Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czy warto kupić Oregon BAR 800  (Przeczytany 39916 razy)

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
Odp: Czy warto kupić Oregon BAR 800
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudzień, 2012, 15:29:27 »
Przestaw ten czujnik dalej od okna, może gdzieś na balkon, lub bezpośrednio na ścianę bloku, u mnie wnęka okienna zawyżała o 1-1,5 stopnia odczyty. Z tymi prognozami pogody to Oregon deklaruje chyba bodajże 75% sprawdzalności, u mnie przeważnie się sprawdza ;) Jak tam odczyty wilgotności zewnętrznej? Porównywałeś z innymi stacjami? Druga sprawa to odczyty temperatury weryfikujesz z jakimi stacjami? Jeżeli z lotniskiem to mogą być takie rozjazdy - oni mierzą 2 metry nad gruntem i w odsłoniętym terenie, więc temperatura może być niższa niż w blokowisku. Nastaw się na pomiary swojego własnego mikroklimatu na osiedlu ;)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudzień, 2012, 15:29:27 »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Grudzień, 2012, 15:38:33 »
Nie mogę zrozumieć ludzi dla których kupienie stacji pogody jest równoznaczne z zakupieniem super prognozy pogody - takie coś mija się z celem. Jeśli chodzi już o prognozę podawaną na stacji w formie ikonek ( słońce , deszcz, zachmurzenie itp) to zazwyczaj stacja ustala daną prognozę na podstawie wartości ciśnienia atmosferycznego ( które w niektórych stacjach trzeba ustawić samodzielnie ) oraz tendecji tego ciśnienia . Na mojej stacji wartości dla odpowiednich grafik ustala się za pomocą wartości ciśnienia , a zmianę po między prognozami za pomocą tendecji ciśnienia. Teraz jest np. 1026 hPa i na stacji świeci słońce mimo iż niebo jest zachmurzone. Stacja odbiera wysokie ciśnienie jako wyż i co za tym idzie często słoneczną bezdeszczową pogodę, ale to nie zawsze się sprawdza bo czasem panuje zgniły wyż lub po prostu osiadające mgły w nocy w dzień przynoszą zachmurzenie itd itp.

Co do temperatury to można sprawdzić rtęciowym termometrem , ale one nie są aż tak wykalibrowane i dokładne, żeby na podstawie jednego takiego termometru oceniać czy stacja dobrze mierzy temperaturę.
Dużo zależy też od umieszczenia czujnika.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html