Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Pomiary z naszych stacji meteo  (Przeczytany 63874 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: Pomiary z naszych stacji meteo
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 11:27:19 »
Na razie po upałach. Pojawiły się jednak deszcze świętojańskie.  Moja stacja w okolicach Konina pracuje niestety zbyt krótko, by mieć porównanie czasowe, ale padły jej opadowe rekordy:
-> dziś o 3:55 najwyższa intensywność deszczu: 40,3 mm/godz.
-> nad ranem w ciągu godziny spadło 11,1 mm deszczu
-> praktycznie w ciągu 6 godzin spadło 28,2 mm

Tym samym w ciągu tak krótkiego czasu miesięczna suma opadów z 20 mm (prawie całość to opad z pierwszych dni czerwca) podskoczyła do 48,3 mm.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec, 2013, 11:33:49 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 11:27:19 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 12:45:27 »
@Mark

A jaka pogoda dziś u Ciebie?  W Poznaniu praktycznie non stop pada, raz mocniej raz słabiej ale nie przestaje ani na chwilę. Prognozy przewidują opady jeszcze do jutra. Wiele miejsc jest zalanych. Dawno nie było tu takich opadów o takim stopniu nasilenia.

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 14:35:18 »
U mnie w Radlinie wczoraj spadło 29,9mm, maksymalne natężenie 29,0 mm/h o 22:58.
Dzisiaj spadło już tylko 5,6mm, maksymalne natężenie 16,1 mm/hr o 00:31.
Czyli razem 35,5mm.

Sumy dla miesięcy:
-maj 135,3mm
-czerwiec 129,4mm

Wykres natężenia opadu http://i.imgur.com/pPJIoqk.png
Wykres sumy dobowej opadu http://i.imgur.com/OtnWxof.png

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 15:12:54 »
@Mark

A jaka pogoda dziś u Ciebie?

Tak naprawdę to jestem teraz w Poznaniu (wiem, że nie tylko pada, ale i wieje dość odczuwalnie) i śledzę dane z mojej stacji jedynie wirtualnie. Jednak wiem, że po 10:00 przestało padać i z początku było pochmurno. Teraz prawdopodobnie pojawiają się przejaśnienia, bo temperatura idzie nadal w górę - jest już 23,3*C, podobnie jak w Łodzi.

Konin też zalało, a najbardziej ulice w okolicach Warty - http://www.konin.lm.pl/aktualnosci/informacja/89729/koninska_wislostrada. W Poznaniu też jest szansa, że o 16:00 opady już ustąpią.

Sumy dla miesięcy:
-maj 135,3mm
-czerwiec 129,4mm

Wygląda na to, że u mnie suma miesięczna dla czerwca będzie dużo niższa - w maju miałem 73.5 mm, jeszcze sporo brakuje, a zostało 5 dni do końca miesiąca.

Na Ogimecie widzę, że dzisiejszym rekordzistą do 12 UTM jest Wrocław - 69.0 mm opadu.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec, 2013, 15:14:37 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline miniomax

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 16:44:17 »
U mnie non stop praktycznie pada i w dodatku wieje. Jak narazie 24 godzinny opad to 50,4 mm a tylko z dzisiejszego dnia to 47,7 mm.

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH 2080
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Czerwiec, 2013, 21:22:55 »
Czułem że i na forum będzie poruszenie  :)
U mnie zaczęło padać wczoraj około 23:00
Do tej pory stacja naliczyła 66,0mm
Rekord dobowy jak nic!

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Lipiec, 2013, 20:50:52 »
Dziś kolejny rekord. Wolno przesuwający się niż na wschód ściągał na Mazury, Kujawy i wschodnią Wielkopolskę intensywne opady. Padało prawie nieprzerwanie od godz. 8:00 12 lipca do 17:00 13 lipca. Niestety w czasie nocnej ulewy konsola się zawiesiła i musiałem robić reset, choć zachowałem dane.

W opadomierzu, który mam w ogrodzie nazbierało się 12 i 13 lipca w sumie 67 mm deszczu. Stacja zmierzyła 12 mm mniej, pomimo korekty danych. Ogólnie daje się to zauważyć, że przy małych wartościach opadu, gdzieś do 10 - 15 mm dziennie takich różnic nie widać i kalibracja na poziomie 1,15 daje wyrównanie do wskazań na opadomierzu.
Dzisiejszy opad na stacji to ok. 36 mm - to rekord od jej startu w sierpniu 2012.

Jak się jednak okazuje efekt różnych wartości zmierzonych opadów nawet przy bardziej profesjonalnym sprzęcie się zdarza. Zainteresowanych odsyłam tutaj http://meteomodel.pl/BLOG/?p=5805
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec, 2013, 20:55:20 wysłana przez Mark »

Offline irek

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: TFA Primus, WS 2300
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Lipiec, 2013, 13:20:57 »
Przypuszczam, że ten maszt z wiatromierzem osłania trochę deszczomierz przed opadami jak wiatr wieje od strony masztu. Oczywiście płytki deszczomierz to dodatkowy problem w wychwytywaniu deszczu.
Jako, że sobotnie opady "szły" na Konin ode mnie to spoglądałem na pomiary Twojej stacji. W piątek nie miałem opadów konwekcyjnych stąd trochę mniejsza suma.

A co do dokładności pomiarów to ja mam 3 deszczomierze, 2 automatyczne i jeden manualny, przystosowany do opadów śniegu lub gradu i zmierzyły następującą ilość:
TFA Primus (0,254mm - korytko puste) 39,8mm
WS2300 (0,508mm - korytko prawie wypełnione) 39,4mm
manualny (pomiar kilka godzin po opadach i oddalony jest o 50m od elektronicznych) 39,4mm

Zwykle przy słabych,przelotnych opadach więcej deszczu zmierzą elektroniczne, przy ulewach lub gradzie to  manualny. Największą różnicę w pomiarach miałem podczas 40-minutowej burzy z gradobiciem gdzie wg manualnego spadło 55,1mm a TFa zmierzył 53,4mm bo część gradzin odbijało się od dna deszczomierza.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Lipiec, 2013, 18:43:27 »
Największą różnicę w pomiarach miałem podczas 40-minutowej burzy z gradobiciem gdzie wg manualnego spadło 55,1mm a TFa zmierzył 53,4mm bo część gradzin odbijało się od dna deszczomierza.
To i tak świetnie jak na takie sumy.

Mamy największe upały w tym roku. Na stacji w Opolu temperatura sięgnęła 36,5*C.

Tymczasem w Wielkopolsce prognozowane wielkie upały okazały się mniej wielkie przez zachmurzenie, które zalega w tej części kraju :) Moja stacja pod Koninem zanotowała równe 35,0*C. To najwyższy wynik w tym roku. Pierwszy raz miałem na stronie komunikat: " Ekstremalnie gorąco" i odczuwalną temperaturę jako 41 stopni.
W zeszłym miałem o 2*C więcej, ale czujnik był jeszcze na balkonie, przez zamontowaniem.

Czujnik jest w cieniu budynku, ale miał dziś przewiew. Ogólnie zauważyłem, że powiewy wiatru powodują najczęściej podwyższenie temperatury (musi dochodzić powietrze ugrzane na Słońcu). Jednak na najbliższej stacji IMGW w Kole widzę 34*C i myślę, że stacja nie zawyża znacząco wskazań.

A jak minął dzień na Waszych stacjach? Jakieś pierwsze rekordy tego roku lub w ogóle?

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Lipiec, 2013, 18:58:09 »
U mnie odpowiednio:

Vantage Vue (pełne słońce od świtu do zmierzchu) - 37,0 st. C;
Oregon (czujnik w zacienionym miejscu, podłoże słoneczne) - 36,3 st. C;
Oregon (czujnik w cieniu, podłoże w cieniu)  - 35,8 st. C.

Pisząc tę wiadomość, o godz. 19, mam za oknem 34 st. C. Całe szczęście, że dziś umiarkowanie wiało i była niska wilgotność, to było w miarę znośnie. Nie bardzo sobie wyobrażam, jak jutro będzie wyglądał dzień pracy, skoro ma być jeszcze cieplej. Byle do wtorku.

Offline irek

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: TFA Primus, WS 2300
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Lipiec, 2013, 19:44:48 »
W tym roku ciężko u mnie o rekordy, gdyż większość pól obsiana jest kukurydzą a i w ogrodzie, z uwagi na spore opady w ostatnich tygodniach, bujniej się zakrzaczyło.

Dzisiejsze pomiary na Kujawach:

Tfa Primus(klatka meteo w słońcu do 16.30) : 33,2 st.C
Termometr szklany, wzorcowany (klatka meteo w cieniu wysokich drzew od 13 ) 32,9 st.C
Termometr elektroniczny (osłona pasywna w cieniu budynku do 17 ) 33,5 st. C

Toruń: tmax prawdopodobnie 33,6

Offline DominikG

• Stratus
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Lipiec, 2013, 21:48:40 »
W Radlinie najcieplej było o godzinie 15:51, temperatura wyniosła 35,1°C.
Jest to obecnie, tegoroczny rekord.

Offline miniomax

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Lipiec, 2013, 23:13:18 »
Dopisuje się do rekordów :D U mnie stacja w Smolcu koło Wrocławia zanotowała 37,2°C  o 14:45.
A dzisiaj dodatkowa dawka atrakcji, ponieważ ładna burza przetoczyła się przez dolnyśląsk i jak na złość wyładował mi się aparat a było by co pstrykać.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Lipiec, 2013, 11:57:41 »
To wysoko, ciekawe czy w sierpniu będą podobne upały...

Vantage Vue (pełne słońce od świtu do zmierzchu) - 37,0 st. C;
Oregon (czujnik w zacienionym miejscu, podłoże słoneczne) - 36,3 st. C;
Oregon (czujnik w cieniu, podłoże w cieniu)  - 35,8 st. C.

To teraz które wskazanie wydaje się najbliższe prawdy? :) Ja jeszcze termometr elektroniczny umieściłem w sadzie, w cieniu drzewa. Jednak wystarczył powiew wiatru od strony pól to wskazanie było zaraz większe o ok. 1*C, więc ja przyjmuje, że stacja najbardziej oddaje prawdę.

Wczoraj rekordu ciepła nie było, wiatr zmienił po 13:00 kierunek na północny zachód i maksimum temperatury to tylko 32,8*C. W czasie dzisiejszej nocnej burzy spadło ok. 11 mm opadu.

Jednak wczoraj temperatura minimalna wyniosła 21.5*C. Była to najwyższa wartość od kiedy działa stacja, czyli prawie od roku. Wczorajsza noc też była u Was ciepła?

Offline DominikG

• Stratus
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Lipiec, 2013, 15:12:45 »
Wczoraj było jeszcze cieplej i temperatura osiągnęła wartość 35,5°C o godzinie 15:16, takie same maksimum było na stacji IMGW w Raciborzu.

Na mojej stacji również został pobity rekord najwyższej temperatury minimalnej.
Tmin wyniosła aż 22,9°C.