Wczoraj otrzymałem stację, wszystko pięknie działa, w sumie konfiguracja polegała na ustawieniu wartości ciśnienia i tyle. Zegar się zaktualizował w ciągu minuty, czujnik po wyrównaniu pokazywał temperaturę identyczną jak stacja lub czasami wyższą o 0,1 stopnia, w wilgotności różnica rzędu 2%, więc chyba super
Zastanawiam się tylko jak zamontować czujnik na balkonie, ponieważ balkon jest na stronę południowo-wschodnią i tak do około 14-15 jest w słońcu. Myślę o zamontowaniu go do ściany nad oknem balkonowym (prawie zawsze to miejsce jest w cieniu, radiacji od nagrzanej ściany nie powinno być za dużo - jeżeli w ogóle taka wystąpi). Z kolei nie wiem czy przy otwartym oknie/drzwiach balkonowych uciekające z domu ciepło (w chłodniejsze dni i zimę) lecące do góry nie będzie wpływało na odczyt temperatury? Czy może lepiej zamontować go do podłogi balkonu nade mną? Tylko że na tą podłogę nade mną pada słońce do tej godz. 14-15, więc na pewno w lato ona się nagrzewa i zapewne oddaje ciepło przez jakiś czas nawet po wejściu w cień.
Ściany bloku są ocieplone więc nie wiem czy wwiercać się w styropian i wsadzać dołączone do zestawu kołki rozporowe, bo nie wydaje mi się aby utrzymało to czujnik. Kołki specjalne do styropianu to z kolei większy ślad na elewacji niż zwykłe kołki rozporowe, którego nie przykryje czujnik. Może lepiej przykręcić go do kawałka deski a ową deskę przykleić pianą niskoprężną lub klejem montażowym do ściany? To mam pod ręką więc mogę użyć bez ponoszenia dodatkowych kosztów

Hmmm doradzicie coś?