Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 - gdzie umieścić czujniki  (Przeczytany 43989 razy)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Styczeń, 2009, 21:32:07 »
Ciekawy patent na osłonę przewodów przed silnym wiatrem: http://img262.imageshack.us/img262/1373/dscn39481in5.jpg
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 26 Styczeń, 2009, 21:32:07 »

Offline Air

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Styczeń, 2009, 12:26:14 »
Witam wszystkich amatorów meteorologi .Stacje meteorologiczne dzielą się na stacje synoptyczne(dostarczające na bieżąco danych dla centrów synoptycznych w celu prognozowania pogody),klimatologiczne(gromadzące dane o czasowej i przestrzennej zmienności klimatu na danym obszarze)i specjalne(np. na potrzeby rolnictwa ,leśnictwa ,oraz ochrony atmosfery.My amatorzy możemy zaliczyć się tylko do grupy jako stacje klimatologiczne (posterunek meteorologiczny).Prowadząc monitoring klimatu na tak małym obszarze jak nasz (budynek ,wioska ,oraz ulica w mieście ),pomiary muszą być sumienne oraz wykonywane bez przerw.Ponieważ materiał z lukami traci wszelką wartość prowadzenia pomiarów, nawet dla amatorów.Przystępując do założenia stacji musimy uwzględnić nasze możliwości  zamontowania czujników .Muszą być w miejscu przewiewnym ,słonecznym (ale  cienistym),osłona radiacyjna lub klatka meteorologiczna.Wszystkie stacje które opisujecie na tym forum ,są to stacje amatorskie przez duże "A",nawet Davis  Vantage to stacja amatorska +.Dla profesjonalistów to fińska firma waisala(np.WXT 510).Cena netto 1850 euro.Rozpoczynając pomiary musimy wiedzieć dla kogo to robimy, jeśli tylko dla wyeksponowania  w internecie,a nie dla was to od zrazu zrezygnujcie.Ja prowadzę pomiary od 1stycznia 2005 roku,zaczynałem od metod tradycyjnych(klatka meteorologiczna,termometry profesjonalne ze świadectwami sprawdzenia,termometr maksymalny ,minimalny oraz dwa termometry  zwykłe z których zrobiłem psychrometr Augusta).cdn.

Offline meteorologiczny

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Styczeń, 2009, 14:38:10 »
Witam Air,
mysle ze do zastosowan czysto amatorskich wystarcza takie stacje.
Jesli nie czerpie z tego korzysci majatkowych to nie potrzebna mi jest stacja z anemometrem ultradzwiekowym ani innymi drogimi bajerami. Dla hobbystow mysle ze Vantage Pro 2 spokojnie wystarczy.

Offline sokolowsko - filanet

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • Sokołowsko (590 m npm) - amatorska stacja meteo
  • Typ stacji: WS/WH1080
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Styczeń, 2009, 19:28:01 »
Majac takie stacje nikt nie ma ambicji zeby robic profesjonalen pomiary. Do tego sa konieczne skalibrowane przyrzady pomiarowe. Nie kazdy ma pieniadze na zakup sprzetu no i mozliwosci do urzadzenia profesjonalnego ogrodka meteo.
Co do przyrzadow pomiarowych to istnieja inne a nie tylko nowatorski WXT 510 (jakas reklama czy co ;) )
Tak na marginesie firma ma polskie przedstawicielstwo: http://www.adcon.technika.gliwice.pl/prod.php?menu=30
Sa tez inne firmy (ze stacji korzysta miedzy innymi GOPR, TPN czy drogowcy itp.)
np. http://www.stacjameteo.com/ , http://www.label.pl/po/intermet.practice.html, http://www.label.pl/po/rek724.html

Co do Davis  Vantage tez bez przesady (naprawde jest to porzadny sprzet)  korzysta z niego np.
Wydzial Fizyki Politechniki Warszawskiej - http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/
Aeroklub Wroclawski - http://www.aeroklub.wroc.pl/node/357
Automatyczna stacja meteorologiczna na Politechnice Gdańskiej - http://www.wilis.pg.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=652&Itemid=98 ("Pomiary meteorologiczne wykorzystywane będą również  w ramach zajęć dydaktycznych z hydrologii, meteorologii i gospodarki wodnej")
Sadownicy: http://www.agropogoda.com.pl/stacje.html

Przypominam tez ze np. deszczomierz DAVIS Vantage Pro2 jest zgodny z zaleceniami Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO)

Jescze co do ciaglosci pomiarow to np. moja stacja ma ciaglosc a cumulus pobiera dane ze stacji (ma pelne logi dla kazdego m-ca). Co do ich widocznosci w internecie to dane sa uzpelniane na stronie w momencie podlaczenia komputera do sieci...
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2009, 22:37:03 wysłana przez sokolowsko »

Offline Air

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Styczeń, 2009, 12:15:20 »
Pomiary na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej są czysto akademickie,stacja zamontowana na dachu budynku(w meteorologi 2m nad gruntem).To prawda że jedynym parametrem zatwierdzonym przez WMO jest deszczomierz.W Polsce jest 61 stacji meteorologicznych(synoptycznych),ale żadna nie używa tego sprzętu.Zostałem źle zrozumiany w sprawie pomiarów sprzętem profesjonalnym,( nawet najlepszy sprzęt zamontowany na kominie ,to działanie bezcelowe).Pytanie dla stacji Sokołowsko ,jaki sposób wykorzystano do ustawienia kierunków wiatrów ,kompas czy na "oko".Prawdziwe południe dla Sokołowsko jutro to godzina 12,09.Air

• Stratus
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Styczeń, 2009, 13:52:24 »
 ;D po co stacje synoptyczne mialby uzywac amatorskich urzadzen? Chodzilo mi bardziej o to ze nie ma co tego porownywac i o to ze do przekazania informacji o aktualnej pogodzie rozne instytucje korzystaja tez z takich stacji (DV) i wiadomo ze takie dane sa czesto obarczone spooorym bledem chociazby ze wzgledu na umiesczenie czujnikow (dachy, sciany, zadrzewienia itp.).

Co do sokolowska to - ustawione z kompasem.
No i dane z sokolowska maja za zadanie przekazanie orientacyjnej inforamcji dla turystow (mam watpliwosci co do funkcjonowania takich czujnikow jak w mojej stacji nawet po kalibracji - swiadectwa sprawdzenia na pewno by nie uzyskaly ;) ).
Tak na marginesie w polskich firmach mozna zakupic stacje z swiadectwem zgodnosci: http://www.label.pl/po/intermet.practice.html
Zeby dane byly bardziej dokladne byloby konieczne np. umieszczenie wiatromierza na (przynajmniej) parometrowym maszcie, klatka meteo itd.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2009, 14:07:39 wysłana przez sokolowsko »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Styczeń, 2009, 17:19:51 »
sokolowsko

Jak masz zamontowany deszczomierz ze podczas silnego wiatru nie nabija opadow?
Musze cos wymyslec zeby moj bardziej usztywnic.

• Stratus
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Styczeń, 2009, 17:36:19 »
Mam standardowo ale u mnie tylko czasami podbija o 0.3mm. Generalnie problemem jest wysięgnik plastikowy.
Jak już pisałem w tym wątku: "Najlepiej byłoby go ustawić na czymś stabilniejszym i przykręcić za uszy po dwóch stronach obudowy."
Trzeba pamiętać żeby był odpływ dla wody spodem.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2009, 17:39:21 wysłana przez sokolowsko »

Offline strix

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Styczeń, 2009, 21:12:27 »
Rozpoczynając pomiary musimy wiedzieć dla kogo to robimy, jeśli tylko dla wyeksponowania  w internecie,a nie dla was to od zrazu zrezygnujcie.

Zeby sie napic piwa nie trzeba kupowac browaru - jest takie madre przyslowie ;>
Nie kazdy sie podnieca atestami i ma ambicje tworzyc prywatny instytut badan.
Ja lubie orientacyjnie wiedziec co sie dzieje i chce wlasnie wypchnac pomiary
z WH1080 na forum internetowe mojej gminy. Chodzi o to, zeby mozna bylo rano
spojrzec na WWW i wiedziec w co sie ubrac. No powiedzmy lubie rowniez nieco
posiedziec nad roznymi danymi historycznymi i je poaanalizowac.

Jesli masz wiedze to sie dziel, ale rady jak wyzej zacytowana zachowaj
dla siebie.

Pozdro
strix
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2009, 22:16:50 wysłana przez strix »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Luty, 2009, 20:12:04 »
Czy zdarzyło sie komus ze na ekranie pokazały sie zamiast odczytow z czujnikow zew takie " -- " ?
Czy to chwilowa strata zasiegu czy moze słabe baterie?
Trwało to dosłownie minute i wrocilo do normy.

• Stratus
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Luty, 2009, 20:18:53 »
U mnie nigdy (tzn. od listopad 2008). Nie wykluczone ze cos zakloca czestotliwosc stacji (choc to malo prawdopodobne).
Jakie baterie dales na zewnatrz? Ja dla swietego spokoju mam litowe energizer ultimate ale w sumie alkaliczne powinny wystarczyc (nie bylo trzaskajacyh mrozow np. -40 ;) )

Offline Air

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Luty, 2009, 12:39:16 »
Jeśli chodzi o browar to wolę wypić jedno piwo dobre, niż dziesięć "miernot",co się tyczy ustawienia wiatromierza (kierunkowskazów  wiatrów),za pomocą kompasu nie ustawimy dokładnie ,najlepiej za pomocą linii południkowej.Stosowanie pierwszego sposobu wymaga  uwzględnienia zboczenia  igły magnetycznej,(Biegun geograficzny nie pokrywa się z biegunem magnetycznym, w2008 roku to około 8 stopni).Zaleca się stosowanie sposobu drugiego ,gdyż jest łatwiejszy ,jak i dokładniejszy.Do wyznaczenia prawdziwego kierunku geograficznego potrzebne będą namiary długości geograficznej waszej stacji.(Sposób oraz koordynaty prawdziwego południa podam zainteresowanym).Air

Offline strix

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Luty, 2009, 01:11:19 »
Jeśli chodzi o browar to wolę wypić jedno piwo dobre, niż dziesięć "miernot",

Ja tez, ale to zupelnie nie zmienia faktu, ze nie musisz w tym celu kupowac browaru  :P
a stacja za 2000 euro jest takim wlasnie malym browarem a nie tylko dobrym piwem.
Do potrzeb jakie ma wiekszosc ludzi tutaj DAVIS Vantage Pro2 to az nadto i to tylko
pod warunkiem, ze nie trzeba kupowac tego na raty ;) inaczej WH1080 za 350
z umieszczonymi z glowa czujnikami i dobrym i ustawieniem w zupelnosci wystarcza,
zeby otrzymywac przyzwoite pomiary i robic sensowne  analizy na danych historycznych.
Nie pisze z doswiadczenia swoijego, ale kolegi, ktory tematem mnie zarazil,
a ktory analizy tworzone na podsatwie pomiarow przy pomocy podobnej klasy
sprzetu wykorzystuje w pracy naukowej dot zachowan zwierzat i pojecie o tym
co robi ma spore.

Oczywiscie nie neguje zakupow po 2000 euro, pod warunkiem, ze kogos na taka
zabawke stac - wtedy, czemu nie, a nawet tak  ;) Tylko pisanie, ze wszystko
inne jest do dupy to gruba przesada po prostu.

pzdr
strix
« Ostatnia zmiana: 05 Luty, 2009, 01:38:47 wysłana przez strix »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Luty, 2009, 12:05:38 »
Hmm, wydaje mi sie ze stacja niekiedy gubi zasieg. Np przez 5 min nei dostaje nowych danych tylko cały czas sa te same. Dzieje sie to tylko podczas silnego wiatru. Np przez 5 min pokazuje mi wiatr 28.1 i stoi cały czas. Mial ktos tak z ta stacja? Moze baterie/polozenie zmienic ?

Przykład z prędkościa wiatru:

« Ostatnia zmiana: 07 Luty, 2009, 12:11:21 wysłana przez meteorologiczny »

• Stratus
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Luty, 2009, 12:54:32 »
Dziwne... Wyglada jakby jednak byly jakies zaklocenia... Na poczatek sprobowalbym sprawdzic baterie. U mnie stacja jest dosc blisko (ok. 20 m, jedna sciana) na lace, za drzewami ale nie mam nigdy zaklocen (ani przy silnym wietrze, ani przy intensywnych opadach).

Przy okazji moja oslona z folii aluminiowej na termometrze poszla do smietnika :). Wczoraj przy silnym wietrze osuszyla mi higrometr do 40% (przy wskazaniach testowego... 90% !) - zrobilo sie jakies dziwne zaburzenie przeplywu powietrza ktore podzialalo jak suszarka... ;)