(...) Mam jeszcze jedno pytanie do Was: Co do czujnika zewnętrznego mierzącego temperaturę to ta stacja posiada dwa: Jeden w postaci czujnika zewnętrznego którego umieszcza się w miejscu zacienionym a drugi jest na dachu zintegrowany wraz z wiatrowskazem. Czujnik na wiatrowskazie pokazuje czasami temperaturę wyższą o 1,5 stopnia(jest na otwartej przestrzeni) niż czujnika zewnętrznego który zamontowałem od południowej strony domu w zacienionym miejscu tuż przy dachu że działanie słońca, deszczu oraz wiatru jest wykluczone.(...)
Co do ustawienia czujników temperatury - w tym temacie ekspertem jest między innymi @charly - tak mi się wydaje

Na tym forum ten temat poruszany był setki razy

Poruszę tylko niektóre zagadnienia.
Natomiast - tak jak pisałem na tym forum nie tak dawno - zależy gdzie przyłożysz termometr tam uzyskasz inny pomiar a pomiary odbiegają czasami bardzo mocno od siebie - dlaczego ? poniewaz temperatura otoczenia rzadko jest jednorodna. W szczególności różnice zależą od wysokości posadowienia czujnika i odległości od ścian czy położenia względem dachu - pomijam wpływ słońca i strony świata ponieważ jak piszesz masz to uwzględnione. Jednak najlepszą stroną jest N (Pn).
Dam Ci taki bieżący przykład dzisiaj g. 20.45 - czujniki elektroniczne (temp. dodatnie) :
* temp. gruntu (głębokość 5cm) - 6,7
oC
* temp. nad gruntem (10cm) - 6,6
oC
* temp. nad gruntem (2m) - 8,0
oC
* temp. nad gruntem (1m) ale przy ścianie, osłoniety od wiatru - 7,9
oC a przeważnie jest wyższa niż dla czujników wolostojących
* temp. nad gruntem (10m) - 8,1
oC
... pada teraz deszcz - dzisiaj to wyjątkowo małe różnice są pomiędzy tymi lokalizacjami ale bywa że jest to 2
oC. Raz wysoko w górze cieplej niż na dole a innym razem odwrotnie.
W związku z powyższym wieszając czujnik trzeba sobie zadać pytanie jaką temperaturę chcę pomierzyć.
Nie wieszamy czujników przy ścianach i nad połaciami dachów - ponieważ nagrzane powierzchnie emitują gorące powietrze. Czujniki powinny być umieszczane w dobrze wentylowanych miejscach a nie np w wiatach.
Jeśli na dachu to nie nad połacią ale na wysięgniku obok dachu, ale nad kalenicą bo wymaga tego Twój wiatrowskaz.
Dlatego w oficjalnych pomiarach np IMGW czujniki temperatury powietrza umieszcza się w klatkach na wys. 2m npg aby mieć jakieś odniesienie wobec innych pomiarów w innych lokalizacjach. Ważne jest też podłoże - trawa, beton, klepisko itp nad jakim powoeszony jest czujnik.
Pytanie dlatego - na jakiej wysokosci masz czujnik przy wiatrowskazie a na jakiej ten drugi ?