Znalazłem trochę wolnego czau, więc napiszę do czego służy (moim zdaniem) ręczna zmiana ikonek pogodowych na wyświetlaczu WH1080. Ta funkcja w brew pozorom jest bardzo przydatna. Chodzi tu głównie o zmiany ciśnienia atmosferycznego względem wysokości- wraz z wysokością ciśnienie maleje, za to im niżej, tym ciśnienie się zwiększa. Wniosek z tego taki, że w górach i na wyżynach będziemy mieli niższe ciśnienie niż w dolinach i na nizinach gzie ciśnienie będzie wyższe. I teraz, np. w górach wysokim ciśnieniem będzie już 1000hPa, a na nizinach wysokim ciśnieniem będzie w porównaniu z górami 1025hPa a niskim 1000hPa. Stacja pogody bez możliwości zmiany ikonek pogodowych może np. uznawać za niskie ciśnienie już 1005hPa i mając taką stację na nizinach będzie ona dobrze prognozowała zmianę pogody na gorszą, za to jeśli tę samą stację zabierzemy w góry gdzie przy ciśnieniu 1000hPa jest już ładna pogoda, stacja nadal będzie prognozowała pogorszenie pogody (np. chmurka z opadami ), ponieważ dla stacji ta wartość ciśnienia jest uznawana za niskie i koniec- a to czy nasza aparatura jest zamontowana w górach czy na nizinach, tego niestety stacja nie wie. Też zależy to od tego jak stacja jest zaprogramowana, jakie skoki ciśnienia odpowiadają danym warunkom pogodowym.
WH1080, inne jej odmiany i wersje dają nam tę możliwość, że przy usytuowaniu stacji w stałym miejscu mamy możliwość dostosowania ikonki pogody do wysokości a tym samym wartości ciśnienia. Mało tego stacja daje też możliwość zmiany progu ciśnienia, czyli po ilu hektopaskalach zmieni się ikonka- na lepszą lub gorszą pogodę. Na przykład mamy ustawiony próg ciśnienia na 4hPa, więc np.:
990hPa- stacja pokazuje chmurkę z deszczem
994hPa- stacja zmieni ikonkę na chmurkę bez deszczu
998hPa- stacja zmieni ikonkę na chmurkę ze słoneczkiem
1002hPa- stacja zmieni ikonkę na słońce
Oczywiście w drugą stronę też to działa.
Mam nadzieję, że choć po części udało mi się wyjaśnić do czego służy ręczna zmiana ikonek w WH1080 i kolega zrozumiał o co mi mniej-więcej chodzi. Jeśli jednak zbyt słabo to wyjaśniłem, proszę pisać w tym temacie czego nie rozumiecie a ja postaram się to jak najlepiej wytłumaczyć.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim życzę!!!