Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Ikonki oraz korekta ciśnienia  (Przeczytany 13425 razy)

Offline miki65

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • .
Ikonki oraz korekta ciśnienia
« dnia: 21 Grudnia, 2010, 20:03:12 »
Od wczoraj dzięki lekturze m.in. tego forum stałem się posiadaczem stacji Viking (02047), czujniki zostały tymczasowo zamontowane i mam 2 pytania (może naiwne ale odpowiedzi nie znalazłem).
1. Ikonka trendu pogodowego - po kliknięciu mogę ją zmienić (np ze słoneczka na chmurkę) po co? Rozumiem ustawianie różnicy ciśnień przy których następuje przełączenie ikonki, ale co daje przełączanie samych ikon z menu. Czy na zmianę ikonki wpływa jedynie zmiana ciśnienia czy taka np. temperatura (np. przy niskiej zamiast deszczu śnieg) itp. ?
2. Ustawiłem ciśnienie względne wg kalkulatora, ale którą temperaturę wstawić. Czujnik ciśnienia jest przy pomiarze wewnętrznej (przy bazie) ale dla pogody istotna jest temperatura zewnętrzna.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Ikonki oraz korekta ciśnienia
« dnia: 21 Grudnia, 2010, 20:03:12 »

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
Odp: Ikonki oraz korekta ciśnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia, 2010, 20:23:20 »
Heh... też zrobiłem oczy jak zobaczyłem że "można sobie ustawić prognozę"  ;D , no właśnie po co ??? A co do drugiego pytania to nie wiem o jaki kalkulator chodzi? Ja też dopiero co zaczynam z tą stacją.

Pozdrowienia i Świąteczne życzenia
Piotrek

Offline miki65

• Cirrus
  • *
  • .
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia, 2010, 21:33:39 »
http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php
wstawiłem temperaturę zewnętrzną, ale mam wątpliwości czy tak ma być.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia, 2010, 21:35:29 wysłana przez miki65 »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia, 2010, 22:31:06 »
Temperatura w niewielkim stopniu wpływa na zmianę ciśnienia przy obliczaniu.
Wg mnie skoro stacja (jednostka główna) mierzy ciśnienie (a nie czujnik zewnętrzny) to chyba temperaturę wewnętrzną powinno wstawiać się do wzoru.
Ale mogę się mylić

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia, 2010, 08:31:58 »
Od wczoraj dzięki lekturze m.in. tego forum stałem się posiadaczem stacji Viking (02047), czujniki zostały tymczasowo zamontowane i mam 2 pytania (może naiwne ale odpowiedzi nie znalazłem).
1. Ikonka trendu pogodowego - po kliknięciu mogę ją zmienić (np ze słoneczka na chmurkę) po co? Rozumiem ustawianie różnicy ciśnień przy których następuje przełączenie ikonki, ale co daje przełączanie samych ikon z menu. Czy na zmianę ikonki wpływa jedynie zmiana ciśnienia czy taka np. temperatura (np. przy niskiej zamiast deszczu śnieg) itp. ?

Jeśli zadałeś takie pytanie to znaczy, że instrukcja obsługi nic o tym nie mówi. A skoro tak, to moja teoria na ten temat jest taka  ;) Większość stacji automatycznie dostosowuje ikonkę pogody względem zmierzonego ciśnienia. Być może w tej stacji można ustawić tzw. punkt odniesienia ikonki. To znaczy ustawić ją na taką, jaka w danym momencie jest pogoda za oknem. Później, stacja powinna już sama automatycznie ją zmieniać. Być może taka możliwość pozwala na precyzyjne skalibrowanie tej ikony. Żeby się o tym przekonać, czy tak jest w rzeczywistości, można przecież zrobić mały test. Sam jestem ciekawy, jego wyniku  :)

[...]
Pozdrowienia i Świąteczne życzenia
Piotrek

Dziękujemy  :) A co do świątecznych życzeń, to na forum założyłem specjalny wątek i tam proszę się wpisywać  :)
Wesołych Świąt !
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia, 2010, 10:26:46 wysłana przez Serenator »

Offline miki65

• Cirrus
  • *
  • .
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia, 2010, 18:02:08 »
Wiem że różnice ciśnienia są minimalne ale chodzi o zasadę.
Instrukcja mówi: "Dotknij sekcji prognozy pogody. Przy pomocy + i - przewijaj symbole na wyświetlaczu ...". Też podejrzewałem że chodzi o "punkt odniesienia", ale faktycznie przeprowadzę test (na razie ikonki dość dokładnie odpowiadają zmianom pogody).
Instrukcja mogłaby być trochę bardziej rozbudowana - to raczej produkt skierowany do odbiorcy, którego nie trzeba uczyć jak  kliknąć ikonkę, ale chciałby wiedzieć "dlaczego".
Ale w zasadzie (na razie) jestem zadowolony z zakupu.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia, 2010, 18:06:46 wysłana przez miki65 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia, 2010, 11:25:56 »
. Być może taka możliwość pozwala na precyzyjne skalibrowanie tej ikony. Żeby się o tym przekonać, czy tak jest w rzeczywistości, można przecież zrobić mały test. Sam jestem ciekawy, jego wyniku  :)
![/url]

Ja w swojej WH 1080 ( 02041 ) też mam taką "funkcje" że można ustawić sobie ikonkę. Zgadzam się ze słowami Serenatora że być może chodzi o skalibrowanie stacji,względem tego co się dzieje za oknem.
Zrobiłem mały test : Ustawiłem ikonkę w stacji na słońce, po godzinie -dwóch (ciśnienie b.powoli spadało) ikonka zmieniła się na chmurę
czyli dobrze prognozuje ,bo za oknem mam  całkowite zachmurzenie . :D
Ps. Jeszcze lepiej można ustawić prognozę, jest taka funkcja (przynajmniej w WH 1080 ) ,że można wybrać próg ciśnienia 2-4 hPa , a na próg burzowy 3-9 hPa. ;)

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia, 2010, 18:48:29 »
Dzisiaj po powrocie z pracy (około 16:00) ustawiłem ikonkę na "słoneczko" bo było pogodnie. Teraz po prawie trzech godzinach mam już "słoneczko z chmurką" i migającą strzałke w dół. Zerkam co jakiś czas na wartość ciśnienia i faktycznie jest tendencja zniżkowa, jednak na niebie jak na razie czysto. Zobaczymy jak będzie rano.

Offline miki65

• Cirrus
  • *
  • .
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia, 2010, 20:39:37 »
Dziś konsekwentnie pokazywał ikonkę z opadami deszczu przy bezchmurnym niebie (ale ciśnienie spada i w prognozach były na dziś opady a już na jutro na pewno - przysłowia ludowe się sprawdzają "Barbary po lodzie ..."). Dziś większość dnia spędziłem na instalowaniu stacji w lepszym miejscu - i tak skończyło się na prowizorce (po kilkukrotnym wchodzeniu na śliską drabinę zrezygnowałem i poczekam na cieplejsze czasy).
A może to faktycznie jest pomysł aby zmienić ikonkę na to co jest za oknem, i czekać na zmianę. Ale w takim razie pojawia się kolejne pytanie jak najlepiej ustawić granice ciśnienia - na razie mam ustawienia domyślne.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudnia, 2010, 21:33:11 »
Ale w takim razie pojawia się kolejne pytanie jak najlepiej ustawić granice ciśnienia - na razie mam ustawienia domyślne.

Ja swoją mam ustawioną 2 hPa na zmianę pogody, a 4 hPa. na próg burzowy.
Na razie jest w porządku, przewiduje prawidłowo. :)
Tak myślę że najlepiej skalibrować stacje, gdy ciśnienie się nie zmienia , a na podwórku  jest stała pogoda. Ale to tylko moje zdanie. ;)

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Grudnia, 2010, 11:17:15 »
Znalazłem trochę wolnego czau, więc napiszę do czego służy (moim zdaniem) ręczna zmiana ikonek pogodowych na wyświetlaczu WH1080. Ta funkcja w brew pozorom jest bardzo przydatna. Chodzi tu głównie o zmiany ciśnienia atmosferycznego względem wysokości- wraz z wysokością ciśnienie maleje, za to im niżej, tym ciśnienie się zwiększa. Wniosek z tego taki, że w górach i na wyżynach będziemy mieli niższe ciśnienie niż w dolinach i na nizinach gzie ciśnienie będzie wyższe. I teraz, np. w górach wysokim ciśnieniem będzie już 1000hPa, a na nizinach wysokim ciśnieniem będzie w porównaniu z górami 1025hPa a niskim 1000hPa. Stacja pogody bez możliwości zmiany ikonek pogodowych może np. uznawać za niskie ciśnienie już 1005hPa i mając taką stację na nizinach będzie ona dobrze prognozowała zmianę pogody na gorszą, za to jeśli tę samą stację zabierzemy w góry gdzie przy ciśnieniu 1000hPa jest już ładna pogoda, stacja nadal będzie prognozowała pogorszenie pogody (np. chmurka z opadami ), ponieważ dla stacji ta wartość ciśnienia jest uznawana za niskie i koniec- a to czy nasza aparatura jest zamontowana w górach czy na nizinach, tego niestety stacja nie wie. Też zależy to od tego jak stacja jest zaprogramowana, jakie skoki ciśnienia odpowiadają danym warunkom pogodowym.

WH1080, inne jej odmiany i wersje dają nam tę możliwość, że przy usytuowaniu stacji w stałym miejscu mamy możliwość dostosowania ikonki pogody do wysokości a tym samym wartości ciśnienia. Mało tego stacja daje też możliwość zmiany progu ciśnienia, czyli po ilu hektopaskalach zmieni się ikonka- na lepszą lub gorszą pogodę. Na przykład mamy ustawiony próg ciśnienia na 4hPa, więc np.:

990hPa- stacja pokazuje chmurkę z deszczem
994hPa- stacja zmieni ikonkę na chmurkę bez deszczu
998hPa- stacja zmieni ikonkę na chmurkę ze słoneczkiem
1002hPa- stacja zmieni ikonkę na słońce

Oczywiście w drugą stronę też to działa. ;D

Mam nadzieję, że choć po części udało mi się wyjaśnić do czego służy ręczna zmiana ikonek w WH1080 i kolega zrozumiał o co mi mniej-więcej chodzi. Jeśli jednak zbyt słabo to wyjaśniłem, proszę pisać w tym temacie czego nie rozumiecie a ja postaram się to jak najlepiej wytłumaczyć.  ;)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim życzę!!!

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudnia, 2010, 15:10:48 »
Wczoraj pisałem o moim teście tych ikonek i dzisiaj rano miałem chmurkę o 6 rano wychodząc do pracy. Wziąłem "bazę" do pracy żeby z ciekawości porównać pomiar ciśnienia. Wyszła mi różnica około 3 hPa na + w pracy, czyli (mogę się mylić) około 24 m deniwelacji. Po powrocie z pracy uruchomiłem Cumulusa i fajnie wyglądał wykres ciśnienia podczas "trasy" do pracy i z powrotem  :-) . Tyle że po powrocie do domu stacja pokazywała ikonkę z deszczem i migającą strzałką w dół :-) Jeszcze do końca nie łapię jak to wskazuje, ale czas pokarze :-)

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Grudnia, 2010, 21:39:39 »
Mikej !!

A czy do tego nie słuzy ustawienie cisnienia wzglednego lub elewacji ( wysokosci ) na jakiej stacja sie znajduje ?( setup stacji - rozumiem ze nie kazda stacja moze taka funkcje posiadać )

Piktogramy w prostych stacjach zmieniaja sie w oparciu o zmiany tego cisnienia , w bardziej rozbudowanych stacjach firmware  bierze  kilka czynników jak tredy zmian temp , kierunku wiatru czy wilgotności czy nawet polozenie geograficzne ......

Piotrek !

Spadki cisnien na poziomie minus 3-5 hPa stanowia podstawe do "przewidzenia" nadchodzecej burzy lub opadów frontowych . Tak jak w typowym barometrze :) jako generalna zasada ale nie zawsze sie sprawdzajaca .....

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 21:52:22 wysłana przez kotesk »

Offline miki65

• Cirrus
  • *
  • .
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Grudnia, 2010, 13:56:53 »
Też myślę że to raczej chodzi o ustawienie ikonki "referencyjnej", bo wysokość npm mam uwzględnioną w "ciśnieniu względnym". Ikonki faktycznie zmieniają się wraz ze zmianami ciśnienia (teraz rośnie to jest słoneczko). Wiadomo że prognoza nie zawsze się sprawdza.
Interesuje mnie jakie macie ustawione ciśnienia progowe (też mam 2 i 4 - domyślną).
U mnie poza ciśnieniem na ikonkę wpływa temperatura - ujemna -> śnieg, dodatnia -> deszcz, ale czy jakoś wpływa na algorytm przewidywania wątpię.

Offline remi013

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: ws 1080
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lipca, 2013, 22:06:24 »
Mam pytanie na ile maciie ustawione progi ciśnienia w swoich stacjach ? interesuje mnie szczególne Mazowsze i Lubelszczyzna ...pozdrawiam