Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych  (Przeczytany 179016 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpnia, 2013, 21:23:26 »
Jeszcze odnośnie tych dwóch zestawów anten (czyli dwóch wzmacniaczy), które można podłączyć do nowego Systemu RED. Ciekawe jak to działa. Tak na szybko nic nie znalazłem o tym w instrukcji (na razie i tak niepełnej). Może jest to  wtedy "widziane" przez system jako dwie stacje. Czy może sygnały są sumowane albo jest ich po prostu cztery. Wie ktoś może coś na ten temat?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpnia, 2013, 21:23:26 »

Offline mustang

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: ---
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Sierpnia, 2013, 23:08:50 »
Szanowni Koledzy,

moja stacja w ramach Blitzortung powstawała ponad dwa lata (ach ten brak czasu...), ale ostatecznie, z powodów rodzinnych, muszę się jej pozbyć - zanim wystawię na ebay'u czy ogłoszę na zagranicznych forach - propozycję kieruję do rodaków zainteresowanych tematem :)

Oferuję całkowicie zmontowaną i uruchomioną stację "burzową":
1. PCB 5 ver. 6 4/2011 - wzmacniacz - całkowicie zmontowany i uruchomiony
2. PCB 6 ver. 6 4/2011 - moduł główny - całkowicie zmontowany i uruchomiony
3. moduł GPS - Navilock EM-406A wraz z kablem zakończonym odpowiednim złączem do modułu głównego (potrzebne dostosowanie długości do potrzeb)
4. 2 anteny ferrytowe 20 cm
5. kabel wstążkowy do utworzenia ekranu dla anten
6. 5 m kabel (przedłużacz PS2) do podłączenia GPSa do modułu głównego
7. 10 m kabel UTP do podłączenia wzmacniacza do modułu głównego
8. kabel RS-232 do podłączenia modułu głównego do komputera
UWAGA - w zestawie nie ma zasilacza 12 V!
Dokumentacja elektroniczna do tych wersji płytek - http://rolejnik.ps.pl/TOA_Blitzortung.pdf

Co potrzeba zrobić:
* przemyśleć instalację modułu GPS na zewnątrz - odpowiednia obudowa + odpowiedniej długości podłączenie
* (wskazane) zaekranować (zgodnie z instrukcją) anteny ferrytowe

Zdjęcia zestawu:
http://rolejnik.ps.pl/Blitzortung/

Za cały zestaw w postaci kitu, wraz z przesyłką z DL zapłaciłem prawie 190 EUR, moja cena to 650 zł, wraz z darmową przesyłką krajową (Poczta Polska lub paczkomaty InPostu).

Potencjalnych zainteresowanych proszę o kontakt przez PW.

Remi SQ1LZT

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Sierpnia, 2013, 20:42:20 »
Prace chwilowo zwolniły z powodu braku w sklepie niektórych układów w wystarczającej ilości. Zamówienie w trakcie realizacji (MCP6S91 i MCP6292)
Zamówiłem i opłaciłem moduły GPS do centralki - jutro może wpaść kurier to cyknę foto dla potwierdzenia... :).
Zrobiłem sobie przyrząd do nawijania powtarzalnych anten pętlowych żeby mieć czym testować wzmacniacze. Niestety zamówiony 19.08 na Allegro drut nadal nie dotarł...
Kuksam oficjalnie (spór transakcyjny) sprzedawcę żeby się pospieszył (na aukcji obiecana wysyłka w 24h).

I dla przypomnienia lista wpłat:
L.p.Nick Ilość Wpłaty
------------------------------------------
1seba1100+100+100+100+100+350(Plug&Play)
2dandi10
3kriu1100
4coolphonek2200
5szopler1100
Suma:61250pln

Obiecane zdjęcie modułów GPS:
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia, 2013, 15:40:38 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Października, 2013, 21:11:22 »
Hej szopler, jak postępują prace nad wzmacniaczami?

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Października, 2013, 12:29:32 »
Firma w której zamówiłem układy MCP6S91 & MCP6292 strasznie się ociąga... Żeby trochę przyspieszyć zamówiłem kilka sztuk w TME (to co mieli) i czekam na przesyłkę. ATMegi8 też już mam - tylko zaprogramować i wlutować w układ. W przyszłym tygodniu powinienem mieć kilka wzmacniaczy gotowych.
Z centralkami nadal nic nie wiadomo tzn. pojawiają się kolejne problemy (jak widzę na ich wewn. forum). Mam nadzieję, że do końca roku coś z tym zrobią - inaczej będzie trzeba brać to co jest żeby przed sezonem burzowym zdążyć...

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Października, 2013, 16:50:28 »

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Października, 2013, 21:41:11 »
Paczka z brakującymi (do wzmacniacza) częściami czeka na mnie w paczkomacie :)

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Października, 2013, 21:25:10 »
Dla przypomnienia lista wpłat:
L.p.Nick Ilość Wpłaty
1seba1500+350(Plug&Play)
2dandi10!
3kriu1100+...
4coolphonek2200+...
5szopler1200
Suma:61350pln

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Października, 2013, 23:14:04 »
Egon się zlitował i skompilował firmware pod ATMega88PA. Wygląda na to, że działa. Mogę spokojnie dokończyć wzmacniacze :).

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Października, 2013, 12:09:36 »
Egon się zlitował i skompilował firmware pod ATMega88PA. Wygląda na to, że działa. Mogę spokojnie dokończyć wzmacniacze :).

szopler - a dlaczego robisz wzmacniacze na tym innym układzie?
On jest lepszy, gorszy w czymś?

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Października, 2013, 22:56:30 »
Jest nowszy, tańszy i bardziej (choć to tutaj nie istotne) energooszczędny. W zasadzie tyle...
Są pewne różnice w adresach rejestrów procesora i dlatego pierwotny wsad skompilowany pod M8 nie działał.

Co do:
Jeszcze odnośnie tych dwóch zestawów anten (czyli dwóch wzmacniaczy), które można podłączyć do nowego Systemu RED. Ciekawe jak to działa. Tak na szybko nic nie znalazłem o tym w instrukcji (na razie i tak niepełnej). Może jest to  wtedy "widziane" przez system jako dwie stacje. Czy może sygnały są sumowane albo jest ich po prostu cztery. Wie ktoś może coś na ten temat?

To drugie gniazdo jest pod opcjonalny wzmacniacz składowej elektrycznej sygnału wyładowania. Z tego co wyczytałem (i zrozumiałem) to dodanie go pozwala zidentyfikować rodzaj wyładowania (dodatnie, ujemne). Na razie nie zbudowali tego wzmacniacza bo ich głównym celem jest lokalizacja wyładowania i ten "feature" dopieszczają.
« Ostatnia zmiana: 20 Października, 2013, 23:01:32 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Października, 2013, 22:00:05 »
Jest nowszy, tańszy i bardziej (choć to tutaj nie istotne) energooszczędny...
OK. fajnie
...To drugie gniazdo jest pod opcjonalny wzmacniacz składowej elektrycznej sygnału wyładowania. Z tego co wyczytałem (i zrozumiałem) to dodanie go pozwala zidentyfikować rodzaj wyładowania (dodatnie, ujemne)...
Fajna sprawa. Mam nadzieję, że już niedługo opracują ten wzmacniacz i "dorobimy" sobie (z Twoją pomocą) takie wzmacniacze i rozbudujemy system o anteny "elektryczne". Z tego co mi się wydaje taki wzmacniacz powinien być prostszy (i chyba tańszy)?, no i tylko jeden kanał.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Listopada, 2013, 20:34:22 »
... Zrobiłem sobie przyrząd do nawijania powtarzalnych anten pętlowych żeby mieć czym testować wzmacniacze...
Szopler napisz proszę co to za przyrząd do robienie anten. Chodzi o anteny ferytowe czy te duże?
Ja zacząłem robić anteny. Kupiłem sobie kółka hula-hop 80cm i dodatkowo powiększyłem je (przedłużyłem) do średnicy 90cm i już wciągnąłem w nich drut po 8 zwojów. Drut kupiłem na Allegro (100m linki 1,5mm2). Na 2 anteny po 8 pętli poszła niecała połowa drutu.
Stwierdziłem, że antena okrągła będzie najlepsza. Ma największy stosunek powierzchni do obwodu (no bo to koło a nie kwadrat) a to ma znaczenie i łatwo będzie ją ew. zaekranować np. taśmą aluminiową owijając ją. Kolejny etap to połączenie kółek i ew. dodatkowe wzmocnienie całości.
Jak by ktoś chciał wciągać linkę do takich kółek to służę radą - teraz już wiem jak to robić. Jedna najważniejsza uwaga - napsikać do środka jakiegoś silikonu - idzie wtedy jak po maśle ;D

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Listopada, 2013, 18:04:51 »
Przyrząd jest prosty - krążek ze sklejki 6 z otworem w środku + dwie "obręcze" ze sklejki 4 z nacięciami na drut do wiązania całości, żeby się nie rozpadła przy zdejmowaniu.
Moja antena to 25 zwojów drutu DNE1,2mm o średnicy ~30cm + ekran z taśmy miedzianej (pocynowany z jednej strony dla zapewnienia ciągłości elektrycznej).
2kg drutu wystarczyło na 8 anten... na zaekranowanie 6 poszło 20m taśmy miedzianej o szerokości 10mm (dwie sztuki mam niestety nieekranowane).
Wygląda to mniej więcej tak:

Natomiast jedna antena (stan surowy):
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada, 2013, 18:08:41 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Listopada, 2013, 17:05:53 »
Urządzonko fajne – tylko dlaczego taka średnica anteny – taka mała – tylko 30cm? Zastanawia mnie jednak kwestia różnicy średnic. Całkowita długość drutu w Twojej antenie jest zbliżona jak w mojej. Czyli obwód anteny razy ilość zwojów. Dla „oryginalnej” anteny, czyli tej standardowej kwadratowej (z opisu na stronie Blitza) długość drutu to W=0,707x4x8=22,6m, dla mojej o średnicy 0,9m jest W=3,14x0,9x8=22,6m natomiast dla Twojej W=3,14x0,3x25=23,6m. Dokładnie tyle samo metrów było by dla 24 zwojów.
Jednak od pewnego gościa krótkofalowca, co nasłuchuje na falach długich i ma jakieś tam certyfikaty ustalenia łączności i nasłuchów różnych nadajników dowiedziałem się, że ważny jest iloczyn powierzchni anteny i liczby zwojów. W tym wypadku różnice są kolosalne. Moja ma powierzchnię P=5,09m2 (fi=90cm, 8 zwojów) a Twoja ma tylko P=1,767m2 (fi=30cm, 25 zwojów).
Jaka jest prawda – co jest właściwe? Powierzchnia rośnie z kwadratem średnicy/boku natomiast obwód liniowo.
A co do tej taśmy miedzianej – gdzie można taką kupić (bez kleju, aby nie izolował elektrycznie)? Są szersze?
Oczywiście należy pamiętać aby ekran nie był zwarty po obwodzie !!! Ja będę robił przerwę na górze anten, zresztą tam będzie drewniane mocowanie – antena będzie wisiała.

Na razie moje hula-hopy tak wyglądają (kliknij aby powiększyć):