Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Bardzo duże zawyżenie temp.  (Przeczytany 16243 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Bardzo duże zawyżenie temp.
« dnia: 19 Stycznia, 2011, 22:48:12 »
Opisze swój problem.
Posiadam swoją starą stacje niestety nie wiem jak ona się zwie.(Biedronkowa)

Jakiś czas temu stację spakowałem , wyjąłem baterię, i tak leżała przez miesiąc.
Po tym czasie czyli wczoraj włożyłem baterię to stacji i czujnika. Czujnik umieściłem na dworze.
I wszystko grało jak należy, aż do dzisiaj, gdy za oknem padał śnieg moja stacja (no name),pokazała temp. +5`C . Szybko spoglądnąłem na rtęciowy za oknem a tam 0`C, szok odchylenie aż 5`C .

Wyjąłem baterię, włożyłem  to samo, rozebrałem czujkę niby wszystko w porządku nic nie jest rozlane ,
nie wiem co to może być, jeżeli ktoś miał podobny problem, albo zna odpowiedz, dlaczego po włożeniu baterii taka różnica się porobiła, to prosił bym o odpowiedz.

Ps tę stację mam już 3 lata., i nie było żadnych problemów.

Fotki.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Bardzo duże zawyżenie temp.
« dnia: 19 Stycznia, 2011, 22:48:12 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Bardzo duże zawyżenie temp.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia, 2011, 10:23:20 »
[...] I wszystko grało jak należy, aż do dzisiaj, gdy za oknem padał śnieg moja stacja (no name),pokazała temp. +5`C . Szybko spoglądnąłem na rtęciowy za oknem a tam 0`C, szok odchylenie aż 5`C . [...]

Jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy, to taka że być może do czujnika dostała się wilgoć ze śniegu i sensor miał problem z prawidłowym pomiarem temperatury. Dobrze wysusz obudowę i elektronikę - zobaczysz czy to coś pomoże. Sprawdź jeszcze prawidłowość połączeń. Poza tym możesz zrobić próbę - przenieść czujnik do pokoju, ustawić obok stacji i zobaczyć jaką wskaże temperaturę. Powinna być w granicach błędu pomiarowego.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia, 2011, 20:44:40 »
Jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy, to taka że być może do czujnika dostała się wilgoć ze śniegu i sensor miał problem z prawidłowym pomiarem temperatury. Dobrze wysusz obudowę i elektronikę

Miałeś racje poleżał w domu i temp prawie się wyrównała z bazą  0,5 `C różnicy  :D :D

Ale mam kolejny problem i to poważny,  wczoraj gdy otwierałem obudowę nie chcący oberwałem kabelki ( 3szt.)  które idą do płytki a ta  wysyła dane do stacji, drogą radiową (433) próbowałem posklejać ( brak lutownicy ) ale nic się nie dzieje nie ma sygnału, dałem inne kabelki taż nic, ktoś może ma pomysł.
 Czy może bez lutownicy się nie obejdzie.

Zależy Mi na tej stacji. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia, 2011, 23:11:36 wysłana przez wiatromen »

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia, 2011, 21:33:18 »
Kup lutownicę, cynę i kalafonię (ze 20 zł) i polutuj. Najpewniejsze połączenie.

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia, 2011, 21:55:45 »
Musisz ocenić czy jesteś w stanie sam to naprawić. Jak kolega wyżej napisał, potrzebna lutownica i cyna + kalafonia. Jeżeli nie posiadasz takiego zestawu to pozostaje wycieczka do najbliższego serwisu RTV. Naprawa fabrycznych płytek jest "upierdliwa" ze względu na tzw. "soldermaskę" (takie zielone coś naklejone na ścieżki płytki). Czesto pęknięcie ścieżek pod soldermaską "na oko" jest nie widoczne  :(

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia, 2011, 23:26:37 »
Musisz ocenić czy jesteś w stanie sam to naprawić. Jak kolega wyżej napisał, potrzebna lutownica i cyna + kalafonia. Jeżeli nie posiadasz takiego zestawu to pozostaje wycieczka do najbliższego serwisu RTV.

Nie będę się bawił w lutowanie, dziś cały dzień przesiedziałem nad tą płytką, ręce opadają, zaniosę jak Mi radziłeś.   
Szkoda wyrzucać.
Pozdr.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia, 2011, 09:39:07 »
Do naprawy przerwanego obwodu lub końcówki kabelka można też wykorzystać specjalistyczny klej:
http://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm
Co prawda osobiście nie stosowałem, ale może warto spróbować. Tym bardziej, jeśli ktoś nie posiada lutownicy. Oczywiście nie przeczę, że spoiwo lutownicze to najlepsze rozwiązanie  :)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia, 2011, 14:01:43 »
Do naprawy przerwanego obwodu lub końcówki kabelka można też wykorzystać specjalistyczny klej:
http://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm
Oczywiście nie przeczę, że spoiwo lutownicze to najlepsze rozwiązanie  :)

Bardzo fajne rzecz z tym klejem,
ale mam jedno ale, moja stacja kosztowała 30 zł a ten klej 20 zł, więc chyba odpuszczę.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października, 2011, 11:55:35 »
Kup lutownicę, cynę i kalafonię (ze 20 zł) i polutuj. Najpewniejsze połączenie.

Skombinowałem lutownice, i przylutowałem kabelki i nadal nic, nie wiem chyba coś się zepsuło.

Przylutowałem wedle  literek na płytce tzn.
VOD- V
GND -G
DATE-D

Może ktoś wie co oznaczają te litery i czy dobrze zrobiłem.
PS. niby ikonka wysyłania jest ale stacja nie 'łapie", jej  a stoi obok.
Dałem tez inne kabelki trochę grubsze, ale to chyba nie ma znaczenia ?.
I jeszcze jedno po lewej stronie w nadajniku mam te same litery co po prawej, czy mogę tam spróbować przylutować ? .

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października, 2011, 14:14:46 »
[...]
Przylutowałem wedle  literek na płytce tzn.
VOD- V
GND -G
DATE-D

Może ktoś wie co oznaczają te litery i czy dobrze zrobiłem. [...]

GND (ang. ground) oznacza z całą pewnością masę.
Co do dwóch pozostałych, to tylko moje dywagacje: DATE - dane związane z datą, a VOD - coś z obrazem.
:)
« Ostatnia zmiana: 04 Października, 2011, 14:21:38 wysłana przez Serenator »

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października, 2011, 20:19:03 »
Skoro kolega Serenator odświerzył temat, to pozwolę sobie wprowadzić poprawkę do jego wypowiedzi. Rozebrałem właśnie czujnik zewnętrzny ze swojej starszej "stacji pogodowej" (jak to piszę to mnie zęby bolą ;-)). Z kabelkologią w tym sprzęcie jest tak:
Na płytce "procesora": dwa żółte - czujnik temperatury (chyba rezystancyjny), trzy kolory (w kupie): czerwony (Vdd) to plus (+) zasilania modułu radiowego, czarny (G/Gnd) masa zasilania (oczywiste), żółty (D/Data) to linia _danych_ które ma wysłać do "bazy" moduł radiowy, dwa dochodzące z koszyczka baterii to wiadomo: czerwony (+/Vdd), czarny (-/Gnd/masa). Bardziej łopatologicznie nie umiem...
Acha, jeszcze jedno. Gdyby ktoś rozbierał taki czujnik to warto zwrócić uwagę na ułożenie wszystkich kabelków tak, aby przy skręcaniu obudowy nie zgnieść ich. Ja, po rozebraniu ustrojstwa zauważyłem że czerwony od zasilania modułu radiowego jest "fabrycznie" (po chińsku) zgnieciony i prawie nadłamany :-(.

Pozdrawiam
Piotrem

P.S. Zrobiłem zdjęcia "wnętrzności", ale na razie nie wiem jak dodać do postu ;-|

Pozdrawiam
Piotrek

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października, 2011, 07:53:23 »
Skoro kolega Serenator odświerzył temat, to pozwolę sobie wprowadzić poprawkę do jego wypowiedzi. [...]
Pozdrawiam
Piotrem

P.S. Zrobiłem zdjęcia "wnętrzności", ale na razie nie wiem jak dodać do postu ;-|

Bardzo dobrze to wytłumaczyłeś  :) Niestety, nie jestem elektronikiem, stąd te nieścisłości. Jednakże @wiatromen też zrobił drobny błąd, bo różnica między słowem data a date jest oczywista  :)
Ponadto Ty podałeś skrót VDD a @wiatromen VOD i to też mnie zmyliło. Najważniejsze, że sprawa została wyjaśniona.

P.S. Jeśli chcesz dodać do postu zdjęcie, trzeba kliknąć na opcję Załączniki i opcje dodatkowe pod oknem edycji tekstu. Zdjęcie jest traktowane jako załącznik do tekstu  :)

« Ostatnia zmiana: 05 Października, 2011, 08:36:31 wysłana przez Serenator »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Października, 2011, 11:43:27 »

Dałem tez inne kabelki trochę grubsze, ale to chyba nie ma znaczenia ?.
Czy muszą być kolorowe, bo ja mam wszystkie czarne ?

Jednakże @wiatromen też zrobił drobny błąd, bo różnica między słowem data a date jest oczywista  :)

Rzeczywiście jedna literka. ;)

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października, 2011, 12:16:07 »
Czy muszą być kolorowe, bo ja mam wszystkie czarne ?
....

Pewnie, że nie. Ważne żeby łączyły odpowiednie pola.  ;D

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października, 2011, 11:43:15 »
Mam jeszcze takie pytanie, bo na tej płytce jest coś podobnego do gąbki ( czarna ), jaką ona spełnia rolę ?, i czy musi być koniecznie.
« Ostatnia zmiana: 13 Października, 2011, 11:56:03 wysłana przez wiatromen »