Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Urządzenie do obliczania średniej temperatury  (Przeczytany 3599 razy)

Offline Robert G.

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Urządzenie do obliczania średniej temperatury
« dnia: 14 Listopada, 2011, 12:11:57 »
Witajcie dobrzy ludzie.
Jestem tu pierwszy raz i wpadłem właściwie po bardzo konkretną informację, chociaż nie wykluczam dłuższego z Wami pobytu :-).

Otóż potrzebuję czegoś w rodzaju termometru elektronicznego - chętnie z bezprzewodowo obsługiwaną czujką jedną, albo nawet dwoma - do systematycznego pomiaru temperatury i zliczania z tych pomiarów średniej za wybrany okres.
Nie interesuje mnie typowa stacja pogody, bo takową już posiadam a nie chcę dublować urządzeń, zwłaszcza że w tych, które znalazłem nie ma wyszczególnionej funkcji wyliczania średniej temperatury.

Chodzi mi o to, by temperatura była mierzona w regularnych odstępach czasu - np co godzinę, czy co trzy godziny, albo jeszcze inaczej, ale żebym mógł podać mu okres za jaki ma mi wyliczyć z tych pomiarów średnią temperaturę wskazywaną przez dany czujnik - za dobę, tydzień, miesiąc..., czy nawet za ostatnie 12 godzin.

Czy coś takiego w ogóle dostanę, bo widzę, że te wszystkie zaawansowane stacje pogodowe mają wszystko, tylko nie to, co ja bym chciał :-).

Będę wdzięczny za sugestie.

pozdrawiam
Robert G.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2011, 12:13:58 wysłana przez Robert G. »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Urządzenie do obliczania średniej temperatury
« dnia: 14 Listopada, 2011, 12:11:57 »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Urządzenie do obliczania średniej temperatury
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada, 2011, 13:28:52 »
Proponuję stację z możliwością podłączenia do komputera i wbudowaną pamięcią wewnętrzną.
Stacja wówczas może non stop być podłączona albo dane będą gromadzone w pamięci i odczytane po podłączeniu do komputera. Interwał odczytów danych i ich zapisu do pamięci można regulować.
Takie możliwości ma np stacja Viking (Abatronic) 02 047 (klon Fine Offset Electronics WH1090) - takową posiadam ja.
Dane można później analizować do woli :)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Urządzenie do obliczania średniej temperatury
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada, 2011, 17:42:42 »
Jeżeli termometr to może WS 8610 lub TFA Dostmann KlimaLogg Pro. Podłączasz do PC i importujesz dane do excela. W excelu możesz wyliczyć potrzebne średnie.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl