ale powracając do tematu zakupów za granicą to zapomniałeś jeszcze dodać że oprócz cła jest jeszcze podatek.......
Naprawdę? A tu co napisałem?
a za kupno Davis Vantage Pro Plus (czyli full wypas) dałem 3000zł po przeliczeniu na złotówki (razem z vatem i cłem).
Później napisałem tylko o cle bo podatek każdy wie ile wynosi. Zresztą napisałeś tak:
choćby takiej jak cło, podatek
Cło na pierwszym miejscu wskazuje jakby to był główny problem. Ja w ogóle nie przejmowałbym się cłem. Dlatego zapytałem czy wiesz jakie jest cło, pomijając podatek.
a odnosnie przesyłek i opłat celnych to jest loteria, wygrasz albo przegrasz, a wszystko zależy od wartości podanej na liście przewozowym, jest podana ze stanem faktycznym to płacisz w UC
Też nie do końca tak jest. Paczki poniżej 200$ nie podlegają opodatkowaniu i ocleniu. Kupując coś drogiego masz prawie 100% pewności że to opodatkują.
Jeśli chodzi o gwarancję to tu również zapomniałeś dodać iż kupując w USA gwarancję masz w .... USA, więc oszczędności zakupu w USA przy opcji odsyłania uszkodzonej stacji raczej szlag trafia
Oczywiście. Też się tego bałem, ale postanowiłem zaryzykować.Żeby mieć wątpliwą oszczędność musiałbym odsyłać całego Davisa z minimum 5x(5x 400zl). Sytuacja raczej nie realna. Przypominam zapłaciłem 3000zł brutto podczas gdy zakup w PL kosztowałby mnie 5000zł NETTO!!!. Nawet w Przypadku odsyłki (+400zł) i tak mi się opłaca. Po za tym gwarancje masz tylko na rok. Nie wiem czy był taki przypadek aby stacja padła przez pierwszy rok. Później to i tak musisz części zamawiać. Przykładowo usterka czujnika: temp i wilgotności. Jest to lekkie wiec koszty przesyłki jakieś 20$. Zresztą równie dobrze można to kupić w PL (jakby w USA się nie opłacało). Czujniki są takie same dla wszystkich opcji.
Ale dobrze, zostawmy USA. Dlaczego nie kupisz w Niemczech? Od nas to rzut berem, mógłbyś nawet sam osobiście pojechać po odbiór.

Np motorem

.
Nie ma Vatu ani cła. Koszty wysyłki pewno sporo niższe jak z USA. Za 2200zł masz podstawową wersję. W PL ile zapłacisz za podstawową? 2900 netto?
Nikogo do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce. Wyraziłem swoje zdanie ponieważ z paroma poglądami przedstawionymi wcześniej mnie mogłem się zgodzić.