Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Obróbka danych w prawdziwych stacjach meteo  (Przeczytany 8238 razy)

Offline Tomkii

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Prywatna Stacja Pogody Poznań
Obróbka danych w prawdziwych stacjach meteo
« dnia: 25 Sierpnia, 2011, 12:44:02 »
Witam,

czy jest ktoś na tym forum kto będzie w stanie podać jakie obowiązują zasady dla prawdziwych stacji meteo?
Chodzi mi np. o przeliczanie ciśnienia na względne. Jaka temperatura jest brana do tych obliczeń (obecna, średnia z 6h, 12h, 24h?)?
Gdzieś spotkałem się z informacją że np. ciśnienie jest brane najniższe (a nie średnie) z kilku odczytów (w przypadku odczytów automatycznych). Ma ktoś dane na ten temat?
Porównuje swoje odczyty z dość bliską stacją meteo i widać wyraźnie że prawdopodobnie właśnie trochę inaczej odczytują ciśnienie, wilgotność itp.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Obróbka danych w prawdziwych stacjach meteo
« dnia: 25 Sierpnia, 2011, 12:44:02 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Obróbka danych w prawdziwych stacjach meteo
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia, 2011, 11:22:07 »
Witam,

czy jest ktoś na tym forum kto będzie w stanie podać jakie obowiązują zasady dla prawdziwych stacji meteo?
Chodzi mi np. o przeliczanie ciśnienia na względne. Jaka temperatura jest brana do tych obliczeń (obecna, średnia z 6h, 12h, 24h?)?
Gdzieś spotkałem się z informacją że np. ciśnienie jest brane najniższe (a nie średnie) z kilku odczytów (w przypadku odczytów automatycznych). Ma ktoś dane na ten temat?
Porównuje swoje odczyty z dość bliską stacją meteo i widać wyraźnie że prawdopodobnie właśnie trochę inaczej odczytują ciśnienie, wilgotność itp.

Mam nadzieję, że poniższe informacje Ci się przydadzą:
http://imgw.pl/wl/internet/zz/wiedza/ogolna/_pom_prog/czestotliwosc_pomiarow.html

Offline Tomkii

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Prywatna Stacja Pogody Poznań
Odp: Obróbka danych w prawdziwych stacjach meteo
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia, 2011, 12:07:44 »
Mam nadzieję, że poniższe informacje Ci się przydadzą:
Niestety tam jest jedynie informacja o odczytach.
A moje pytanie bardziej dotyczy ich obróbki (uśredniania, standaryzowania itd.).