Chciałem przedstawic wyniki badań jakie przeprowadziłem na stacji Davis 6163. Nigdy nie wpadłbym na to aby sprawdzać dokładność stacji Davis gdyby nie fakt,że obserwacje przyrodnicze nie za bardzo chciały się zgadzac z tym co pokazywał Davis.
Badania zostały przeprowadzone w specjalnej komorze klimatycznej Votsch VC3 4100. Oprócz stacji Davis w komorze klimatycznej dla porównania znalazła się stacja WS9750it.
Wyniki są zatrważające.
Zadana temperatura w komorze klimatycznej -10C. Po 6 godzinach przebywania obu stacji w komorze na Davisie temperatura spadła do -8,6C, na stacji WS9750it do -9,3C. Uważam,że stacja za 1000$ powinna byc chyba lepsza od stacji za 15$, jednak tak nie jest. Poniżej zdjęcia z badań.

Ponieważ wyniki moich badań znacznie odbiegają od zakresów podanych przez producenta, niezwłocznie napisałem do firmy davis o wyjasnienia.
Oto ich odpowiedź:
"Hello,
Accuracy on the system should be +/= .5 degrees C. You can adjust the
calibration on that if you like.
Temperature and Humidity: Select the variable you like to calibrate by
pressing either the TEMP or HUM button. Press and hold the SET key. After a
moment the variable you selected will begin to blink. Keep holding the SET key
until a message appears in the Ticker stating "calibration offset
0". Use the + or - keys to add or subtract from the variables value. The
value will change and the Ticker will show the offset you entered. NOTE: The
inside and outside temperatures are calibrated in .1 increments up to a
maximum offset of 12.7 degrees and a minimum of -12.8 degrees."
Uważam,ze to co odpisał Davis to sa po prostu kpiny. Ja im przedstawiam,że ich produkt jest delikatnie mówiąc lipny, a oni na to,że jak chce to moge sobie skalibrować. Zostałem zlekceważony.