Witam po dłuższej przerwie !
Miałem napisac recenzje Davisa Vantage Pro 2 VS WS2300 ...
Stacja WS 2300 kontra VP 2 to mozna powiedzieć jak David i Goliat .. no ale do rzeczy .
Nie odnosze sie do danych technicznych one sa dostepne w necie jedynie do tego co mozna zaobserwować na stacjach leżacych obok siebie .
Po wyjaciu z pudła otrzymujemy VP2 gotowa do montazu bez zbednych zabiegów mechanicznych czy konieczności wprowadzania modyfikacji czujników . Zasieg ISS pozwala na dowolna instalacje w zakresie posesji bez obawy o zgubienie zasiegu ( ale to nalezy zawsze sprwadzic przed permamentnych montażam )
Ws 2300 dzialało i dziala u mnie od chyba 8 lat , VP 2 plus WL IP od marca .
Konsole :
porównanie wypada bezwzglednie na plus VP 2 . Ilośc dostepnych funkcji na poziomie konsoli pokrywa wszystko co jest niezbedne łącznie z wykresami Graph z okreslonych czasookresów ( nie ma potrzeby lacznia sie z PC aby wyciągnać z stacji co jest potrzebne ) Ilość fukcyjnych przycisków zapeawnia szybki dostep do konkretnych paramatrów i to takich , które w przypadku WS 2300 wymaga obróbki jakims programem np Cumulus
Czujniki ( mechanicznie )
WS 2300 brak osłony radiacyjnej , deszczomierz wykonany nieprecyzyjnie wymagał korekt mechanicznych .
VP 2 w zasadzie wszystko czego oczekujemy od stacji meteo , osłona , wentylacja osłony , doładowanie accu panelem słonecznym no i materiały z jakich to wykonano ... Deszczomierz jest tu przykładem w porównaniu z WS 2300 , wiadro do szklanki - rozmiary zapewniaja przyzwoite pomiary z rozdzielczoscia 0,2mm róznice wskazań dochodza do 20-25 % aby dokładnie porównac wskazania nalezy postawić obok tradycyjny deszczomierz i notowac wskazania .
Wskazania pozostałe czujniki
Barometr :
Wielkie zaskoczenie !! praktycznie oba czujniki stacji pracuja łeb w łeb !! z stala rozbieznościa 0,4 - 0,5 hPa to co pokazuja piktogramy na stacjach nie ma sie do siebie wcale , na WS prognoza opadów , VP sloneczko , jak juz zgraja sie stacje co do prognozy pogody to w zakresie cisnien powyzej 1015 hpa oraz przy szybkich zmianach cisnien powyzej 4-5 hPa/godz .
Duze uznanie dla WS 2300 i jego czujnika baro
Temp :
Wskazania porównywalne ! z rozbieżnaościa do 1 - 1,5 stopnia
Wilgotność
Tutaj stacje ida kazda w własnym kierunku wskazania stabilizuja sie po dłuzszym czasie braku zmnian , rozbieżności wskazań sa znaczne . WP 2 reaguje znacznie szybciej na tredy zmian wilgotności i szyko potrafi osiagnąć wskazania 97 % gdzie w mojej WS 2300 przkroczenie 90 % zajmuje czasami 2 dni
Predkośc wiatru :
Wskazania średnie całkowicie porównywalne , inaczej ma sie rejestracja podmuchów ze wzgeldu na czas odbioru danych
WS2300 dzieki mdyfikacji transmitera odswierza sie co 8 sekund, WP standardowo co okolo 2 sekundy
Mam tutaj jedna uwage : Ws 2300 ma czujnik o rozdzielczości 0,1 m/s WP 2 o rodzielczości 1 kt ( wezeł )
Loger:
WS 175rekordów
WP brak !! wymagany jest zewnetrzny loger z pamiecia powyzej 2000 rekordów w wersjach RS . USB , IP ( ten szczególnie ciekawy daje natychmiastowa mozliwość uruchomienia swojej strony z danymi meteo na serwerze Davisa bez koniecznośc pracy z PC )
Trwałość :
Jak widać WS2300 pracuje i bedzie jeszcze pracować po 8 latach , jednak ciagle mam z nia problemy . Problemy dotycza zasiegu i szybkiego rozładowywania sie baterii - prawdopodobnie wymagana badzie wymiana transmitera . mankamenty WS2300 sa znane wiec nie ma sie co rozwodzić .
Davis
Mozliwość rozbudowy systemu Davisa nie ma sobie równych w zakresie stacji stojacych na naszych biurkach , fakt jest kosztowne ale cena niesie jakość . Stacja pracuje bez problemu i zakłócen . W necie i art. przytoczonym w postach powyzej znajdziecie profesjonalnie wykonaną analize VP2 w ciągu rocznej eksploatacji .
Co mnie drazni w VP
1. Rozdzielczość anemometru ( mogla by byc 0,1m/s lub 0,2 m /s w tej klasie stacji )
2. Podgrzaanie obudowy konsoli przez logger IP , powoduje to zmiane wskazań temp wewnetrzej i wilgotności wewnetrznej ( gdzies wyczytałem ze Davis ma wprowadzić poprawke do softu konsoli przy pracy z loggeremIP w celu zniwelowania tej przypadłości )
3. Podgrzanie obudowu konsoli przez oswietlenie LED w konsekwencji j/w
Brak dziesietnych czesci wskazan Temp Edit : Jest mozliwość zmiany ustawien tak aby uzystać wskazania 0,0 stopnia
Czy mozna porónać WS2300 z VP2 oczywiście ze tak - zależy tylko czego oczekujemy od stacji i jej wskazań .
Pozdrawiam
Kotesk
WP2 + WLIP
Dane transmitowane przez stacje mozecie znależdz tutaj :
http://www.weatherlink.com/user/dicer/i tutaj
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IZACHODN7