Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czy warto kupić Oregon BAR 800  (Przeczytany 40090 razy)

Offline Mike60

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
Odp: Czy warto kupić Oregon BAR 800
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień, 2009, 14:09:08 »
Wydaje mi sie ze to nie prawda. Jesli montujes czujnik na scianie pod balkonem to temperatura nie bendzie dobrze wsakzana.
Temperatura bloku bendzie szkodzila. Pod balkonem temperatura jest prawie stala bez uplywu powietrza.
Najlepjej to montowac na odleglosci 0.5 / 1 m od sciany. Ale w klatce.
Nie moze byc montowana w poblizu urzadzenia klimatizacji.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień, 2009, 14:09:08 »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudzień, 2009, 14:28:21 »
Mike ma racje.
W przewiewnym miejscu - najlepiej około 2m na gruntem z dala od metalowych blach i w cieniu.
Chyba , że balkon masz od strony północnej to na ścianie pod balkonem mógł byś zamontować ,
ale w odległości od ściany z 20 - 50 cm chociaż.

Chociaż jestem za tym żeby zamontować na wolnej przestrzeni w klatce lub z dobrą osłoną :)
Generalnie w Polsce nie mamy aż tylu dni Słonecznych .
Jesień Zima i Wiosna to w większości dni pochmurne lub z przejaśnieniami.

Oczywiście zamontujesz tam gdzie się da najlepiej nie musi być przecież tak idealnie.
Byle by inne czynniki nie powodowały zawyżeń i zaniżeń temperatury.

Weźmy też pod uwagę, że w słoneczne dni nie przebywamy cały czas w cieniu , więc nasze ciało
też inaczej odczuwa temperaturę w słoneczne dni - dlatego myślę, że nie ma się szczególnie co szczypać aż tak z tym.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudzień, 2009, 16:41:29 »
U nas jest inaczej  ;D. W lecie mamy ~ 40 stopni. Nie na slance  ???
Patrz na zjencie chlopaka. Czujnik jest bez ochrony w slancu na scianie bloku. Jest roznica temperatury ? W " properties " mozna zobaczyc kiedy byly zrobione zdiecia.
Reszta sa tylko dwa czujniki w jednej obudowe oddalone od sciane ( balkonu ) ~ 1.5m. To sa moje domowe stacje meteo  ::)
Szkoda ze mieszkam na 6 pientrze i nie jest to bardzo dokladna temperatura. W zimie mam wskazania troche mniejsze ( -6 ) niz na ulicy ( -5 ). A wiatromierz wskazuje wiencej niz na 2m nad gruntem
PS. Mam jeszcze jedna stacja RMR203. Wszystkie stacje Oregon pracuja tym samym nadajniku.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2009, 16:51:14 wysłana przez Mike60 »

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudzień, 2009, 16:50:13 »
Ostania stacja i montowanie czujnikow w jednej obudowie.

Offline neotion

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudzień, 2009, 19:47:08 »
Dziękuję za wskazówki. Poprosiłbym jeszcze o poradę... mam do wyboru dwie stacje a właściwie trzy:

http://www.allegro.pl/item850402087_stacja_pogody_tfa_diva_plus_100m_868mhz_barometr.html

jak Diva Plus lecz bez wskazań wilgotności na zewnątrz:
http://www.allegro.pl/item855543405_lacrosse_stacja_pogody_ws9039_temp_baro_czujnik.html

podobna do poprzednich dodatkowo pomiar wiatru lecz łączność na słabszej częstotliwości:
http://www.allegro.pl/item852130864_stacja_pogody_diva_breeze_tfa_wiatromierz.html

który model wybrać? Oto jest pytanie... :) Czy ten ostatni - co z łącznością? W zasadzie czujnik i baza będą w miarę blisko jednak przez ścianę. Czy LaCrosse WS9039 bez wskazań wilgotności na zewnątrz (czy ta informacja jest istotna i dlaczego?) czy też pierwszy: Diva Plus - ma wskazania i wilgotności i łączność na częstotliwości 868 MHz.

Będę wdzięczny za opinie i sugestie.
pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2009, 19:53:08 wysłana przez neotion »

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Grudzień, 2009, 20:22:20 »
- Nie wiem czy jest to bardzo istotne wilgotnosci na zewnatrz. Descz pada ale mi wskazuje 85 lub 90 %. Descz stagnuje i wilg. wzrosnie do 94 / 96 %. Tak samo przy dwie czujnikami ( LaCrosse i Oregon ). Lepiej wyglandam przy oknie i - pada lub nie. Wewnatrz TAK.
- Predkosci wiatra jest to potrzebne jesli stacja moze obliczyc temperatura odczuwalna ( dobrze napisalem ? ). Jest to istotnie w zimie  ;D
- Baterie a by zmienic zadko.
- U mnie nie moge zainstalowac bezprzewodowa stacja. Cablem jest pewno ze pracuje.
- Display duzy. Przynajmniej temp. zewn.
- Polaczenia do PC potrzebna. Nie jest potrzebne duza pamienci stacji. Caly czas moge zobaczyc temp i inne za pomoca wundergound. I nawet webcam.
- WS1080 - 90, WS23xx - dla mnie sa bardzo dobre dla osoby jak my. Nie jest duza roznica odczytow miedzy Davis Vantage i te dwie stacje. Ale jest roznica $$
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IBUCHARE22
Kupisz co chcesz, ile forsy masz.

Michal

PS. Lepiej wyzsza czestotliwosc. Lepiej wielu wskazan bez dotkiecia przyciskow. Ja nie moge zobaczyc i temp zewn i temp odczuwalna w tym samym czasie.

PS1. Przepraszam za mojego Polskiego Jenzyka  :-[

Teraz u nas jest snieg. Widac i na zdienciu i na moj webcam
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2009, 20:33:54 wysłana przez Mike60 »

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Grudzień, 2009, 21:20:04 »
@Mike60 wielkie dzięki za wskazówki. Co do podłączenia stacji do PC w moim przypadku nie wchodzi w rachubę. Nie jestem zainteresowany śledzeniem historii pogody - potrzebuję stacji zamiast tradycyjnego termometru by pokazywała mi w miarę dokładnie temperaturę czy ciśnienie i orientacyjną prognozę na na najbliższe kilkanaście godzin.
Skoro piszesz iż wskazania wilgotności nie mają istotnego znaczenia pozostały na polu walki 2 modele:
LaCrosse WS9039 - bez wskazań wilgotności na zewnątrz (nie istotne) ale komunikacja na 868 MHz
oraz TFA Diva Breeze z czujnikiem wiatru i pokazywaniem odczuwalnej temp /tak podają w opisie tej stacji ale komunikacja na częstotliwości 433 MHz.

Twój polski jest całkiem ok jak długo przerwę w jego używaniu :)

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Grudzień, 2009, 04:42:12 »
He, He to bylo bardzo dawno. Wrocilem w 78 z Polski. Mieszkalem 4,5 lata w Warszawie.
Podstawowke i 3 lata Lyceum.

Michal

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Grudzień, 2009, 11:10:29 »
@neotion
Jescze jedna roznica miedzy ( z obudowa i bez obudowy ) czujnikow i odleglosci miedzy nich jest 1.5m.
Jest slonce, zimno, snieg padal.
Zdiencie jest w kierunku " N " ale czujniki sa montowane na zachod " W "
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień, 2009, 11:21:47 wysłana przez Mike60 »

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Grudzień, 2009, 11:21:12 »
Te dwa czujniki sa na " N " scianie bloku w jednej klatce.
Jest to mala roznica miedzy W i N czujniki ale odleglosci jest ~ 40 m.

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Grudzień, 2009, 15:49:51 »
@Mike60 dzięki serdeczne za wskazówki. Jeśli chodzi o miejsce zamontowania czujnika będę eksperymentował gdy już stacja dotrze do mnie :) Twoje wskazówki naprawdę pomogły mi podjąć decyzję i zdecydowałem się na LaCrosse WS9039 i jest już zakupiony (czekam na przesyłkę). Wydaje mi się iż dla moich potrzeb będzie pasowała. Między TFA Diva Breeze a WS9039 różnica jest niewielka (Breeze wskazania wilgotności zewnętrznej oraz siły wiatru) jednak jak wspomniałeś, wilgotność zewnętrzna nie jest zbyt istotna i dziwne są wskazania na stacjach (w czasie deszczu i gdy nie pada) zaś wiatromierza nie mam gdzie umieścić by wskazania były w miarę prawidłowe no i minus za częstotliwość 433MHz...
Jeśli chodzi o porównanie WS9039 i Diva Plus to nie warto dopłacać ponad 100zł do Diva Plus by mieć wskazania wilgotności na zewnątrz a obie stację mają niemal identyczny wyświetlacz oraz całkiem dobre opinie co do ich jakości do ceny i dokładności wskazań.

@Mike tak długa przerwa tym większe moje uznania za język polski! Pozdrawiam ciepło :)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudzień, 2009, 16:04:10 »
Jeśli chodzi o porównanie WS9039 i Diva Plus to nie warto dopłacać ponad 100zł do Diva Plus by mieć wskazania wilgotności na zewnątrz a obie stację mają niemal identyczny wyświetlacz oraz całkiem dobre opinie co do ich jakości do ceny i dokładności wskazań.

Tutaj Diva Plus jest za 205zł: http://profi24.pl/pl/tfa-diva-plus.html?partner=1984
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudzień, 2009, 16:58:31 »
Tutaj Diva Plus jest za 205zł: http://profi24.pl/pl/tfa-diva-plus.html?partner=1984

Takich informacji (zwłaszcza po tym jak ktoś napisał iż już zakupił) powinno się zabronić na tym forum! :D
Oczywiście żartuję :) I tak myślę że LaCrosse jest dobrym wyborem.
pozdrawiam

PS: Strasznie odbiegliśmy od tematu, zaczęło się się od Oregon Bar 800... sorki.

Offline Mike60

• Stratus
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Grudzień, 2009, 20:24:39 »
Do tej stacji ( WS9039 ) mozna " As an option, possibility of connecting 2 extra transmitters "

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Grudzień, 2009, 20:36:41 »
Tak wiem. Myślę o dodaniu podświetlenia o ile będzie miejsce w środku :)