Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Brak komunikacji z czujnikami  (Przeczytany 8465 razy)

Offline sebaa444

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Otrzymał podziękowań: 0
Brak komunikacji z czujnikami
« dnia: 26 Lipiec, 2011, 20:58:34 »
Witam.
Posiadam stacje Viking 02041 pracowała mi dwa tygodnie i nagle w piękny wieczór stacja straciła kontakt z czujnikiem. Wyświetlają się tylko kreski. Próbowałem ją resetować i uruchamiać zgodnie z instrukcją. Baterie mam nowe alkaliczne. Łączyłem się nawet w odległości 30 cm od czujnika ale dalej nic. Czujnik nie wykazuje śladów uszkodzenia dioda się normalnie zapala co 48 sek. Już nie mam pojęcia co może być przyczyną. Macie jakieś pomysły?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Brak komunikacji z czujnikami
« dnia: 26 Lipiec, 2011, 20:58:34 »

Offline Serenator

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 997
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • Płeć: Mężczyzna
  • [VIP]
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec, 2011, 09:29:25 »
Sprawdź baterie nie tylko w czujniku ale i w stacji bazowej. Może się okazać, że masz taką samą sytuację, jak kolega @Likon9:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,802.msg5430.html#msg5430
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec, 2011, 09:43:35 wysłana przez Serenator »

Offline sebaa444

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec, 2011, 01:15:07 »
Niestety to nie wina baterii. Włożyłem nowe baterie do czujnika i bazy ale usterka nie ustąpiła :(

Offline Serenator

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 997
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • Płeć: Mężczyzna
  • [VIP]
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec, 2011, 08:03:48 »
Niestety to nie wina baterii. Włożyłem nowe baterie do czujnika i bazy ale usterka nie ustąpiła :(

Czy w czasie gdy wystąpiła usterka, były silne opady deszczu?  Gdzie zamontowany jest czujnik i czy ma dodatkową osłonę? Jeśli nie, to całkiem możliwe, że wilgoć dostała się do czujnika. Proponuję o ile to możliwe, sprawdzić to i wysuszyć elektronikę.

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2448
  • Otrzymał podziękowań: 119
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipiec, 2011, 08:18:44 »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 997
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • Płeć: Mężczyzna
  • [VIP]
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipiec, 2011, 09:27:31 »
Tu jest podobny problem: http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,561.0.html

Podobny ale nie identyczny. Tam był problem podczas uruchamiania a tu problem wystąpił później, kiedy stacja już poprawnie pracowała  :)
Nie mniej, można całą procedurę przeprowadzić ponownie. A nuż pomoże...

Offline sebaa444

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Brak komunikacji z czujnikami
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpień, 2011, 23:11:17 »
to nie była wina baterii włożyłem nówki i nic nie dało, stacja poszła na gwarancji okazało się ze się nadajnik z odbiornikiem uszkodziły a co było przyczyną to nie wiem. Dzięki za zainteresowanie:)