Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: DAVIS Vantage PRO2  (Przeczytany 91061 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: DAVIS Vantage PRO2
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 07:55:45 »
[...] Mam ustawioną prędkość w km/h i mój sprzęt pokazuje ją w odstępach: 1.6 km/h; 3.2; 4.8; 6.4; 8; 9.7; 11.3 itd. Czy i jak można zwiększyć dokładność odczytów?
Serdecznie pozdrawiam.

Nie znam niestety tej stacji ale zapytam w ten sposób: czy te konkretne wartości w km/h wynikają z menu stacji, tzn. są zaprogramowane fabrycznie? Czytałem instrukcję (jest na naszym forum) ale nie doczytałem się tego w niej. Jeśli tak jest, to wynika to z oprogramowania i nic tu samemu się nie zdziała  :(
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień, 2010, 10:40:28 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 07:55:45 »

Offline binblady

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 10:19:10 »
Witam,

czy ktoś z sznownych forumowiczów wie jak można w tej stacji przestawić kierunek wiartu, tzn. żeby pokazywał z którego kierunku wieje a nie w którym kierunku?

dzięki

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 10:45:04 »
Witam,

czy ktoś z sznownych forumowiczów wie jak można w tej stacji przestawić kierunek wiartu, tzn. żeby pokazywał z którego kierunku wieje a nie w którym kierunku?

dzięki

Nie bardzo rozumiem...
[...]za kierunek wiatru uważa się kierunek, z którego wiatr wieje.[...]
to fragment tekstu z tej strony:
http://www.klimat.fish.ar.szczecin.pl/klimat/wiatr/cwiczenie_10.htm
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień, 2010, 11:32:13 wysłana przez Serenator »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 10:49:35 »
Z tego co wyczytałem w instrukcji do tej stacji można wprowadzić korektę ustawienia kierunku wiatru, jeżeli nie mamy dokładnie ustawionego czujnika kierunku wiatru w stosunku do stron świata
Ale od zawsze kierunkiem wiatru jest kierunek skąd wieje wiatr a nie w którą stronę
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad, 2010, 15:10:15 wysłana przez LukaszH »

Offline cirrus19

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 11:09:39 »
Nie znam niestety tej stacji ale zapytam w ten sposób: czy te konkretne wartości w km/h wynikają z menu stacji, tzn. są zaprogramowane fabrycznie? Czytałem instrukcję (jest na naszym forum) ale nie doczytałem się tego w niej. Jeśli tak jest, to wynika to z oprogramowania i nic tu samemu się nie zdziała  :(

Dokładnie. Jest to jakoś zaprogramowane w menu stacji. Pytanie zadałem gdyż jeden z wcześniejszych postów, który zacytowałem wcześniej  (kol. saradog w poście nr 29 z 26 lutego) sugeruje, że czułość czujnika prędkości wiatru można ustawiać. Dlatego zadałem pytanie, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć tej funkcji. Pozdrawiam.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Wrzesień, 2010, 11:35:31 »
Dokładnie. Jest to jakoś zaprogramowane w menu stacji. Pytanie zadałem gdyż jeden z wcześniejszych postów, który zacytowałem wcześniej  (kol. saradog w poście nr 29 z 26 lutego) sugeruje, że czułość czujnika prędkości wiatru można ustawiać. Dlatego zadałem pytanie, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć tej funkcji. Pozdrawiam.

To już @saradog musiałby wyjaśnić, co dokładnie miał na myśli. Tyle tylko, że już dawno na forum go nie było i nie wiadomo, kiedy ponownie zawita.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień, 2010, 14:12:49 wysłana przez Serenator »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 09:24:18 »
cirrus19

A próbowałeś przełączać na inne jednostki (m/s, węzły)?
Może oprogramowanie stacji jest w wersji amerykańskiej. Gdzie kupowałeś stację?
Wiem ,że podałeś ze masz wersje EU ,ale różnie to bywa.
Może po prostu przełącz ,żeby nie pokazywało ci wartości dziesiętnych.Na wszystkich filmikach na youtube, prędkość ładnie pokazuje w jednościach (1,2,3,4 km/h)

« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień, 2010, 09:54:06 wysłana przez maniek150685 »

Offline cirrus19

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 10:12:38 »
Na konsoli mam ustawione km/h i pokazuje mi wartości 2,3,4, itd bez dziesiętnych, natomiast w programie WeatherLink (ustawiony w km/h) pokazuje w wartościach dziesiętnych. Tyle, że skok wynosi dokładnie co 1,6 km. I tak: najmniejsza wartość wiatru to 1,6 km/h, następnie 3.2, potem 4,8; 6,4 itd. Czyli co 1,6 km - nie ma wartości pośrednich. Podobnie jest gdy przestawię na inne jednostki. Chodzi o to czy nie można zmniejszyć tej różnicy (1,6). A stację kupiłem w Niemczech na Ebay-u. Na pudle widniała nazwa 6163EU. Nie wiem jak inaczej można to sprawdzić.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 11:02:28 »
Na konsoli mam ustawione km/h i pokazuje mi wartości 2,3,4, itd bez dziesiętnych, natomiast w programie WeatherLink (ustawiony w km/h) pokazuje w wartościach dziesiętnych. Tyle, że skok wynosi dokładnie co 1,6 km. I tak: najmniejsza wartość wiatru to 1,6 km/h, następnie 3.2, potem 4,8; 6,4 itd. Czyli co 1,6 km - nie ma wartości pośrednich. Podobnie jest gdy przestawię na inne jednostki. Chodzi o to czy nie można zmniejszyć tej różnicy (1,6). A stację kupiłem w Niemczech na Ebay-u. Na pudle widniała nazwa 6163EU. Nie wiem jak inaczej można to sprawdzić.

Zastanawia mnie ten skok o 1.6km. Posługując się metodą dedukcji, 1 mila angielska = 1609,344 metry. Może WeatherLink ma ustawiony skok na 1 mile (bo pomiar prędkości wiatru jest też w mph), ustawiłeś na km/h to zaczyna przeliczać skok w milach na km i stąd te skoki o 1.6 :)
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień, 2010, 13:45:14 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline cirrus19

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 11:49:42 »
Też o tym myślałem, że stacja i program są skalibrowane w milach (co 1 milę), a przestawienie na inne jednostki jest po prostu przeliczane z mil na te jednostki i stąd takie a nie inne wyniki. Może ktoś ma inny pomysł lub doświadczenia z tą stacją?

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 13:51:15 »
Ja Ci niestety nie pomogę. Chętnie natomiast poczytałbym twoje spostrzeżenia dotyczące stacji. Przymierzam się do tego sprzętu ,ale fundusze na razie dość skromne są. :(

Jaką masz wersje? podstawową czy może coś więcej?
Czy można kupić sam dataloger bez tego programu strasznie drogiego?

Jak wyglądały zakupy i dostawa? wszystko ok? jak z gwarancją? Ile zapłaciłeś?
Ja ewentualnie kupiłbym tutaj. http://www.wml-weathershop.de/wml-weathershop/de/index.html 565 euro.

Offline cirrus19

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Wrzesień, 2010, 15:54:39 »
Stacja sprawuje się super - jest bardzo czuła na nawet minimalne zmiany parametrów pogody. Mam porównanie, bo równocześnie działają jeszcze stacje: WS2300 i WS3600.
Wersja Vantage Pro2 Plus - 6163EU (pełna). Są też wersje tańsze.
Zakup: http://desc.shop.ebay.pl/preisleistungsprofi/m.html?_nkw=DAVIS+VANTAGE+PRO+2&_sacat=0&LH_TitleDesc=1&_trksid=m270&_sop=3&_odkw=vantage+pro2&_osacat=0
Wzorowy sprzedawca - przesyłka do tygodnia czasu bez żadnych problemów. Tam też znajdziesz wszystkie dane oraz cenę.
Obawiam się, że to dataloger jest taki drogi, a program jako dodatek.
Pozdrawiam.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Wrzesień, 2010, 16:44:14 »
Cirrus

Czy można ustawić wyświetlanie na konsoli głównej w m/s  bez części dziesiętnych?
Obawiam się ,ze nie zwiększysz czułości wiatromierza. W instrukcji napisano ,że rozdzielczość jest co 0,5 m/s lub 1km/h. Czyli jak ktoś wcześniej napisał zaczynamy od 0,4, potem 0,9 itd. Trochę to dziwne, delikatnie się rozczarowałem, ale i tak chce to mieć:)

Fajnie by było jakbyś jakąś recenzje napisał. Pierwsze spostrzeżenia , coś czego nie można wyczytać z instrukcji, wady ,zalety itp.

Chciałem jeszcze dodać ,że być może rozwiązaniem problemu jest instalacja nowego oprogramowania konsoli stacji. Może po zainstalowaniu jakiegoś oprogramowania nowszego prędkość wiatru będzie lepiej prezentowana.
http://www.davisnet.com/support/weather/software_frmwr.asp
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień, 2010, 16:42:56 wysłana przez maniek150685 »

Offline binblady

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Październik, 2010, 14:37:46 »
chodzi o to że muszę zmienić kierunek wiatru ponieważ stacja wykorzystywana jest do celów lotniczych, a w lotnictwie kierunek wiatru podaje sie odwrotnie, stacja kupowana w Polsce w Wawie

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Październik, 2010, 22:10:47 »
chodzi o to że muszę zmienić kierunek wiatru ponieważ stacja wykorzystywana jest do celów lotniczych, a w lotnictwie kierunek wiatru podaje sie odwrotnie, stacja kupowana w Polsce w Wawie
Czyli wystarczy wprowadzić korektę ustawienia kierunku wiatru - "przekręcić" ustawienia o 180 stopni i chyba uzyskasz zamierzony efekt
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad, 2010, 15:09:11 wysłana przez LukaszH »