Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Davis Vantage Pro 2 - komunikat o śniegu  (Przeczytany 12432 razy)

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
Davis Vantage Pro 2 - komunikat o śniegu
« dnia: 07 Grudnia, 2010, 10:45:37 »
Mam kolejne pytanie.

Czy w jakiś sposób mierzysz opad śniegu? Widzę,że na twojej prognozie pojawia się taki komunikat "   Mostly Cloudy, Snow within 12 hours" u mnie sypie śnieg co jakiś czas, ale jeszcze nigdy nie było komunikatu o śniegu. Uważam,że to dlatego,że cały opad mieści się w czarnym wiaderku, a ponieważ nie topnieje (tylko gromadzi się) to Davis głupieje. Tak to sobie tłumacze, nie wiem dlaczego u mnie nie ma komunikatów o śniegu. A może dlatego,że Davis przyleciał z Florydy. Może znasz na to jakieś wytłumaczenie.

A może ta prognoza o śniegu nie pojawia się na konsoli tylko jak się podłączy data loger, którego ja nie mam. Czy u ciebie na konsoli też jest komunikat o sniegu?

« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia, 2010, 10:47:56 wysłana przez Biedny Miś »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Davis Vantage Pro 2 - komunikat o śniegu
« dnia: 07 Grudnia, 2010, 10:45:37 »

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
Odp: Davis Vantage Pro 2 - komunikat o śniegu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia, 2010, 12:40:22 »
Witam

Muszę Tobie powiedziec , ze tez pierwszy raz widzialem ten komunikat na konsoli dotyczacy sniegu :) - przez loger poleciał na strone Davisa

Wiaderko deszczomierza mierzy wyłącznie opady deszczu , mozna mierzyć opad sniegu jako ekwiwalent opadu deszczu ale musisz miec podgrzanie deszczomierza ... ja tego nie mam. Na konsoli mozesz zdefiniowac od kiedy i do kiedy stacja ma mierzyc opady deszczu . Wczoraj caly puch stopniał i Davis zanotował opad deszczu , którego nie było ale mam dodane do opadów całorocznych  .... mi to nie przeszkadza . Zawsze mozna zedytować pomiary .

Wszystko co masz na konsoli leci logerem. Tutaj nic sie nie zmienia , Davis jedynie obrabia kilka paramatrów , których nie obrabia konsola np Wind AVG 2 min - ale to wylacznie z software 1,9 konsoli .

Snieg mierze linijka :) jak juz chce wiedziec ile go jest ...

Za wczasu zwróce Tobie uwage na loger bo pewnie niebawem go zamontujesz .
Postepuj dokładnie tak jak mówi instrukcja !! inaczej mozesz uziemic na amen loger lub cała konsole .

Pozdrawiam

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia, 2010, 12:48:54 »
Czyli jak nie mam logera to mam mniej info na konsoli niż jakbym miał?

Rozmiem,że napis,że sniegiem konsola pociągła z datalogera. U mnie sie pokazuje napis precipitation possible 12hrs i świci sie sniezynka, ale napisu nie ma w opisie

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia, 2010, 12:54:32 »
Dane nie pochodza z Logera tylko z konsoli , Loger to loger czyli cos co zapisuje dane z konsoli . :)

Prognoza pojawila sie na konsoli , loger ja przejoł i pchnoł na strone davisa .

Pozdrawiam

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia, 2010, 13:02:11 »
to musi byc loger

znalazlem na forum USA wszystkie komentarze jakie sa na konsoli i niestety o sniegu ani słowa

WIND WARNING, LOW WIND CHILL ADVISORY, WARNING, LOW WIND CHILL, DRESS WARMLY, FROSTBITE OR HYPOTHERMIA POSSIBLE, DANGEROUSLY LOW WIND CHILL,DANGER, EXTREMELY LOW WIND CHILL, RISK OF FREEZING EXPOSED SKIN, HIGH HEAT INDEX ADVISORY, WARNING, HIGH HEAT INDEX, HEATSTROKE OR HEAT EXHAUSTION POSSIBLE, DANGEROUSLY HIGH HEAT INDEX, DANGER, HIGH HEAT INDEX, HEATSTROKE OR HEAT EXHAUSTION LIKELY, KITE FLYING WEATHER, HOLD ONTO YOUR HAT, IT'S RAINING CATS AND DOGS, LAST 15 MIN. OF RAIN, LAST 24 HOUR OF RAIN, 10 MIN. AVG. WIND SPEED, LOW BATTERY ON STATION X, LOW CONSOLE BATTERIES, LOW BATTERY ON REPEATER

MOSTLY CLEAR AND COOLER. MOSTLY CLEAR WITH LITTLE TEMP CHANGE. MOSTLY CLEAR FOR 12 HRS WITH LITTLE TEMP CHANGE. MOSTLY CLEAR FOR 12-24 HRS AND COOLER. MOSTLY CLEAR AND WARMER. MOSTLY CLEAR FOR 6-12 HRS WITH LITTLE TEMP CHANGE. MOSTLY CLEAR FOR 12-24 HRS WITH LITTLE TEMP CHANGE. INCREASING CLOUDS AND WARMER. INCREASING CLOUDS WITH LITTLE TEMP CHANGE. INCREASING CLOUDS AND COOLER. CLEARING AND COOLER. CLEARING, COOLER AND WINDY. MOSTLY CLOUDY AND COOLER. MOSTLY CLOUDY WITH LITTLE TEMP CHANGE. FORECAST NOT READY YET. PRECIPITATION CONTINUING. PRECIPITATION CONTINUING, POSSIBLY HEAVY AT TIMES. PRECIPITATION LIKELY. PRECIPITATION LIKELY, POSSIBLY HEAVY AT TIMES. PRECIPITATION ENDING WITHIN 6 HRS. PRECIPITATION ENDING WITHIN 12 HRS. PRECIPITATION POSSIBLY HEAVY AT TIMES AND ENDING WITHIN 12 HRS. PRECIPITATION ENDING IN 12-24 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 6 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE AND WINDY WITHIN 6 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 6-12 HRS, POSSIBLY HEAVY AT TIMES. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 6-12 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 12 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 12 HRS, POSSIBLY HEAVY AT TIMES. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 12-24 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 24 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 24-48 HRS. PRECIPITATION POSSIBLE WITHIN 48 HRS. INCREASING WINDS. WINDY. POSSIBLE WIND SHIFT TO THE W, NW, OR N. WINDY WITH POSSIBLE WIND SHIFT TO THE W, NW, OR N. PARTLY CLOUDY AND COOLER. PARTLY CLOUDY WITH LITTLE TEMP CHANGE. POSSIBLE WIND SHIFT TO THE W, SW, OR S. WINDY WITH POSSIBLE WIND SHIFT TO THE W, SW, OR S.

ty tego nie wiesz, bo masz loger, jakbys nie miał to miałbys tyko tyle komentarzy do prognozy

a co to znaczy,żeby uważać na montowanie loggera

kolega z tego forum Maniek tez ma dziś lub jutro dostac Davisa i sie przeraził jak mu zacytowałem co napisałeś. Powiedzial,że boi sie teraz kupic loger,żeby konsoli nie spalic. Nastarszyłes nas :)

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia, 2010, 00:38:24 »
Jakiej wersji oprogrmamowania konsoli to dotyczy  ( ten spis komunikatów ) ?? Pełny spis komunikatów jest w pliku bin oprogramowania konsoli - jak umiesz go zedytowac to mozesz miec opisy po polsku , nie mam go teraz przy sobie , sprawdze i podam czy w wersji 1,9 jest SNOW
NIc nie pisałem o spaleniu!. Ale konsolola lub loger moze sie zawiesic na amen jak nie zastosujesz sie do zaleceń - o tym pisze instrukcja konsoli i logera  .Jeszcze raz loger jest urządzeniem do magazynowania danych i komunikacji z PC nic wiecej Jezeli jest to loger IP to jeszcze automatycznie wysyła dane do strony weatherlink.com

EDIT
Konsola podaje tylko "PRECIPITATION"  , widze ze to Davis obrabia dodatkowo dane podajac RAIN , SNOW , - czyli tak jak pisałem wyzej czesc danych , których  nie wyswietla konsola jest obrabiana na serwerach Davisa i prezentowana na weaherlink.com/user/.....

Edit 10-12.10 17.06

Sprawdzilem w pliku BIN nie ma "snow" dla wersji firmware 1,9 . Ale tez dzieki temu ze Mis zwrócił uwage na prognoze konsoli okazało sie ze prognoza wyswietlana na stronie weatherlink.com jest inna niz to co podaje stacja . Prognoza dotyczy najbliższych 12 godzin a konsola prognozuje do 48 godzin ( info z manulala VP2 ) .

EDIT 10.12 / 23.49

Złapałem !@! dzisiaj miałem sporo pracy przy kompie i złapałem komunikat :   Partially Cloudy, Snow within 12 hours : Jest to komunikat z konsoli odczytywany z piktogramów czyli chmurki / słońca / sniezynki przesyłany na serwer Davisa  . Forecast konsoli nic wspólnego z tym nie ma . Konsola podaje  opady w ciagu 6 godzim , wzrost zachmurzenia , ochlodzenie .

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2010, 18:08:59 wysłana przez kotesk »

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
    • www.bestpalm.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia, 2010, 08:23:39 »
Czyli dobrze kupić dataloger z weatherlinkiem skoro tam pojawiają się dokładniejsze prognozy. Musze to rozważyć, ale trzeba poczekać aż dolar troszkę stanieje.
Czy jesli jest ta informacja na PC to czy komp przesyła ja wtedy na kosole? Czy na konsoli dalej pokazują się stare info o prognozie tylko?

Offline Norton

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudnia, 2010, 01:23:13 »
Niedawno zainstalowałem podgrzewacz do deszczomierza, teraz okazuje się, że podgrzewanie przydałoby się również anemometrowi... wczoraj o 8 rano zamarzł i nie mam żadnych odczytów... :( kiepsko to wygląda - bo zima w pełni i bardzo trudno będzie wleźć na komin z zaśnieżonego, spadzistego dachu i zdjąć ustrojstwo z czubka masztu  >:(

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia, 2010, 19:46:49 »
Niedawno zainstalowałem podgrzewacz do deszczomierza, teraz okazuje się, że podgrzewanie przydałoby się również anemometrowi... wczoraj o 8 rano zamarzł i nie mam żadnych odczytów... :( kiepsko to wygląda - bo zima w pełni i bardzo trudno będzie wleźć na komin z zaśnieżonego, spadzistego dachu i zdjąć ustrojstwo z czubka masztu  >:(

Poczekaj na chwile słonca !  czarny kolor zaraz rozgrzeje obudowe :) , Anemomentr od ws zatrzymał sie trzy dni temu , a Davis dalej kreci !!

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia, 2010, 20:08:23 »
Czy jesli jest ta informacja na PC to czy komp przesyła ja wtedy na kosole? Czy na konsoli dalej pokazują się stare info o prognozie tylko?

Nie PC nic nie przesyła na konsole, komunikacja jest tylko w jedna strone w przypadku danych i prognozy  Konsola => PC ...

Komunikacja w druga strone czyli PC=>konsola to tylko w przypadku synchoronizacji daty i ustawien jednostek alarmów resetu danych ....itp .

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 21:57:20 wysłana przez kotesk »