Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa i projektowana instalacja  (Przeczytany 18631 razy)

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
Odp: Stacja pogodowa i projektowana instalacja
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Styczeń, 2012, 17:19:22 »
Czyli mniej więcej wiadomo o co chodzi. To teraz mam podstawowe pytanie. Czy stacja WMR 200 oferuje możliwość kalibracji czujników? Do takiego zastosowania potrzeba wiele czujników jednakowo skalibrowanych. A po jakiego grzyba kamera do tej inwestycji? :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 23 Styczeń, 2012, 17:19:22 »

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Styczeń, 2012, 18:12:10 »
Kalibracja.
Nie myślałem o tym teraz, w tej chwili skoncentruję się na odpowiednim montażu czujników aby rejestrowały dokładne dane. Być może nawet wykonam klatkę z wentylatorem. A kalibrację czujników mogę wykonać na wet za rok :-)  Przekalkuluje wtedy hurtowo zarejestrowane dane i będę miał w 100% wiarygodne wyniki. W niczym to nie przeszkadza, dane będą dokładne.

Kamera:
Kamera jest przydatna, rejestruje jedno zdjęcie (24 zdjęcia na dobę w wysokiej rozdzielczości) na godzinę będzie zamieszona tak aby mogła rejestrować wysokość pokrywy śnieżnej.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Styczeń, 2012, 19:36:43 »
Być może nawet wykonam klatkę z wentylatorem.
To było by wskazane. Znacząco poprawiłbyś jakość pomiaru.

W takim razie życzę powodzenia. Jestem bardzo ciekaw efektów Twojej pracy, także nie zapominaj o nas jak zakończysz projekt. Pisz o postępach w miarę możliwości lub podaj źródło, gdzie można  jej śledzić.

Offline radio

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Motocyklista-krótkofalowiec a teraz meteorolog :-)
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2 Plus Aktiv Agro + Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Styczeń, 2012, 21:56:30 »
maniek150685, opisałem jakie są realia za granicą oraz w kraju i tyle, ale powracając do tematu zakupów za granicą to zapomniałeś jeszcze dodać że oprócz cła jest jeszcze podatek....... a odnosnie przesyłek i opłat celnych to jest loteria, wygrasz albo przegrasz, a wszystko zależy od wartości podanej na liście przewozowym, jest podana ze stanem faktycznym to płacisz w UC (chyba że celnik ma dobry humor i postawi pieczątkę "dopuszczono do obrotu") wartość mała a przesyłka opisana jako "gift" to też loteria ponieważ celnicy takie przesyłki również sprawdzają i mamy niespodziankę, najgorszy wariant to przesyłka "gift" nie ubezpieczona i ginie po drodze wówczas strata boli bardzo mocno :(

Jeśli chodzi o gwarancję to tu również zapomniałeś dodać iż kupując w USA gwarancję masz w .... USA, więc oszczędności zakupu w USA przy opcji odsyłania uszkodzonej stacji raczej szlag trafia :( chyba że mylę się i np. serwis Davis`a w Niemczech zgodzi się przejąć amerykańską gwarancję w co zresztą wątpię lecz sprawdzę ten fakt jeszcze, na 100% nie mamy co liczyć na przejęcie gwarancji przez serwis  w Polsce ponieważ tenże serwis daje własną gwarancję na sprzęt zakupiony za ich pośrednictwem, i wcale nie dziwię się bo niby dlaczego mieliby to robić? w końcu nie dokonaliśmy zakupu u nich i nie zarobili na tej transakcji ani złotówki.

Lecz zapewne wszyscy w 100% zgodzimy się że Polska to chory kraj w którym pracując uczciwie jesteśmy zmuszeni za stację DV Pro2 plus oddać  minimum trzykrotne miesięczne pobory.... i oby  tyle  starczyło :(

« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń, 2012, 22:04:07 wysłana przez radio »
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Styczeń, 2012, 07:17:43 »
ale powracając do tematu zakupów za granicą to zapomniałeś jeszcze dodać że oprócz cła jest jeszcze podatek.......

Naprawdę? A tu co napisałem?

a za kupno Davis Vantage Pro Plus (czyli full wypas) dałem 3000zł po przeliczeniu na złotówki (razem z vatem i cłem).

Później napisałem tylko o cle bo podatek każdy wie ile wynosi. Zresztą napisałeś tak:
choćby takiej jak cło, podatek

Cło na pierwszym miejscu wskazuje jakby to był główny problem. Ja w ogóle nie przejmowałbym się cłem. Dlatego zapytałem czy wiesz jakie jest cło, pomijając podatek.

a odnosnie przesyłek i opłat celnych to jest loteria, wygrasz albo przegrasz, a wszystko zależy od wartości podanej na liście przewozowym, jest podana ze stanem faktycznym to płacisz w UC

Też nie do końca tak jest. Paczki poniżej 200$ nie podlegają opodatkowaniu i ocleniu. Kupując coś drogiego masz prawie 100% pewności że to opodatkują.

Jeśli chodzi o gwarancję to tu również zapomniałeś dodać iż kupując w USA gwarancję masz w .... USA, więc oszczędności zakupu w USA przy opcji odsyłania uszkodzonej stacji raczej szlag trafia

Oczywiście. Też się tego bałem, ale postanowiłem zaryzykować.Żeby mieć wątpliwą oszczędność musiałbym odsyłać całego Davisa z minimum 5x(5x 400zl). Sytuacja raczej nie realna. Przypominam zapłaciłem 3000zł brutto podczas gdy zakup w PL kosztowałby mnie 5000zł NETTO!!!. Nawet w Przypadku odsyłki (+400zł) i tak mi się opłaca. Po za tym gwarancje masz tylko na rok. Nie wiem czy był taki przypadek aby stacja padła przez pierwszy rok. Później to i tak musisz części zamawiać. Przykładowo usterka czujnika: temp i wilgotności. Jest to lekkie wiec koszty przesyłki jakieś 20$. Zresztą równie dobrze można to kupić w PL (jakby w USA się nie opłacało). Czujniki są takie same dla wszystkich opcji.

Ale dobrze, zostawmy USA.  Dlaczego nie kupisz w Niemczech? Od nas to rzut berem, mógłbyś nawet sam osobiście pojechać po odbiór. :) Np motorem ;).

Nie ma Vatu ani cła. Koszty wysyłki pewno sporo niższe jak z USA. Za 2200zł masz podstawową wersję. W PL ile zapłacisz za podstawową? 2900 netto?

Nikogo do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce. Wyraziłem swoje zdanie ponieważ z paroma poglądami przedstawionymi wcześniej mnie mogłem się zgodzić.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Styczeń, 2012, 14:47:36 »
Po za tym gwarancje masz tylko na rok.

(...)

Ale dobrze, zostawmy USA.  Dlaczego nie kupisz w Niemczech? Od nas to rzut berem, mógłbyś nawet sam osobiście pojechać po odbiór. :) Np motorem ;).

Nie ma Vatu ani cła. Koszty wysyłki pewno sporo niższe jak z USA. Za 2200zł masz podstawową wersję. W PL ile zapłacisz za podstawową? 2900 netto?

Davis'a można kupić na polskiej stronie Conrad'a -  2 lata gwarancji i 20 dni na zwrot. Ceny od 1500zł za Vue, podstawowa wersja VP2 jest od 2500zł (wersja kablowa 2100zł).
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2012, 14:54:24 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Styczeń, 2012, 18:19:38 »
Davis'a można kupić na polskiej stronie Conrad'a -  2 lata gwarancji i 20 dni na zwrot. Ceny od 1500zł za Vue, podstawowa wersja VP2 jest od 2500zł (wersja kablowa 2100zł).

Widzę, że się pozmieniało trochę. 
Dobra cena jak na wersje podstawową. Niestety czym droższy produkt tym mniej się opłaca. Ta wersja co ja mam nawet nie widnieje w ofercie.

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Styczeń, 2012, 22:51:23 »
Podaje link do stacji którą zrobiłem, Kaspersky już nie ostrzega prze wirusami więc można śmiało wchodzić: http://www.willajagniatkow.pl/index.php?web-kamera-i-meteo,196

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Styczeń, 2012, 05:08:42 »
Czekamy na kolejne doniesienia.