przesyłanie danych na stronę producenta davisa odbywa się elegancko natomiast nie ma możliwości  komunikacji z Cumulusem mimo ze zostało przełączone na tcp/ip nadal wyskakuje errror 32071 while traing initialize de station - i przetłumaczenie przez translator (komputer nie widzi połączenia.Co mam jeszcze zmienić w funkcji setting.
Może ktoś się spotkał z tym problemem    .
Tydzień temu jeszcze funkcjonowała stacja wmr 928NX która była na łączu rs 232 ale nie było publikacji w internecie Stacja była połączona kablem rs do komputera
Przy Davisie połączenie komputera jest za pośrednictwem kabla internetowego

Proszę o porady .:)