Hmm ja ma przewody 10 metrowe ( oryginalne ) nic nie przedłużałem, przewody po prowadzone są wzdłuż krokwi zew. ale na wiosnę będę zmieniał, puszcze je swobodnie po dachówkach.
A co sądzicie o zamontowaniu piorunochronna ?
A czy Ty Kriu montowałeś ten net protector w swojej stacji ?
Czy on wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. ?
Długość oczywiście im większa tym gorzej ale nie jest to regułą. Może być takie ustawienie przewodów względem fali piorunowego pola elektromagnetycznego, że nawet i w 5 metrowym coś się wyindukuje a w 20m nie. Nie ma reguły.
Tak, ten protektor to coś takiego, ten jest dość drogi (dodatkowo z opcją PoE) ale są też tańsze. Ja na razie na stacji pogodowej nie mam protektora bo nie zdążyłem przed zimą podłączyć przewodów. Mam poprowadzoną skrętkę komputerową (8 żył) z czego będę wykorzystywał 6 żył. Być może, że zainstaluje też protektor na tym przewodzie. Ochroni mi on wtedy wszystkie 6 żył. Trzeba tylko kupić taki na normalną linię chroniący wszystkie 8 przewodów a nie z opcją PoE bo też takie są. Najlepiej taki protektor umieścić w połowie przewodów. Oczywiście można i dwa, po obu stronach. No i najważniejsze podłączyć przewód protektora do uziemienia.
Instalacja piorunochronna nic tu nie pomoże - ona ochrania obiekt (dom) przed skutkami przepływu prądów piorunowych, które są wartości nawet ponad 100kA. Po uderzeniu pioruna w dom z instalacją piorunochronną i tak szlag trafi wiele urządzeń elektrycznych. No ale dom się nie spali