Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Davis Vantage Pro 2 vs WS2300  (Przeczytany 12205 razy)

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
Davis Vantage Pro 2 vs WS2300
« dnia: 04 Grudnia, 2010, 14:20:57 »
Witam po dłuższej przerwie !

Miałem napisac recenzje Davisa Vantage Pro 2 VS WS2300 ...

Stacja WS 2300 kontra VP 2 to mozna powiedzieć jak David i Goliat .. no ale do rzeczy .
Nie odnosze sie do danych technicznych one sa dostepne w necie jedynie do tego co mozna zaobserwować na stacjach leżacych obok siebie .

Po wyjaciu z pudła otrzymujemy VP2 gotowa do montazu bez zbednych zabiegów mechanicznych czy konieczności wprowadzania modyfikacji czujników . Zasieg ISS pozwala na dowolna instalacje w zakresie posesji bez obawy o zgubienie zasiegu ( ale to nalezy zawsze sprwadzic przed permamentnych montażam )

Ws 2300 dzialało i dziala u mnie od chyba 8 lat , VP 2 plus WL IP  od marca .

Konsole :

porównanie  wypada bezwzglednie na plus VP 2 . Ilośc dostepnych funkcji na poziomie konsoli pokrywa wszystko co jest niezbedne łącznie z wykresami Graph z okreslonych czasookresów ( nie ma potrzeby lacznia sie z PC aby wyciągnać z stacji co jest potrzebne ) Ilość fukcyjnych przycisków zapeawnia szybki dostep do konkretnych paramatrów i to takich , które w przypadku WS 2300 wymaga obróbki jakims programem np Cumulus

Czujniki ( mechanicznie )

WS 2300 brak osłony radiacyjnej , deszczomierz wykonany nieprecyzyjnie wymagał korekt mechanicznych .
VP 2 w zasadzie wszystko czego oczekujemy od stacji meteo , osłona , wentylacja osłony , doładowanie accu panelem słonecznym no i materiały z jakich to wykonano ... Deszczomierz jest tu przykładem w porównaniu z WS 2300 , wiadro do szklanki - rozmiary zapewniaja przyzwoite pomiary z rozdzielczoscia 0,2mm róznice wskazań dochodza do 20-25 % aby dokładnie porównac wskazania nalezy postawić obok tradycyjny deszczomierz i notowac wskazania .

Wskazania pozostałe czujniki

Barometr :

Wielkie zaskoczenie !! praktycznie oba czujniki stacji pracuja łeb w łeb !! z stala rozbieznościa 0,4 - 0,5 hPa to co pokazuja piktogramy na stacjach nie ma sie do siebie wcale , na WS prognoza opadów , VP sloneczko , jak juz zgraja sie stacje co do  prognozy pogody to w zakresie cisnien powyzej 1015 hpa oraz przy szybkich zmianach cisnien powyzej 4-5 hPa/godz .

Duze uznanie dla WS 2300 i jego czujnika baro

Temp :

Wskazania porównywalne ! z rozbieżnaościa do 1 - 1,5 stopnia

Wilgotność

Tutaj stacje ida kazda w własnym kierunku wskazania stabilizuja sie po dłuzszym czasie braku zmnian  , rozbieżności wskazań sa znaczne . WP 2 reaguje znacznie szybciej na tredy zmian wilgotności i szyko potrafi osiagnąć wskazania 97 % gdzie w  mojej WS 2300 przkroczenie 90 % zajmuje czasami 2 dni :)

Predkośc wiatru :

Wskazania średnie całkowicie porównywalne , inaczej ma sie rejestracja podmuchów ze wzgeldu na czas odbioru danych

WS2300 dzieki mdyfikacji transmitera odswierza sie co 8 sekund, WP standardowo co okolo 2 sekundy

Mam tutaj jedna uwage : Ws 2300 ma czujnik o rozdzielczości 0,1 m/s WP 2 o rodzielczości 1 kt ( wezeł )

Loger:

WS 175rekordów
WP brak !! wymagany jest zewnetrzny loger z pamiecia powyzej 2000 rekordów  w wersjach RS . USB , IP ( ten szczególnie ciekawy   daje natychmiastowa  mozliwość uruchomienia swojej strony z danymi meteo  na serwerze Davisa bez koniecznośc pracy z PC )

Trwałość :

Jak widać WS2300 pracuje i bedzie jeszcze pracować po 8 latach , jednak ciagle mam z nia problemy . Problemy dotycza zasiegu i szybkiego rozładowywania sie baterii - prawdopodobnie wymagana badzie wymiana transmitera . mankamenty WS2300 sa znane wiec nie ma sie co rozwodzić .

Davis

Mozliwość rozbudowy systemu Davisa nie ma sobie równych w zakresie stacji stojacych na naszych biurkach , fakt jest  kosztowne ale cena niesie jakość . Stacja pracuje bez problemu i zakłócen . W necie i art. przytoczonym w postach powyzej znajdziecie profesjonalnie wykonaną analize VP2 w ciągu rocznej eksploatacji .

Co  mnie drazni w VP

1. Rozdzielczość anemometru ( mogla by byc 0,1m/s  lub 0,2 m /s w tej klasie stacji )
2. Podgrzaanie obudowy konsoli przez logger IP , powoduje to zmiane wskazań temp wewnetrzej i wilgotności wewnetrznej ( gdzies wyczytałem ze Davis ma wprowadzić poprawke do softu konsoli przy pracy z loggeremIP w  celu zniwelowania tej przypadłości )
3. Podgrzanie obudowu konsoli przez oswietlenie LED w konsekwencji j/w

Brak dziesietnych czesci wskazan Temp
Edit : Jest mozliwość zmiany ustawien tak aby uzystać wskazania 0,0 stopnia

Czy mozna porónać WS2300 z VP2 oczywiście ze tak - zależy tylko czego oczekujemy od stacji i jej wskazań .

Pozdrawiam
Kotesk

WP2  + WLIP

Dane transmitowane przez stacje mozecie znależdz tutaj :

http://www.weatherlink.com/user/dicer/
i tutaj
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IZACHODN7

« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2010, 01:04:33 wysłana przez kotesk »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Davis Vantage Pro 2 vs WS2300
« dnia: 04 Grudnia, 2010, 14:20:57 »

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
Odp: Davis Vantage Pro 2 vs WS2300
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia, 2010, 12:12:51 »
Witaj Koteks

Tez przeprowadziłem podobny test jak ty ale w stosunku do stacji ws3650, generalnie mam podobne spostrzeżenia. Uważam,że ws odstaje od Davisa odnośnie temp. u mnie zaniża o ok 1,5C.

Mam do ciebie pytanie. Jak jest ładny ciepły dzień to bardzo wyraźnie słychać jak chodzi FARS. Natomiast ja jest bardzo mroźno, lub duże zachmurzenie to FARS staje się niesłyszalny. Czy jest u ciebie coś podobnego?? Czy to możliwe,że FARS staje, czy może raczej chodzi bardzo wolno przez co nie słychać winniczka?? Co o tym sądzisz.

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia, 2010, 12:24:25 »

Mam do ciebie pytanie. Jak jest ładny ciepły dzień to bardzo wyraźnie słychać jak chodzi FARS. Natomiast ja jest bardzo mroźno, lub duże zachmurzenie to FARS staje się niesłyszalny. Czy jest u ciebie coś podobnego?? Czy to możliwe,że FARS staje, czy może raczej chodzi bardzo wolno przez co nie słychać winniczka?? Co o tym sądzisz.

Witaj 

Tak Fars szumi w sloneczny dzien , teraz jak mało dni słonecznych było accu od Fars padło i wirnik stoi tez w zachmurzony dzien -  panel nie daje rady pokrecic wirnikiem i naładować accu . Latem i w słoneczny dzień zima panel ma wystarczajaca moc aby naładowac accu i szumi do póznych godzin nocnych  . Ustawienie FARS można regulować przez przełaczanie baterii - uzyskuje sie rózna wydajność wiatraczka ale i rózny czas pracy w nocy .

Pozdrawiam

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia, 2010, 13:25:55 »
U mnie było napisane "low battery" przez kilka godzin, ale później znikło. Czyli jeśli nie słyszę wirnika to uważasz,że on wtedy stoi, czy kręci się dużo wolniej? Czytałem na amerykańskim forum,że można sterować bateriami, ale nikt nie wytłumaczył w jaki sposób. Może ty mi to wytłumaczysz. To chyba niemożliwe,żeby akumulator wyładował się po tygodniu. Amerykanie na forum piszą,że działa przez kilka lat.
Czy uważasz,że jak FARS stoi to przekłamuje wyniki jak na dworze jest np -17C?

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia, 2010, 14:14:09 »
1. FARS ma osobne accu  !! nic wspólnego z ISS ,low batery dotyczyło pewnie ISS Dla iss mamy zasilanie z panela słonecznego ładujacego kondensator o duzej pojemności a jak jego juz zabraknie do zasilania  bo nie mamy słonca ,to ISS przełacza sie na baterie litowa i ta powinna wystarczyc na kilka  lat takiej eksploatacji

2. Nie mozna przy pomocy ISS dowiedzieć sie o stanie baterii FARS bo to osobne układy

sa mozliwe trzy setupy FARS

1. Bateria sloneczna zasila tylko silnik  FARS bez ACCU
- full FARS ale tylko w dzien
2. ZAsilenie tylko jednego accu  z Panela slonecznego
- szybki FARS i troche po zachodzie słońca
3. ZAsilenie dwóch accu
- sredni FARS i max w nocy na tyle ile dadza radze accu

Tak to w skrócie dziala - jest to opisane w manualu FARS , domyślnie mamy podłaczone w/g setupu nr 3. Wiatraczek u mnie teraz zamilkł bo panel nie jest w stanie naładowac accu

Jak nie ma napromieniowania słonecznego na ISS to FARS nie jest potrzebny , nic nie powinno wpłynac na wskazania temp zewnetrznej .
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2010, 14:21:31 wysłana przez kotesk »

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudnia, 2010, 14:50:14 »
wielkie dzięki za wytłumaczenie.

wiem,że FARS ma osobne accu, uruchamia się jej przez wyciągniecie taki plastikowych wstążeczek :)

Może ja nie mam pełnej instrukcji, ale nie wiem jak dokonać tego set up o którym piszesz odnośnie baterii. Z drugiej jednak strony piszesz,że domyślnie mamy ustawiona wersje 3 czyli na 2 baterie, więc teoretycznie w nocy powinno chodzić bez problemów. Albo ja jestem taki głupi, albo to jest jakieś zagmatwane.
widzę,że jesteś bardzo biegły w tym temacie, to bardzo fajnie, jest się kogo poradzić.

Jeszcze jedno pytanie. Skąd wiadomo,że padły baterie w FARS?? konsola z tego co wiem nie wyświetla takich informacji. wię może po prostu padły baterie dlatego w nocy nie działa.

Skoro "jesli na ISS nie ma promieniowania to FARS jest niepotrzebny" więc powinien wtedy stać??
dlaczego się zatem nazywa 24h FARS skoro czasem staje?

nie wiem czy nie za dużo pytań, ale ten temat jakoś frapuje mnie okrutnie, ponieważ nie mogę tego rozgryźć

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia, 2010, 15:02:31 »
Mamy setup powiedzmy 3 jako default - wiec nie ma co tworzyc dziala i juz  nic tu nie poprawimy :)  !!

Precyzyjniej bedzie okreslić , ze nie PADŁY a sie WYŁADOWAŁY . FArs jest bardzo przydatny w słoneczne dni kiedy sama obudowa ISS nagrzewa sie , latem kiedy dzień jest długi do 21 godz panel jest w stanie naładować accu aby kreciły wiatrakiem sie do rana  i tu mamy 24/h . Teraz gdzie o 15 mamy juz ciemno a dzien pochmurny  naładowanie accu jest tak małe ze nie wystarczy na 2-3 godziny  malo tego moj FARS dzisiaj wcale nie ruszył. Nie wpływa to na wskazania temp zewnetrzej zima  . Latem w nocy  kiedy mamy wypromienowanie energii slonecznej z np murów czy gruntu FARS pomaga wentylować obudowe a to z kolei wpływa na precyzyjność pomiarów . Zimą nie jest to istotne . Na stronach Davisa masz porównanie typowej obudowy czujnika temp i obudowy z FARS ... zobacz jak sie maja pomiary :).
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2010, 15:23:42 wysłana przez kotesk »

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia, 2010, 15:48:58 »
KOTEKS

wielki dzięki,że poświeciłeś mi czas. Miałem już nie pisać na tym forum, ale widzę,że dla kilku osób warto.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia, 2011, 23:46:44 »
Witam wszystkich!

Chciałem napisać parę słów o Fars Davisa.

Bardzo mile zostałem zaskoczony gdy podczas marcowych pogodnych dni aku od fars naładowało się na tyle mocno ,że do rana wiatraczek nadal się kręcił. Nie potrzeba długiego letniego dnia jak pisał kolega wyżej do 24godzinnej pracy wiatraczka. Oczywiście wszystko zależy od lokalizacji, moja jest stosunkowo słoneczna. Także już marcowe słonko może ładnie naładować  Fars Davisa by ten kręcił się 24h/dobę:)