Nie jest to stacja pogody, ale chciałem wam zrecenzować przenośny anemometr.
Jest wiele firm w tej działalności, mnie akurat przykuła uwagę firma JDC Elektronic, jest to Szwajcarska firma zajmująca się "instrumentami pomiarowymi"
Wybierając model
Skywatch Xplorer 1 kierowałem się jedynie prędkością wiatru, i zapamiętaniem największego podmuchu.
Ta seria posiada jeszcze trzy modele podobne do "jedynki", z tą różnią że mają większą ilością opcji. tzn.
Xplorer 2 
posiada oprócz mierzenia wiatru, temperaturę i Wind chill ( odczuwalna ).
Xplorer 3 
oprócz tych funkcji co po przednie, ma też kierunek wiatru oraz elektroniczny kompas. Natomiast
Xplorer 4 
najdroższy, ale posiada najwięcej funkcji, ciśnienie atmosferyczne i wysokość n.p.m.
Dodam jeszcze że anemometr jest bardzo lekki waży 50 gramów. Można go schować do kieszeni w kurtce, lub spodniach. jego wysokość to 90 mm a szerokość to 40 mm.
Posiada pięć jednostek pomiaru w km/h, m/s, mph, oraz kts ( węzły ). Jego dokładność to + / - 3 %. Jego maksymalna prędkość jaką może zmierzyć to
150 km/h ( Mój mały rekord 87,1 km/h

)

Xplorer posiada też podświetlenie, jest wodoszczelny, ja swojego używałem pod czas silnej śnieżycy, deszczu i żadna wilgoć nie dostała się do środka.
Bateria trzyma do tej pory a kupiłem go dwa lata temu

jest to bateria litowa CR2032. Producent chwali się że bateria może wytrzymać parę lat przy normalnym użytkowaniu. Urządzenie posiada też funkcje automatycznego wyłączenia po 1 min. gdy nie jest używane.
Pewnie zastanawiacie się jak często robi pomiar ( aktualizacja )
W ciągu jednej sekundy robi dwa pomiary, czyli nawet chwilowy poryw zostanie zanotowany.
Jeszcze parę fotek jak się prezentuję Xplorer
PS. jeżeli macie pytania piszcie tutaj.