Chciałbym pokrótce opisać sytuację, jaka mi się przydarzyła. W piątek po południu, zauważyłem że dane na wyświetlaczu stacji, cyklicznie znikają i pojawiają się. Oho, myślę sobie, coś się dzieje. Zdemontowałem nadajnik, przeniosłem go do pomieszczenia i zacząłem obserwować. Odkryłem, że dzieje się tak w momencie wysłania impulsu (mignięcia diody) przez nadajnik do stacji bazowej. Obejrzałem zatem dokładnie nadajnik, dane na wyświetlaczu były kontrastowe, co sugerowało że baterie były dobre, tak więc na razie nie wzbudziło to u mnie niepokoju. Po mniej więcej godzinie, na wyświetlaczu stacji, w polu segmentu „indoor” (dane dot. powietrza - wewnętrzne) pojawiła się ikonka baterii. A więc wszystko już było jasne. Baterie zasilające stacje bazową należy wymienić. Z ciekawości nie zrobiłem tego od razu, tylko postanowiłem obserwować, co będzie się dalej działo. Po jakimś czasie ikonka baterii zniknęła a dane na wyświetlaczu w dalszym ciągu cyklicznie znikały i pojawiały się. Ponadto kontrast wyświetlacza wyraźnie się zmniejszył. Po następnej godzinie, ikonka baterii pojawiła się ponownie, wyświetlacz przestał mrugać ale kontrast wyświetlacza zmniejszył się na tyle, że dane były ledwie widoczne. Postanowiłem wówczas wymienić baterie. Od samego początku stacja zasilana była przez trzy baterie „Energizer Ultimate Lithium”, a więc pracowała blisko 1 rok (dokładnie 11 miesięcy). Zaciekawiony, przy pomocy testera, zmierzyłem napięcie baterii. Dwie z baterii miały dokładnie 1,58V, natomiast trzecia – i tu

– zaledwie 0,50V. I to właśnie ta bateria była przyczyną powstałego problemu. Nowe baterie, które teraz założyłem mają napięcie 1,79V a więc więcej, aniżeli deklaracja producenta. Ciekawe jest to, że dwie baterie straciły przez tyle miesięcy zaledwie 0,21V, natomiast napięcie trzeciej spadło aż tak drastycznie. Może było to jakieś wadliwe ogniwo (nie sprawdzałem napięcia baterii przed ich założeniem). Zobaczymy teraz, czy sytuacja się powtórzy ale na wyniki będę musiał poczekać dość długo

[...] Jeżeli chodzi o baterie litowe to trochę boję się je wkładać, po przeczytaniu w Wikipedii.
Nie musisz się obawiać. Jak widzisz baterie te, nie zrobiły u mnie żadnej szkody