Witam wszystkich.
Artykuł ten jest nie tylko recenzją z montażu stacji ale też zaproszeniem do pogadanki na temat instalacji czujników w trudnych warunkach jakie występują podczas gdy mieszkamy w bloku wielorodzinnym. Zapewne jest lub znajdzie się kilka osób które myślały nad zakupem stacji,jednak nie za bardzo mają warunki żeby ją "postawić".
Długo zastanawiałem się nad sensem kupna stacji z pomiarem siły i kierunku wiatru ze względu na miejsce mojego zamieszkania. Mieszkam w bloku na drugim piętrze, ~8m nad ziemią jest mój balkon na którym (jak na tę chwilę) wystawione mam czujniki.
Ale od początku.
Stację zamówiłem na jednym z popularnych portali aukcyjnych od sprzedającego który także prowadzi sklep.
Na przesyłkę nie czekałem długo,bo po dwóch dniach dotarła do mnie dość pokaźna paczka ze stacją w środku.
Wszystkie części znajdowały się kartonowej wytłoczce gotowe do skręcenia w całość. Rurki,uchwyty i czujniki przy skręcaniu dość ciasno są spasowane i trzeba uważać żeby czegoś nie złamać lub nie przekręcić gwintu w plastikowym uchwycie. Dodatkowo w zestawie otrzymujemy wszystkie śrubki,obejmy,opaski zaciskowe,zasilacz sieciowy,instrukcję obsługi w języku Polskim,kabel USB do połączenia z PC oraz płytę z programem do analiz swoich pomiarów o nazwie Easy Weather (którego jeszcze nie uruchomiłem
)
Skręcenie nie zajęło mi dłużej niż 20 minut,z czego 50% czasu poświęciłem na utrafienie śrubką przez trzy dziurki podczas montażu czujnika termo-higro
Po uruchomieniu całości (pamiętając oczywiście o kolejności: najpierw nadajnik,później odbiornik) stacja pięknie "odnalazła" czujnik/nadajnik,bo po ok. 3 minutach. Gorzej było z wyszukaniem czasu zegara-zajęło to ~1h i od tego czasu nieprzerwanie jest sygnał.
Wyświetlacz ma bardzo ładny kontrast,wszystko jest czytelne i ładnie pokazane dla obserwującego. Tu nie mogę się przyczepić.
Jeśli chodzi o dane jakie pokazuje nam stacyjka to było już o tym pisane ale dla przypomnienia wymienię:
-Czas i data
-Prognoza pogody
-Temperatura wewnętrzna
-Temperatura wewnętrzna min/max
-Temperatura zewnętrzna
-Temperatura zewnętrzna min/max
-Temperatura odczuwalna
-Wilgotność wewnętrzna
-Wilgotność wewnętrzna min/max
-Wilgotność zewnętrzna
-Wilgotność zewnętrzna min/max
-Ciśnienie atmosferyczne (do wyboru relatywne,absolutne oraz w jednostkach hPa,inHg i mmHg)
-Ciśnienie min/max
-Wykres zmian ciśnienia (przez ostatnie 12h lub 24h)
-Punkt rosy
-Prędkość wiatru (do wyboru km/h, mph, m/s, wezły, skala bft)
-Kierunek wiatru
---------------------------------
W tej chwili wszystkie czujniki,za wyjątkiem termo-higro, są przykręcone do metalowej rurki z zestawu,a ta do drążka poręczy balkonowej. Wiem,że odczyty z nich nie oddają realnych wskazań gdyż zasłania je z jednej strony sciana ale docelowo "wylądują" one na dachu bloku. Czekam tylko aż skończy się zapowiedziana modernizacja płyt balkonowych i działam w tej kwestii (foto/wideorelacja pojawi się w tym wątku z czasem).Zastanawiam się już na stelażem na którym umieszczę akcesoria,ale na spokojnie -mam jeszcze czas na porządne przemyślenie sprawy.
Czujnik temperatury i wilgotności przykręciłem pod balkonem sąsiada który mieszka piętro wyżej przez co właściwie cały czas jest w zacienionym miejscu. Dodatkowo mam zamiar ekranować go od strony ściany ale jeszcze nie wiem co sprawdzi się najlepiej. Może macie jakieś propozycje?
Reasumując.
Jestem
mega zadowolony z zakupu i nie wyobrażam sobie nie mieć takiego przyrządu w domu. Jest to nie tylko mój ulubiony gadżet ale także mojej partnerki, mojej mamy i dwuletniej córki.
Jak do tej pory prognozy się sprawdzają w 90% i śmiało można polegać na wskazaniach.
Jesli chcesz przeznaczyć 400PLN na stację to polecam 2080.
A tak wygląda to u mnie w bloku (jak na razie)--->
Pozdrawiam.
Marcin.