Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa AURIOL Z31130 - nowa wersja popularnej "żaby"  (Przeczytany 102103 razy)

Offline Yankee

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: AURIOL Z31130
Odp: Stacja pogodowa AURIOL Z31130 - nowa wersja popularnej "żaby"
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 16:55:31 »
To już dawno zrobiłem. Problem w tym, że zwykle mają dużą zwłokę w odpowiadaniu na maile.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #90 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 16:55:31 »

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Z31130-RX
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 18:22:30 »
Nie bardzo wiem o co chodzi w tych migających słupkach z ciśnieniem w lewym dolnym rogu. Nigdzie nie ma tego opisanego...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 19:43:33 »
Nie bardzo wiem o co chodzi w tych migających słupkach z ciśnieniem w lewym dolnym rogu. Nigdzie nie ma tego opisanego...

Ja zdaję sobie sprawę, że nie każdemu się chce przeszukiwać forum, ale... wybacz, nie będziemy poraz n-ty o tym pisać. Były już pytania na ten temat.

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 21:23:59 »
Dzięki za pomoc :(

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 22:51:18 »

http://stacje-pogody.pl/opis_parametrow_stacji_pogody.html#o17

Na dole masz godziny (Hr), po prawej ciśnienie w hPa, 0 wartość początkowa. Przykładowo, jeżeli ciśnienie spada w ciągu ostatniej godziny o 2hPa, przy słupku -1Hr masz słupek niższy o jeden "segment"...
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec, 2013, 23:55:48 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Czerwiec, 2013, 07:48:20 »
Dzięki Parasol! :)

Offline apek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Auriol H13726, Auriol Z31130-RX, Auriol Z32171A-RX, Auriol 114324-15-03-RX, Eurochron EFWS 2900
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Czerwiec, 2013, 08:30:15 »
Pisząc troszkę nie na temat, stwierdzam, że z wielu wypowiedzi na tym forum dotyczących Auriola (i oczywiście "popularnej żaby") wynika, że jest to nic niewarte badziewie, które nie łączy się z czujnikami, źle wyświetla ciśnienie itp. Ponieważ mało jest głosów, które temu zaprzeczają, więc dla przeciwwagi napisze coś od siebie. Otóż w sumie kupiłem cztery Auriole (z czego trzy "żaby" - oczywiście nie wszystkie dla mnie [co za dużo, to niezdrowo]) i moje spostrzeżenia są bardzo pozytywne. Żadna stacja nie jest zepsuta, wszystkie działają prawidłowo. Co do "żab" z żadną nie ma problemu. Wszystkie łączą się z czujnikami (nie tylko na odległość metra ale i więcej - w warunkach zarówno blokowych jak i jednorodzinnych). Ciśnienie, które pokazują jest prawidłowe (nawet w starszych, gdzie nie można go ustawić ręcznie), sygnał DCF jak najbardziej jest łapany. Wschody i zachody pokazywane prawidłowo. Prognoza pogody ma bardzo wysoką sprawdzalność (bardzo mnie to zaskoczyło, bo nie spodziewałem się takiej dokładności). W modelu, który kupiłem w poniedziałek miałem początkowo "problem" z łącznością z czujnikiem, ale wszystko zaczęło działać. Zrobiłem odwrotnie, jak jest w instrukcji, czyli najpierw wyszukałem sygnał DCF, a potem wyszukałem czujnik. Póki co wszystko śmiga. Ze względu na swoje "przeżycia" z Auriolem, to będę go polecał (za taką cenę nie znajdzie się chyba niczego z tyloma funkcjami). Co do uszkodzonych stacji prosto z Lidla - zawsze się to może przydarzyć na tyle egzemplarzy, ale ja nie miałem z tym nigdy żadnych problemów - może do mojego Lidla trafiają same dobre egzemplarze;). Na cztery razy mam 100% skuteczności. Pozdrawiam.

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 13 Czerwiec, 2013, 10:24:47 »
Ja też dołączam się do pozytywnych opinii o tej stacji mimo, iż mam ją zaledwie kilka dni. Oprócz zamieszania z ustawieniem strefy czasowej stwierdzam, że pomiary tej stacji są dokładne, wyświetlacz czytelny, ma podświetlenie na czym mi zależało.
Jedyny mankament do którego można się przyczepić to za krótki czas podświetlania. Przydały by się dodatkowe sekundy. Ale jest to szczegół.

Offline Yankee

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Czerwiec, 2013, 17:45:25 »
Oto odpowiedź Lidla w sprawie dodatkowych czujników zewnętrznych.
Szanowny Panie,
serdecznie dziękujemy za zgłoszenie. Art. posiada trzyletni okres gwarancyjny. Jeśli art. uległ uszkodzeniu prosimy udać się do jednej z naszych filii. Niestety producent nie prowadzi sprzedaży dodatkowych czujników.

Kiszka, zapytałem jeszcze W Lidlu niemieckim. Jesli tam będzie podobna odpowiedź to trzeba będzie liczyć jedynie na eksperymenty użytkowników.

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 10:02:55 »
Nie wiem jak u Was, ale u mnie od wczoraj żaba pokazuje deszcz. Więc chyba prognoza chybiona bo od rana świeci słońce i nie zanosi się na deszczowy dzień?

Offline Yankee

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 10:11:19 »
Od 14 będą chmury i może być przelotny deszcz. U mnie żaba tez wylądowała na dole obok chmurki z deszczem dzisiaj rano ale już wróciła na druga pozycję od góry i jest słońce + chmurka. Pogoda zmienna jest a ta stacja to nie jest zaawansowana elektronika z dostępem do danych radarowych. Na podstawie ciśnienia jakoś sobie musi sama dawać rade z prognozą. Bardziej to należy traktować jako bajer a nie prognozę pogody.
W sumie to nie wiem czemu żaba cieszy się z upału a smuci jak jest deszcz - chyba powinno być odwrotnie :-)

Co do odpowiedzi Lidla Niemieckiego to dostałem odpowiedź w sprawie możliwości kupna dodatkowych czujników na zasadzie "spadaj na drzewo":

vielen Dank für Ihre Email.

Leider können wir Ihre Anfrage unter der von Ihnen verwendeten Email-Adresse nicht
zuordnen; bitte teilen Sie uns eine Kunden- oder Auftragsnummer mit, damit wir Ihr
Anliegen umgehend bearbeiten können.

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 10:23:51 »
Dla żaby to faktycznie powinno być odwrotnie :) Nam, ludziom nigdy nie dogodzi: jak upał to źle, bo za gorąco - jak deszcz też źle bo wyjść nie można i podtapia...heheh
Ci z Lidla działają na zasadzie "sprzedać i zapomnieć". Tak jak wszyscy producenci teraz. Nikt się nie przejmuje, że Klient zadaje pytania.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 13:19:49 »
Wskazania własnych stacji pogodowych można konfrontować z profesjonalnym serwisem pogodowym YoWindow:
http://yowindow.com/weather.php#location_id=gn:756135&ln=Warsaw
Z rozwijalnej listy "Lokacja" wybieramy własną miejscowość lub jeśli jej tam nie ma, najbliższą względem naszego zamieszkania.

Offline miszelos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 13:32:07 »
Na ile te wskazania są wiarygodne?
Bo porównywałem już stacje z :

http://www.meteo.waw.pl/
http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/
http://polish.wunderground.com/wundermap/
oraz
http://stacjapogody.waw.pl/

i każda pokazuje inne wartości

Offline kminek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Auriol Z31130 (2013)
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Czerwiec, 2013, 19:17:42 »
Ja też się podpisuje pod tym że mój model AURIOL Z31130 który kupiłem w LIDLU w bieżącym tygodniu jest w 100% sprawny. Łączy się szybko z modułem zew. Wartości rzeczywiście nie odbiegają więcej niż +/- 1% tak jak wskazuje producent w instrukcji.

Moim zdaniem jest to bardzo udany model. Za "te" pieniądze to naprawde trafny wybór.