Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Recenzja ręcznego Anemometru Skywatch Xplorer 1  (Przeczytany 6705 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Recenzja ręcznego Anemometru Skywatch Xplorer 1
« dnia: 01 Października, 2011, 21:07:41 »
Nie jest to stacja pogody, ale chciałem wam zrecenzować  przenośny anemometr.

Jest wiele firm w tej działalności, mnie akurat przykuła uwagę firma JDC Elektronic, jest to Szwajcarska firma zajmująca się "instrumentami pomiarowymi"

Wybierając model Skywatch Xplorer 1 kierowałem się jedynie prędkością wiatru, i zapamiętaniem największego podmuchu. 

Ta seria posiada jeszcze trzy modele podobne do "jedynki", z tą  różnią że mają większą ilością opcji. tzn. Xplorer 2

posiada oprócz mierzenia wiatru, temperaturę i Wind chill ( odczuwalna ). 

Xplorer 3   

oprócz tych funkcji co po przednie, ma też kierunek wiatru oraz elektroniczny kompas. Natomiast Xplorer 4     

najdroższy, ale posiada najwięcej funkcji, ciśnienie atmosferyczne i wysokość n.p.m.

Dodam jeszcze że anemometr jest bardzo lekki waży 50 gramów. Można go schować do kieszeni w kurtce, lub spodniach. jego wysokość to 90 mm a szerokość to  40 mm.
Posiada pięć jednostek pomiaru w km/h, m/s, mph, oraz  kts ( węzły ). Jego dokładność to + / - 3 %. Jego maksymalna prędkość jaką może zmierzyć to 150 km/h   ( Mój mały rekord  87,1 km/h  ;) )

Xplorer posiada też podświetlenie, jest wodoszczelny, ja swojego używałem pod czas silnej śnieżycy, deszczu i żadna wilgoć nie dostała się do środka.
Bateria trzyma do tej pory a kupiłem go dwa lata temu  ;D jest to bateria litowa CR2032. Producent chwali się że bateria może wytrzymać parę lat przy normalnym użytkowaniu. Urządzenie posiada też funkcje automatycznego wyłączenia po 1 min. gdy nie jest używane.
Pewnie zastanawiacie się jak często robi pomiar ( aktualizacja ) W ciągu jednej sekundy robi dwa pomiary, czyli nawet chwilowy poryw zostanie zanotowany.
Jeszcze parę fotek jak się prezentuję Xplorer
PS. jeżeli macie pytania piszcie tutaj.

« Ostatnia zmiana: 01 Października, 2011, 22:01:17 wysłana przez wiatromen »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Recenzja ręcznego Anemometru Skywatch Xplorer 1
« dnia: 01 Października, 2011, 21:07:41 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Recenzja ręcznego Anemometru Skywatch Xplorer 1
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia, 2011, 22:37:01 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia, 2011, 13:31:35 »
Jestem ciekawy czy robiłeś jakieś porównania wskazań (choćby ze wskazaniami stacji) i jak one wypadły?

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia, 2011, 21:44:59 »
Jestem ciekawy czy robiłeś jakieś porównania wskazań (choćby ze wskazaniami stacji) i jak one wypadły?

Tak próbowałem porównywać  dane ze stacją, i mniej więcej obie urządzenia mierzą tak samo, ale wiadomo przenośny anemometr jest bardzo czuły, robi dwa pomiary w ciągu 1 sec. a stacja co 48sec. i nie zawsze wychwyci podmuch.

Różnica wynosi 5-10 km/h , zależy skąd wieje bo anemometr ze stacji mam zasłonięty od N-W-E. Także przy silnych wiatrach zawsze zabieram ze sobą to małe urządzonko, i nie żałuje wydanych na nie pieniędzy. :D
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia, 2011, 21:49:48 wysłana przez wiatromen »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia, 2011, 13:17:21 »
Kiedyś sobie sprawię taki, bardzo fajny sprzęt, przydał by się w terenie, w momentach np. nadejścia burzy.
Przy shelf cloud są często silne wiatry zstępujące .

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia, 2011, 13:38:50 »
Kiedyś sobie sprawię taki, bardzo fajny sprzęt.

Na prawdę warto mój kosztował trochę powyżej 140 zł, ale to było ze 2 lata temu, teraz można znaleźć penie tańsze ceny.
PS. Do tej pory bateria trzyma. :D