Witam. Dziś zegarek dotarł, więc zabrałem go na dłuższy spacer w celu sprawdzenia pomiarów ciśnienia, wysokości i temperatury. Ogólnie mierzy dobrze (dziś była dobra, stabilna pogoda na pomiary). Sprawdzałem go też ze stacją pogodową.
Różnice wskazań temperatury obu urządzeń rzadko przekraczają 0.5°C, producent podaje dokładność +-2°C. Odniosłem takie wrażenie że przy nagłej zmianie temperatury (zdjęcie zegarka z ręki, czy wyjście na zewnątrz) na początku w miarę szybko zmieniają się stopnie, a potem już wolno dochodzi do prawidłowej temperatury (wg. instrukcji 20-30 min).
Aktualne ciśnienie sprawdzałem 3 razy i różnica była ok 0.2 hPa bez kalibracji! Dokładność podana w instrukcji 2hPa+2%DP przy stałej temperaturze.
Wysokość trzeba skalibrować, bo obliczana na podstawie standardowej atmosfery jest nieprawidłowa, wtedy działa z dokładnością odczytu co 5m (przy stabilnej pogodzie), choć myślę, że stosując pewne "zabiegi" możliwa jest do osiągnięcia lepsza dokładność. Dokładność podawana przez producenta 15m+2%DH (do 6000m).
Poniżej zdjęcie kiedy mierzyłem wysokość lustra wody