Może jest tak, że masz ustawiony interwał transmisji danych do WU na 1 minutę (to jest chyba ustawienie domyślne), a dane na WU są pokazywane z interwałem 5 minutowym. Czyli niepotrzebne jest przesyłanie danych częściej niż co 5 minut, bo i tak się nie wyświetlą.
NIE. WU może odbierać sygnał nawet co kilkanaście sekund. Niektóre jednak przepadają. Dawno, dawno temu WU nie dawało sobie radę z nawałem danych i rejestrowała niekiedy co 1 ,kilka minut lub były większe przerwy, Od 1.01.2019 gdy WU przeniesiono na serwery firmy zależnej od IBM, dane są gromadzone w nowy sposób : wszystkie wyniki odebrane w przedziale 5 minut są uśredniane!. WU obecnie w swoje bazie wyników zamieszcza wyniki temperatury ( wilgotność etc) jako 3 wartości (Max w czasie 5 minut, Min w 5min, średnia z 5 min). W 2019 były okresowe kłopoty z tym systemem i zdarzały się wpadki, ale teraz w 2020 wszystko działa już poprawnie.
Dlatego błędem jest polecanie wysyłanie wyników co 5 wyników, bo wysyłając co 1 min mamy mniejszy błąd pomiaru w wyniku uśredniania.
Tak jest na WU a serwerze ecowitt nic nie uśredniają i tam wysyłanie co 1 mija się z celem bo 4 na 5 wyników wpada w czarna dziurę
WU może mieć limit 1000 przesłań dziennie (gdzieś o tym czytałem) i po przekroczeniu tego np. blokują odbiór danych z danej stacji. A konsola stacji po iluś tam nieudanych próbach połączenia z WU np. może przestać wysyłać dane, stąd np. ta konieczność resetu.
Nie ma żadnego limitu przesłań, jest limit pobrań z serwera api. Kiedyś podobno wynosił 1500, obecnie oficjalnie jest 500.
Problemem jest konfiguracja wysyłania na konsoli i/lub konfiguracja routera u Lukdirt’a.
PS lub zmiany IP konsoli na routerze po chwilowym zaniku napięcia.