Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Analogowa stacja pogody  (Przeczytany 9695 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Analogowa stacja pogody
« dnia: 30 Sierpnia, 2011, 08:55:49 »
Informację tę podaję, traktując ją raczej jako ciekawostkę. Na rynku stacji, w zasadzie królują urządzenia elektroniczne. Jednakże spotkać można również mechaniczne urządzenia pomiarowe. Jedno z takich proponuje sieć sklepów ALDI:
http://www.aldi.pl/OFFER_PL_MI/OFFER_35/OFF02.SHTML
Z opisu wynika, że urządzenie posiada barometr, higrometr i termometr. Temperatura i wilgotność, niestety, mierzone są tylko wewnątrz pomieszczenia. Poza tym, cena wydaje się w tym przypadku zbyt wygórowana. Za niewiele większe pieniądze można już kupić urządzenia elektroniczne, mierzące także zewnętrzne parametry powietrza.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Analogowa stacja pogody
« dnia: 30 Sierpnia, 2011, 08:55:49 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Analogowa stacja pogody
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada, 2013, 16:34:00 »
Jeżeli komuś podobają się tradycyjne urządzenia do pomiaru pogodowych parametrów, można będzie zakupić takie (od 14.11.br.) w sieci sklepów ALDI - niestety, tylko w Niemczech. Szansę na zakup, mają więc przede wszystkim mieszkańcy miejscowości położonych niedaleko granicy.
Do wyboru będą dwa modele analogowej stacji pogodowej. Każdy z nich dokonuje pomiaru ciśnienia, temperatury i wilgotności powietrza.
Poniżej można zobaczyć, jak wyglądają te modele. Mnie podoba się wersja z pierwszego zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada, 2013, 16:40:45 wysłana przez Serenator »

Offline MarqTwo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: xonix TE651
Odp: Analogowa stacja pogody
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada, 2013, 20:05:51 »
Jakiś czas temu przeglądając ofertę Conrada, widziałem stacje analogowe. Udało mi się odnaleźć. Co ciekawe, jedna z nich trzy są opisane jako "zewnętrzna":
http://www.conrad.pl/Analogowe-stacje-pogodowe.htm?websale8=conrad&ci=SHOP_AREA_17192_0514020
Jedna z nich: