Serenator, teraz rzuciłeś na sprawę sporo światła
Zastanawiam się tylko, ponieważ wydaje się, że do WS9040 można wprowadzać także ciśnienie bezwzględne - zakres jest duży od 960 do 1040 hPa. Na próbę wpisałem wartość ciśnienia bezwzględnego ze stacji bardzo blisko mnie (999 hPa) i od wczoraj moja stacja pokazuje ciśnienie identyczne ze stacją pokazującą ciśnienie bezwzględne.
Objaśnienia zawarte w instrukcji mówiły o wartości relatywnej (względnej) ale jeśli jest możliwość wpisania także wartości bezwzględnej, to tylko plus dla tej stacji. Teraz tylko obserwuj, czy wskazania się pokrywają.
Jeśli teraz pójdę za wskazówkami i wpiszę ciśnienie z jednej z podawanych stron (obecnie ok. 1006 hPa) to od tej pory będę miał na swojej stacji ciśnienie względne czyli zredyukowane do poziomu morza. Czy dobrze to zrozumiałem?
Zgadza się

Czyli wszystkie prognozy i wiadomości meteo w tv i radio podają ciśnienia zredukowane do poziomu morza czyli względne?
Nie, zaobserwuj jakie wartości tam są podawane. Wartości oscylują niejednokrotnie grubo poniżej 1000 hPa a więc są to wartości bezwzględne. Zresztą można porównać je z linkiem podanym przeze mnie powyżej. Obserwuj prognozę w telewizji i zanotuj sobie wartość ciśnienia a następnie zweryfikuj z danymi z linku. Na pewno będzie różnica

Ponadto, jeśli będzie to prognoza z programu ogólnopolskiego, to podawana wartość ciśnienia zawsze dotyczy Warszawy. Nie należy się dać zmylić. Jeśli już, to oglądaj prognozę w telewizji regionalnej, tylko dla danego obszaru.
Domyślałem się, że z sygnałem DCF mogą być problemy ale większość osób pisała, że sygnał jest odbierany prawidłowo. Zmieniłem miejsce "postoju" stacji, zobaczymy może w końcu złapie. Jesli nie ustawię zegarek ręcznie - mam nadzieję, że chodzi w miarę dokładnie 
Można sobie ułatwić poszukiwanie sygnału

Trzeba uruchomić ręczne wyszukiwanie, wówczas ikonka anteny powinna migać. Trzeba teraz chodzić po pomieszczeniu i obserwować ile promieni antenka emituje. Największa liczba promieni oznacza miejsce, w którym sygnał jest najsilniejszy.