Witam,
1. SPRZET
Mam zinstalowana VP2 z 24h FAN'em i czujnikiem Solar Radiation oraz LWC i WhatherLink Software 5.9.
2. KROTKI OPIS SOFT'u
LWC 2.1 obslugujacy Davis WhatherLinkIP jest w tym momencie na tymczasowej darmowej licencji (name: temporary, code: 3479056253). Jednak podczas eksportu danych zauwazylem iz nie zawiera danych Solar Radiation / Solar Energy ktore sa drugim waznym czynnikiem dla mnie zaraz po sile i kierunku wiatru. Dlatego tez musialem zrezygowac z LWC jako applikacji pobierajacej dane. Developer tymczasowo zakonczyl tez prace na programem ze wzgledow zdrowotnych wiec przyszlosc jego jest niepewna.
WeatherLink 5.9 z drugiej strony dziala tylko na Windows. Ja niestety pracuje tylko na Mac'ach dlatego musialem go zainstalowac na wirtualnym XP oprartym na darmowym VirtualBox (moze byc na platnym WMWare lub Parallels). Wszystko dziala OK i dane sa pobierane i dopisywane automatycznie do pliku tekstowego co godzina jezeli program jest wlaczony. W ustawieniach jest tylko opcja dopisania danych z ostatnich dwuch dni wiec trzeba uwazac przy 1 minutowej czestotliwosci azeby nie przegapic danych po 48 godzinach ktore beda zastapione przez nowe.
3. POMYSL NA ALTERNATYWNE POBIERANIE DANYCH
Mysle nad napisaniem bardzo lekkiego soft'u ktory by bezposrednio kontaktowal sie z datalogger'em IP po sieci lokalnej / internet poprzez tunel SSH, VPN/oba i automatycznie sciagal dane datalogger'a do pliku txt/csv bez potrzeby wlaczonego powyzej WeatherLink na XP ktory jak wiadomo moze latwo pasc z "niebieskim ekranem smierci". Jestem ciekawe czy ktos juz kiedys probowal cos takiego napisac i widzial dostepne przyklady kodu komunikujacego sie z IP datalogger'em na Mac OSX / Linux?
Pozdr,
David