Urządzonko fajne – tylko dlaczego taka średnica anteny – taka mała – tylko 30cm? Zastanawia mnie jednak kwestia różnicy średnic. Całkowita długość drutu w Twojej antenie jest zbliżona jak w mojej. Czyli obwód anteny razy ilość zwojów. Dla „oryginalnej” anteny, czyli tej standardowej kwadratowej (z opisu na stronie Blitza) długość drutu to W=0,707x4x8=22,6m, dla mojej o średnicy 0,9m jest W=3,14x0,9x8=22,6m natomiast dla Twojej W=3,14x0,3x25=23,6m. Dokładnie tyle samo metrów było by dla 24 zwojów.
Jednak od pewnego gościa krótkofalowca, co nasłuchuje na falach długich i ma jakieś tam certyfikaty ustalenia łączności i nasłuchów różnych nadajników dowiedziałem się, że ważny jest iloczyn powierzchni anteny i liczby zwojów. W tym wypadku różnice są kolosalne. Moja ma powierzchnię P=5,09m2 (fi=90cm, 8 zwojów) a Twoja ma tylko P=1,767m2 (fi=30cm, 25 zwojów).
Jaka jest prawda – co jest właściwe? Powierzchnia rośnie z kwadratem średnicy/boku natomiast obwód liniowo.
A co do tej taśmy miedzianej – gdzie można taką kupić (bez kleju, aby nie izolował elektrycznie)? Są szersze?
Oczywiście należy pamiętać aby ekran nie był zwarty po obwodzie !!! Ja będę robił przerwę na górze anten, zresztą tam będzie drewniane mocowanie – antena będzie wisiała.
Na razie moje hula-hopy tak wyglądają (kliknij aby powiększyć):