Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: La Crosse WS9040 - ustawienie ciśnienia  (Przeczytany 36630 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
Odp: La Crosse WS9040 - ustawienie ciśnienia
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Wrzesień, 2012, 20:17:33 »

1. Czy wskazania stacji i czujnika powinny być identyczne? Mówię oczywiście o sytuacji, w której leżą tuż obok siebie. W moim przypadku różnica temperatur wynosi ok. 0.2 stopnia C a wilgotności 3% - tzn. chwilami są identyczne ale to się zmienia.

Jeśli chodzi o twój pomiar, to jest lepiej jak dobrze, różnica w temp. jest prawie identyczna, wilgotność też w porządku

2. Wykres historii ciśnienia w tej chwili "mruga" - rozumiem, że to z powodu braku historii (stacja pracuje dwie godziny). Kiedy przestanie migać?

I mrugać będzie cały czas, tak musi być :)

3. Jak to jest z tym ustawianiem względnej wartości ciśnienia? Stacja ma domyślnie ustawione 1013 hPa, w tej chwili pokazuje u mnie 1011 hPa. Na stronie http://stacje-pogody.pl dla mojej miejscowości widnieje wartość ciśnienia 1003hPa. Czyli powinienem ustawić właśnie 1003 hPa i od tego momentu stacja będzie już pokazywała prawidłowe (zgodne z rzeczywistością) wartości ciśnienia?
Powiem Ci tak ja tam nie bawiłem się w kalkulatory, tylko ustawiałem wg. tej strony http://new.meteo.pl/um/php/gpp/
Wybierz najbliższą miejscowość w której mieszkasz, i ustaw.
Ciśnienie jest w trzeciej kolumnie.
Później możesz sprawdzić czy jest ok http://www.wetterzentrale.de/pics/dwdana.html ( w lewym dole ekranu jest godz. wygenerowanej mapy )

3. Dochodzi też różnica między stronami www, często podają trochę różne wartości ciśnienia dla danej miejscowości (przykładowo 1003 i 1005.7 hPa a w jeszcze innym miejscu 997 hPa!!) przez to ustawienie właściwego ciśnienia bazowego w stacji staje się utrudnione.

Hmm te 997 hPa to pewnie abs. czyli absolutne.

4. Zegara i daty nie ustawiałem - czekam na sygnał DCF. Na razie ikonka wieży się nie pokazała.

Możesz stacje przenieść bliżej zachodniego okna powinna szybciej złapać sygnał, ale nie musi.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień, 2012, 20:38:10 wysłana przez wiatromen »
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 24 Wrzesień, 2012, 20:17:33 »

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Wrzesień, 2012, 23:12:44 »
No to chyba właśnie absolutne mamy tam ustawić, czy tak? Wtedy stacja będzie pokazywała relatywnie do tego ustawionego. Mam w mieście dwie stacje pogodowe (na stronie miasta) i ta koło mnie pokazuje właśnie 997 hPa (aktualizowana co 15 minut). Na stronie, którą podałeś są wykresy, trudno odczytać konkretną wartość, no i tam jest "zredukowane do poziomu morza", więc chyba nie o takie chodzi (tylko o absolutne). Zresztą na tej stronie "wetterkarte" nad Polską ciśnienie jest właśnie w okolicach 980 hPa. Trochę to zagmatwane a instrukcja w tej części jest wręcz lakoniczna. A ja patrząc na stację chcę wiedzieć jakie jest ciśnienie w hPa tu i teraz a nie "co by było gdyby stacja była na poziomie morza, przy temp. 0 stopni" itd... Tymczasem na wyświetlaczu jest napis "pressure rel" a więc ta stacja nie pokazuje ciśnienia "tu i teraz"?

I jeszcze ta druga sprawa - jak szybko powinien reagować czujnik zewnętrzny? Wyniosłem go na balkon i dopiero po ok. 30 minutach temperatura i wilgotność ustawiły się na realnym poziomie. podobnie po wniesieniu go ponownie do mieszkania (tzn. ponad 30 minut, żeby pokazywał zbliżone wartości do stacji a godzinę, żeby wartości się zrównały).
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień, 2012, 23:56:22 wysłana przez Xelos »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Wrzesień, 2012, 23:57:41 »
Na diagramach ICM http://meteo.icm.edu.pl/ szacowane ciśnienie jest względne, czyli zrównane do poziomu morza (relative). Absolutne, lokalne, powinna wskazywać Twoja stacja. To względne powinno być skorygowane, by uwzględnić wysokość n.p.m. Przynajmniej tak mam u siebie.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 00:07:17 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 00:25:55 »
W innym wątku czytam, że WS9040 pokazuje tylko ciśnienie zredukowane do poziomu morza - tylko jaki wtedy miało by sens wpisywanie innych wartości niż te domyślne 1013 hPa? To co ona mi pokazuje, jakie byłoby ciśnienie w moim mieszkaniu gdyby było ono na poziomie morza? Trochę to bez sensu...

Odczytuję ciśnienie bezwzględne ze stacji u mnie na osiedlu (997 hPa), takie jakie panuje praktycznie w miejscu gdzie mieszkam i nie mogę wpisac go do swojej stacji tylko muszę przeliczyć na względne, które wyniesie 1002 hPa i dopiero takie wpisać???
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 00:33:21 wysłana przez Xelos »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 08:15:41 »
W innym wątku czytam, że WS9040 pokazuje tylko ciśnienie zredukowane do poziomu morza [...]

Stacja WS 9040 pokazuje wartość ciśnienia względnego (ang. relative) czyli zredukowanego do poziomu morza. Wynika to jasno z opisu rysunku w instrukcji obsługi (str. 33).

Odczytuję ciśnienie bezwzględne ze stacji u mnie na osiedlu (997 hPa), takie jakie panuje praktycznie w miejscu gdzie mieszkam i nie mogę wpisac go do swojej stacji tylko muszę przeliczyć na względne, które wyniesie 1002 hPa i dopiero takie wpisać???

Można odczytać wartość bezwzględną ciśnienia (najlepiej ze stacji referencyjnej) i przeliczyć na wartość względną, lub też ułatwić sobie zadanie wpisując od razu odnalezioną wartość ciśnienia z listy miejscowości z poniższego linku:
http://stacje-pogody.pl/prognoza_pogody.html
Wartości ciśnienia tam podane, są właśnie wartościami względnymi.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 08:18:12 wysłana przez Serenator »

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 10:18:26 »
Czyli tak naprawdę ta stacja w ogóle mogłaby nie pokazywac ciśnienia, tylko wskazywać czy rośnie czy spada - bo skoro nie pokazuje faktycznego ciśnienia to trochę tak jakbym oglądał czas w na Bora Bora i wg niego próbował układać dzień...

A co stanie się, jeśli do stacji (jako to bazowe) wpiszę ciśnienie bezwzględne z barometru? Czy późniejsze wskazania (zmiany) również mogę traktować jako bezwzględne? Słowo "relatywne" w instrukcji niczego moim zdaniem nie przesądza, w końcu jeśli wpiszę wartość bezwględną to kolejne pokazywane będa właśnie relatywne do niej.

Rozumiem to tak, że stacje które mierzą ciśnienie bezwzględne nie wymagają wpisywania danych - mierzą stan faktyczny i już. A np. WS9040 mierzy relatywnie czyli najpierw muszę wpisać faktyczne, aktualne ciśnienie zmierzone przez coś co mierzey bezwzględnie a dalej moja stacja będzie już pokazywała zmiany realtywnie do tej pierwszej wpisanej wartości czyli de facto od tej chwili będzie pokazywała identyczne wartości co barometr mierzący ciśnienie bezwzględne. Czy dobrze to rozumiem? Jeśli tak to dlaczego niektórzy zalecają wpisywanie jako wartości pooczątkowej ciśnienia z jakiejś strony (już relatywnego) a nie bezwzględnego z danego miejsca, w którym moja stacja się znajduje?

Po nocy niestety nie zauktualizował się czas i data z zegara pod Frankfurtem - pokój od zachodniej strony, stacja 2 metry od okna.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 11:18:57 wysłana przez Xelos »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 12:29:53 »
Czyli tak naprawdę ta stacja w ogóle mogłaby nie pokazywac ciśnienia, tylko wskazywać czy rośnie czy spada - bo skoro nie pokazuje faktycznego ciśnienia to trochę tak jakbym oglądał czas w na Bora Bora i wg niego próbował układać dzień...

Każda stacja wskazuje ciśnienie faktyczne. Zarówno wartość ciśnienia względnego jak i bezwzględnego, są wartościami faktycznymi tylko inaczej wyrażonymi. Można zadać pytanie, po co ciśnienie wyraża się wartością względną? Poniżej mały wykład   ;)

Dobowy przebieg ciśnienia jest bardzo różnorodny. Tylko podczas ustabilizowanej pogody wyżowej dobowe wahania ciśnienia są regularne. W przeciągu doby ciśnienie atmosferyczne osiąga najwyższe wartości w godzinach 10:00 i 22:00, najniższe ciśnienie odnotowuje się w godzinach 4:00 i 16:00. Zmiany ciśnienia w ciągu roku analizuje się na podstawie danych pomiarowych z wielu lat. W głębi kontynentów najwyższe wartości ciśnienia obserwujemy zimą z uwagi na silne wychłodzenie lądu, oraz osiadanie ciężkiego powietrza. Latem natomiast w tych regionach występują najniższe wartości ciśnienia. Spowodowane jest to silnym nagrzaniem lądu, oraz unoszeniem się ciepłego powietrza. W pobliżu zbiorników wodnych maksimum ciśnienia obserwuje się na początku lata, gdyż powietrze nad chłodniejszymi w stosunku do lądu wodami jest cięższe. Minimalne wartości ciśnienia na tych obszarach występują natomiast w zimie. Powietrze zalegające nad cieplejszymi wodami jest wtedy lżejsze, niż nad lądem. Nad obszarami nagrzanymi wytwarza się równowaga chwiejna, która wyzwala pionowe, wznoszące ruchy powietrza. Z tego powodu nad tymi obszarami ciśnienie obniża się, a jego wyrównanie dokonuje się poprzez dopływ powietrza z obszarów chłodniejszych o niższym ciśnieniu. Nierównomierny rozkład temperatury powietrza w znacznym stopniu wpływa na rozkład ciśnienia. W strefie umiarkowanej a zwłaszcza w Europie Zachodniej dwukrotnie w ciągu roku obserwuje się najwyższe wartości ciśnienia w zimie i w lecie. Najniższe ciśnienie obserwujemy na wiosnę i w jesieni. Wartości ciśnienia atmosferycznego różnią się w zależności od szerokości geograficznej. Na szerokości 60°N w okresie zimy średnie wartości ciśnienia dla jednego miesiąca wynoszą  50hPa, natomiast na szerokości 10°N zaledwie 7hPa. Roczne wahania temperatury są także większe dla wyższych szerokości geograficznych, niż dla obszarów okołorównikowych. W okolicach biegunowych odnotowuje się najwyższe wartości ciśnienia. Ciśnienie atmosferyczne zmienia się także wraz z wysokością. Liczba cząsteczek powietrza zmienia się na różnych wysokościach. Wraz ze wzrostem wysokości zmniejsza się ilość cząsteczek powietrza, a więc ciśnienie powietrza również spada z wysokością. Przy wzroście wysokości zmienia się też ciężar i grubość warstwy atmosfery. Aby pomiary ciśnienia na różnych wysokościach były porównywalne  muszą być one uniezależnione od wysokości, czyli  sprowadzone do jednego poziomu. Dlatego pomiarów ciśnienia zwykło podawać się w wartościach zredukowanych do poziomu morza. Sprowadzenie ciśnienia do poziomu morza (podobnie jak to ma miejsce przy redukcji wartości ciśnienia do temperatury 0°C) polega na teoretycznym wyliczeniu, jakie byłoby ciśnienie, gdyby barometr znajdował się na poziomie morza. Do wyliczenia tej wartości stosuje się stopień baryczny, który określa wysokość jaką trzeba pokonać, aby ciśnienie  zmniejszyło się, bądź wzrosło o jednostkę (1hPa). Jest to więc zmiana wysokości odpowiadająca zmianie ciśnienia atmosferycznego o 1hPa. Stopień baryczny jest odwrotnie proporcjonalny do wartości ciśnienia, oraz wprost proporcjonalny do wartości temperatury. Wraz ze wzrostem temperatury rośnie stopień baryczny. Przy temperaturze 0°C jego wartość wynosi ok. 8 m zaś na wysokości 5 km - ok. 16 m. W ciepłych masach powietrza trzeba pokonać większą wysokość, by osiągnąć zmianę ciśnienia o 1hPa. Dlatego w górnych warstwach troposfery ciśnienie jest wyższe nad równikiem, niż nad biegunami. Wzrost temperatury powietrza powoduje więc spadek ciśnienia atmosferycznego, spadek temperatury powietrza natomiast powoduje wzrost ciśnienia atmosferycznego. Ciśnienie atmosferyczne spada wraz z wysokością średnio o 11,5hPa na każde 100 m. W najniższej warstwie troposfery ciśnienie zmienia się średnio o 1hPa na każde 8 metrów wysokości.

A co stanie się, jeśli do stacji (jako to bazowe) wpiszę ciśnienie bezwzględne z barometru? Czy późniejsze wskazania (zmiany) również mogę traktować jako bezwzględne? Słowo "relatywne" w instrukcji niczego moim zdaniem nie przesądza, w końcu jeśli wpiszę wartość bezwględną to kolejne pokazywane będa właśnie relatywne do niej.

Jeśli w instrukcji podano, że stacja mierzy wartość względną ciśnienia, to taką należy stosować. Może być tak, że nie da się wpisać wartości bezwzględnej, bo firmware nie przewiduje takich wartości. Nie należy mylić jednej wartości z drugą.

Rozumiem to tak, że stacje które mierzą ciśnienie bezwzględne nie wymagają wpisywania danych - mierzą stan faktyczny i już. A np. WS9040 mierzy relatywnie czyli najpierw muszę wpisać faktyczne, aktualne ciśnienie zmierzone przez coś co mierzey bezwzględnie a dalej moja stacja będzie już pokazywała zmiany realtywnie do tej pierwszej wpisanej wartości czyli de facto od tej chwili będzie pokazywała identyczne wartości co barometr mierzący ciśnienie bezwzględne. Czy dobrze to rozumiem? Jeśli tak to dlaczego niektórzy zalecają wpisywanie jako wartości pooczątkowej ciśnienia z jakiejś strony (już relatywnego) a nie bezwzględnego z danego miejsca, w którym moja stacja się znajduje?

Odczytujemy bezwzględną i przeliczamy na względną lub też odczytujemy wartość ciśnienia względną w danej chwili i zaraz wpisujemy ją do stacji. Od tej chwili stacja powinna na bieżąco wskazywać poprawną wartość ciśnienia w danym momencie.

Po nocy niestety nie zauktualizował się czas i data z zegara pod Frankfurtem - pokój od zachodniej strony, stacja 2 metry od okna.

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1236.msg8928#msg8928
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 12:36:12 wysłana przez Serenator »

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 13:37:44 »
Serenator, teraz rzuciłeś na sprawę sporo światła :) Zastanawiam się tylko, ponieważ wydaje się, że do WS9040 można wprowadzać także ciśnienie bezwzględne - zakres jest duży od 960 do 1040 hPa. Na próbę wpisałem wartość ciśnienia bezwzględnego ze stacji bardzo blisko mnie (999 hPa) i od wczoraj moja stacja pokazuje ciśnienie identyczne ze stacją pokazującą ciśnienie bezwzględne. Jeśli teraz pójdę za wskazówkami i wpiszę ciśnienie z jednej z podawanych stron (obecnie ok. 1006 hPa) to od tej pory będę miał na swojej stacji ciśnienie względne czyli zredyukowane do poziomu morza. Czy dobrze to zrozumiałem?

Czyli wszystkie prognozy i wiadomości meteo w tv i radio podają ciśnienia zredukowane do poziomu morza czyli względne?

Domyślałem się, że z sygnałem DCF mogą być problemy ale większość osób pisała, że sygnał jest odbierany prawidłowo. Zmieniłem miejsce "postoju" stacji, zobaczymy może w końcu złapie. Jesli nie ustawię zegarek ręcznie - mam nadzieję, że chodzi w miarę dokładnie ;)

Jeszcze raz wrócę do tematu wskazań czujnika zewnętrznego - po wniesieniu do domu mięła ponad godzina zanim wskazania obu się wyrównały. Czy to normalne, tak długi czas reakcji na zmianę warunków?

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 13:52:24 »

Jeszcze raz wrócę do tematu wskazań czujnika zewnętrznego - po wniesieniu do domu mięła ponad godzina zanim wskazania obu się wyrównały. Czy to normalne, tak długi czas reakcji na zmianę warunków?

Sądzę że tak, ja kiedyś miałem podobnie po wyniesieniu czujnika na zew. temp. spadała powoli, stacja to WS 9162 IT, chodź przy następnych próbach już było lepiej ( do 20 min )
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 20:47:37 wysłana przez wiatromen »
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Wrzesień, 2012, 14:16:40 »
Serenator, teraz rzuciłeś na sprawę sporo światła :) Zastanawiam się tylko, ponieważ wydaje się, że do WS9040 można wprowadzać także ciśnienie bezwzględne - zakres jest duży od 960 do 1040 hPa. Na próbę wpisałem wartość ciśnienia bezwzględnego ze stacji bardzo blisko mnie (999 hPa) i od wczoraj moja stacja pokazuje ciśnienie identyczne ze stacją pokazującą ciśnienie bezwzględne.

Objaśnienia zawarte w instrukcji mówiły o wartości relatywnej (względnej) ale jeśli jest możliwość wpisania także wartości bezwzględnej, to tylko plus dla tej stacji. Teraz tylko obserwuj, czy wskazania się pokrywają.

Jeśli teraz pójdę za wskazówkami i wpiszę ciśnienie z jednej z podawanych stron (obecnie ok. 1006 hPa) to od tej pory będę miał na swojej stacji ciśnienie względne czyli zredyukowane do poziomu morza. Czy dobrze to zrozumiałem?

Zgadza się  :)

Czyli wszystkie prognozy i wiadomości meteo w tv i radio podają ciśnienia zredukowane do poziomu morza czyli względne?

Nie, zaobserwuj jakie wartości tam są podawane. Wartości oscylują niejednokrotnie grubo poniżej 1000 hPa a więc są to wartości bezwzględne. Zresztą można porównać je z linkiem podanym przeze mnie powyżej. Obserwuj prognozę w telewizji i zanotuj sobie wartość ciśnienia a następnie zweryfikuj z danymi z linku. Na pewno będzie różnica  :)  Ponadto, jeśli będzie to prognoza z programu ogólnopolskiego, to podawana wartość ciśnienia zawsze dotyczy Warszawy. Nie należy się dać zmylić. Jeśli już, to oglądaj prognozę w telewizji regionalnej, tylko dla danego obszaru.

Domyślałem się, że z sygnałem DCF mogą być problemy ale większość osób pisała, że sygnał jest odbierany prawidłowo. Zmieniłem miejsce "postoju" stacji, zobaczymy może w końcu złapie. Jesli nie ustawię zegarek ręcznie - mam nadzieję, że chodzi w miarę dokładnie ;)

Można sobie ułatwić poszukiwanie sygnału  :) Trzeba uruchomić ręczne wyszukiwanie, wówczas ikonka anteny powinna migać. Trzeba teraz chodzić po pomieszczeniu i obserwować ile promieni antenka emituje. Największa liczba promieni oznacza miejsce, w którym sygnał jest najsilniejszy.

« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień, 2012, 14:21:44 wysłana przez Serenator »

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Wrzesień, 2012, 22:32:29 »
Witam!

Jeszcze raz wyłączyłem funkcję DCF a następnie włączyłem ją ponownie. To spowodowało, że "wieża" na wyświetlaczu zaczęła migać i po przestawieniu stacji na parapet przy oknie, po 5 minutach złapała czas i datę (wieża świeci się na stałe). Teraz stacja wróciła na półkę i mimo tego, ikonka wieży cały czas się świeci - chociaż przedtem w tym miejscu sygnału nie złapała. Czy jeśli ewentualnie przestanie odbierać DCF, wieża zniknie?

Ciśnienie tak jak napisałem ustawiłem wg bezwględnego wskazania sąsiadującej ze mną stacji Vantage PRO2 firmy Davis Instruments i od tej pory wskazania pokrywają się. Zobaczymy jak będzie przy wyższych wartościach ciśnienia.

Zauwazyłem, że teraz różnice wskazań wilgotności między stacją a leżącym obok czujnikiem zewnętrznym są trochę większe - dochodzą do 5%. I tu pytanie, raz czujnik zewnętrzny uderzył troszkę o półkę (wypadł mi z ręki) - czy jest on na tyle delikatny, że mogło się coś stać? Chyba nie skoro wskazania są na takich poziomach ale jestem ciekawy jak sytuacja wygląda z Waszego doświadczenia.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Wrzesień, 2012, 09:38:26 »
Witam!

Jeszcze raz wyłączyłem funkcję DCF a następnie włączyłem ją ponownie. To spowodowało, że "wieża" na wyświetlaczu zaczęła migać i po przestawieniu stacji na parapet przy oknie, po 5 minutach złapała czas i datę (wieża świeci się na stałe). Teraz stacja wróciła na półkę i mimo tego, ikonka wieży cały czas się świeci - chociaż przedtem w tym miejscu sygnału nie złapała. Czy jeśli ewentualnie przestanie odbierać DCF, wieża zniknie?

Niewykluczone, że może się tak stać. Sam miałem kiedyś taki przypadek. Ponadto trzeba nadmienić, że sygnał DCF wykazuje wahania dobowe siły sygnału. Może tak się zdarzyć, że jednego dnia sygnał w danym miejscu będzie silny, a innego - słabszy. Zależy to od wielu czynników, nie tylko atmosferycznych.

Ciśnienie tak jak napisałem ustawiłem wg bezwględnego wskazania sąsiadującej ze mną stacji Vantage PRO2 firmy Davis Instruments i od tej pory wskazania pokrywają się. Zobaczymy jak będzie przy wyższych wartościach ciśnienia.

To w porządku. Jestem ciekaw jak wyglądałyby wskazania przy ustawieniu wartości względnej ciśnienia. Próbowałeś może takiego wariantu? Spytam jeszcze z ciekawości: ta stacja Vantage, to prywatna jakaś stacja?

Zauwazyłem, że teraz różnice wskazań wilgotności między stacją a leżącym obok czujnikiem zewnętrznym są trochę większe - dochodzą do 5%. I tu pytanie, raz czujnik zewnętrzny uderzył troszkę o półkę (wypadł mi z ręki) - czy jest on na tyle delikatny, że mogło się coś stać? Chyba nie skoro wskazania są na takich poziomach ale jestem ciekawy jak sytuacja wygląda z Waszego doświadczenia.

Różnica we wskazaniach wynosząca do 5% jest do przyjęcia. Czy przy uderzeniu mogło się coś stać? Nie można tego całkowicie wykluczyć. Mógł np. jakiś element się poluzować, przesunąć... Nie sądzę jednak aby miało to wpływ na wartość wskazań.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień, 2012, 09:40:42 wysłana przez Serenator »

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Wrzesień, 2012, 22:52:10 »
Myślę, że po ustawieniu wartości względnej wskazania zmieniałyby się tak samo tylko w innym zakresie ciśnień. Stacja Vantage nie jest prywatna. Chyba nikt nie zainwestowałby ponad 2 tys w stację meteo:-))

Offline Xelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Październik, 2012, 14:55:43 »
Nie mogę już edytować posta, dlatego piszę jeden pod drugim. Czy czujnik zewnętrzny musi być zainstalowany w jakiejś określonej pozycji? Instrukcja (obrazki w niej zawarte) sugerują, że powinien być on mocowany w pionie. A może to przypadek? Zauważyłem, że najlepszym miejsce u mnie (blok, okno od zachodu) ze względu na operujące słońce będzie podłoga balkonu piętro wyżej. Tam słońce nie dochodzi, tylko musiałbym umieścić czujnik płasko tzn. poziomo, żeby nie odstawał. Mam nadzieję, że one mogą pracować w tej pozycji.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Październik, 2012, 20:34:03 »
Tam słońce nie dochodzi, tylko musiałbym umieścić czujnik płasko tzn. poziomo, żeby nie odstawał. Mam nadzieję, że one mogą pracować w tej pozycji.

Oczywiście płasko też będzie pracował, ale dlaczego chcesz  go w ten sposób umieścić ?
  Dobrze pomyślałeś żeby zainstalować czujnik  pod balkonem, ale mógłbyś  go umieścić także w pionie zobacz film nakręcony przez kolegę   Marcina

To jest inna stacja, ale ta sama sytuacja, 0:45 sec.  czujnik jest w pionie pod balkonem co daje mu lepszy przewiew.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik, 2012, 20:37:56 wysłana przez wiatromen »