Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem HP-1001 i WeatherUnderground  (Przeczytany 18433 razy)

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« dnia: 21 Marca, 2019, 14:53:00 »
HI

Kilka miesięcy temu zakupiłem od jednego z n naszych kolegów HP-1001, i wszystko było ok. Jednak od kilku dni pojawiły się poważne problemy z raportowaniem do WU. Co kilka godzin na mojej stronie:
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IGMINAMI4
pojawia się informacja:
"This PWS is not reporting"

Początkowo upatrywałem problemu w moich pracach nad konfiguracją routera i jego restartach. Potem zmieniłem firmware z 2.4.6 na 2.4.4. Ale problem najwyraźniej nie jest zależny ani od restartów routera ani od firmware. Wczoraj połączyłem ponownie stację z WU, raportowała dziś do 9 rano. Nie było żadnych restartów routera.No i widzę ze stacja nie raportuje. Ale aby było ciekawiej, to jak wejdę w "My PWS", to mam informację że stacja jest OK (świeci na zielono, a jak były problemy wcześniej to świecił na czerwono). Wcześniej radziłem sobie przez ponowne wpisanie w panelu "Station Key". No ale teraz jest na zielono.

Na stronie WU pojawia się od kilku dni napis: 
"Good news! We're moving PWS and Webcams to new systems. Visitors can expect some interruption to device signup, dashboard, and management pages the week of March 18."
Może to jest przyczyną problemów.

Poradźcie koledzy i koleżanki co zrobić, bo ja już nie mam pomysłu!

DuDuS

PS.
Przed chwilą zrestartowałem stację, i na stronie pojawiła się informacja że raportuje. Ale to nie jest droga! Przecież nie będę ciągle śledził czy jest OK i resetował urządzenie. Szczególnie gdy jestem poza domem.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2019, 15:06:36 wysłana przez woma »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« dnia: 21 Marca, 2019, 14:53:00 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca, 2019, 22:04:09 »
Myślę, że przyczyna leży po stronie WU_Amazon. Sądzę tak po sposobie prezentowania pomiarów na grafach. Nie wiem jaki masz ustawiony interwał przesyłania danych - wygląda na powyżej 5min - ale WU prezentuje pomiary nieregularnie - co kilkanascie minut, co kilka minut a nawet co mniej niż 1 minutę. Widać to dokładnie obserwując np pomarańczowe kropki porywów wiatru. Chmura Amazon dostaje pomiary co 16 s od HP1001 ale pokazuje je w sposów nieregularny - myślę, że czasami nawet kolejne interwaly 16 s po sobie - patrz sklejone pomarańczowe kropki.

Takie zobrazowanie wyników występowało na WU stacji WH2600 i innych klonów 1400IP_kliknij podczas przenoszenia danych z serwerów WU przez Amazon do chmury Amazona ponad rok temu. To były pierwsze poważne perturbacje spowodowane przez Amazon który przejął WU. Walczyli z tym ok. 2-ch miesięcy. Przy czym utrudnienia postępowały falowo. Część stacji to nie dotyczyło a inne miały kłopoty. Następnie w tych z utrudnieniami powracało do normy a obejmowało kolejną partię stacji w Polsce i na świecie.

Myślę, że moją HP1001 też to obejmie. ;)

Co ciekawe - pomiary które były przy WH2600 niby utracone jak u Ciebie - w późniejszym okresie powróciły - tzn Amazon je "wyświetlił" na grafach i pokazał w tabelach - ponieważ dane co 16s do Chmury docierają i są archiwizowane - problem był z ich ogarnięciem i wyświetleniem w ustalony wcześniej sposób.

Migrację danych  czyli naszych stacji PWS Amazon rozpoczął 18.marca i zamierza skończyć do końca tygodnia czyli do 24. marca jak komunikuje na stronie kokpitu stacji HP1001.

Jesli moja diagnoza jest trafna to wystarczy wykazac troche cierpliwości. Odświeżanie strony czy resety rutera oraz wylogowywanie i powtórne zalogowywanie - praktycznie nic nie daje i jest tylko chwilowym rozwiązaniem - tak było z WH2600 i 1400IP  ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2019, 22:06:46 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca, 2019, 23:08:55 »
Rychu

Jak zawsze, jesteś nieoceniony! Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Zatem nie będę szukał winy po swojej stronie, tylko poczekam aż skończą migrację. Wrócę też do firmware 2.4.6 (chyba że jest coś nowszego i/lub lepszego co polecasz).
Zapis danych mam ustawiony co 5 minut. Zmienić na inny?

Jeszcze raz serdeczne dzięki :-)

DuDuS

PS. Może zatem zrezygnować z WU, skoro kolejny raz mamy problemy i połączyć się z innym serwisem?  Co o tym myślisz i co proponujesz? Mnie WU odpowiada z uwagi na fakt dostępu do mojej stacji z poziomu Windy i Andka (a przy okazji prognozy WU która ostatnio jak mi się wydaje jest nienajlepsza, czyli zmniejszyła się jej sprawdzalność, ale to moja prywatna opinia).
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2019, 23:13:53 wysłana przez woma »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca, 2019, 23:55:37 »
;)

Wielokrotnie już pisałem, że kolejne wersje softu te powyżej bodajże 2.2.7 - korygują błędy zaimplementowane w swoich poprzedniczkach. Ja pracuję na 2.2.9 i mam wszystko to co 2.4.6  ;) Nie zrywa mi połaczenia WiFi, powraca samorzutnie przy braku sieci pow. 20 min. a głównie z tym producent softu walczył w kolejnych wersjach a np. korekty w j. francuskim mnie nie dotyczą ponieważ jestem anglojęzyczny ;)

5 min to optymalna wielkość dla stacji. Gdy zmniejszysz np do 1 min to WU i tak prezentować będzie co 5 min. Ale gdy zmienisz np na 60 min to WU tak będzie prezentowało.

Ja jakoś nie widzę niedogodności. Każda technologia musi byc rozwijana i obecnie Amazon z tradycyjnych przepełnionych serwerów przejętych od WU forwarduje do Cloud - a to już technologia z górnej półki. Również każda stacja wymaga okresowej obsługi i wtedy teżwystepują przerwy -  jeżeli w jej miejsce (z ID tej serwisowanej) w tym czasie nie podstawisz innej. ;)

Nie mam problemu również z prognozą pogody - z małymi wyjątkami sprawdza mi się ona. Jest to prognoza lokalna 4km wokół stacji...

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca, 2019, 00:15:48 »
OK

Dziękuję ponownie. Zatem wgram 2.2.9 (już ściągnąłem) i zostaję przy tym FW.
Poczekam co się dzieje z WU. Mam nadzieję że wszystko wróci do normy
Pomóż jeszcze Rychu, jak zachować ustawienia przy zmianie FW. Przy każdej zmianie firmware tracę godzinę lub więcej na ustawienie wszystkiego od nowa. Czy należy skorzystać z opcji "kopia zapasowa"? Jak się domyślam z włożoną kartą MicroSD?

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca, 2019, 20:51:49 »
... kopia zapasowa - czy taka funkcjonalność istnieje w HP1001 ? --> wg mnie jest tylko backup danych - czyli możliwość zrzutu tabel z pomiarami jakie stacja wykonała - ustawienia na piechotkę - zrób fotki ekranów i trzymaj to pod reką - 5 min konfiguracji ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca, 2019, 23:21:12 »
(...) Poczekam co się dzieje z WU. Mam nadzieję że wszystko wróci do normy (...)

... jeszcze jedno mnie "naszło" - czy w konsoli Twojej HP1001, w tabeli pomiarów - pomiary są zapisywane co 5min nawet wtedy gdy na WU widać przerwy ? To samo pytanie dotyczy wykresów w konsoli - czy one są "rysowane" również w okresie braku pomiarów na grafach WU ?

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca, 2019, 23:39:36 »
HI

Na mojej konsoli nie ma żadnych przerw w odczytach danych, ani na wykresie ani w przeglądzie tabelarycznym (zapisy idealnie co 5 minut). Ewidentnie wina leży po stronie WU.

3 godziny temu wgrałem FW 2.2.9 (zgodnie z Twoimi zaleceniami), i stacja zaczęła raportować do WU (chociaż na panelu nie widać ikony połączenia z WU, a jedynie z WiFi, czemu?), ale jak przed chwilą zerknąłem znowu na WU to widzę oczywiście "This PWS is not reporting". Jak teraz wchodzę w "My PWS" to oczom moim ukazuję się napis "Under Maintenance".

Zrestartowałem urządzenie i nadal "This PWS is not reporting". Generalnie kompletna kiszka! Daję sobie spokój. Skoro im nie zależy na danych z prywatnych stacji, to niech mnie za przeproszeniem w d... pocałują! Walczę z problemem od kilku dni, a problem najwyraźniej po ich stronie leży.

Pytanie Rychu, do jakich innych serwisów można raportować z możliwością podglądu informacji na Win i And jak w przypadku tfu tfu tfu WU?

DuDuS

Patrzę teraz rano i widzę, ze stacją do 9 rano raportowała a teraz już nie. Kojarzę że wczoraj też tak było, o 9 koniec raportowania. To dość dziwne. Sam terminal cały czas raportuje odczyty i aktualizuje wykresy oraz tabele.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca, 2019, 08:49:54 wysłana przez woma »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca, 2019, 09:14:41 »
Niestety, stacja w ogóle już przestała raportować. Restart nie pomaga. W My PW S cały czas informacja że jest niedostępne i pracują nad tym. Barak dostępu do danych z zewnątrz jest dla mnie już wkurzający . Skąd pobrać wersję EastyWeatherHP na pc która by działała z gwiazdami 2.2.9. . W paczce z tym fe od Griszki jest ci prawda setup, ale nie widzi stacji.

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca, 2019, 16:21:42 »
HI

Jest 27 marca, prace miały się zakończyć 24, a ja nadal nie mogę się połączyć z WU. W sekcji "MY DEVICES" cały czas widnieje "Under Maintenance" (po zalogowaniu oczywiście do WU).
Stacja nie raportuje : https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4
Kompletna kiszka. Czy Wy też tak macie? Czy ja coś spaprałem. Nie wiem co dalej robić?

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca, 2019, 20:59:51 »
(...) Myślę, że moją HP1001 też to obejmie. ;)  (...)

(...) Kompletna kiszka. Czy Wy też tak macie? (...)

... no i moje dwie stacje HP1001_kliknij i WH2600_kliknij  też objęła migracja/aktualizacja.

Co się zmieniło (na pierwszy rzut oka):
1. nowa szata graficzna kokpitu stacji jak w linkach powyżej:
2. niedostępna/narazie modyfikacja jednostek pomiarowych na [metryczne] ;)
3. brak ID stacji w  nagłówku na stronie kokpitu - jest tylko tzw nazwa zwyczajowa - ID "przesunięte" w dół nad grafy
4. mapka w kokpicie działa płynniej niż poprzednio
5. brak autoodświeżania danych przesyłanych co 16s - brak zmian na zielony kolor parametrów które w interwale 16s uległy zmianie - skutek ? np "róża wiatrów" jest "martwa"  :(
6. przepadła fotka/awatar widoczny dotychczas w opisie stacji
7. historie pomiarów w kokpicie: roczna i dowolna zniknęły - pozostały tylko dzienna - tygodniowa - miesięczna
8. historię danego dnia kilka lat wstecz można odszukać wpisując konkretną datę
9. temperatura na grafach i w tabelach podawana jednak tylko w pełnych stopniach zamiast z dziesiętnymi

(...) Na mojej konsoli nie ma żadnych przerw w odczytach danych, ani na wykresie ani w przeglądzie tabelarycznym (zapisy idealnie co 5 minut). Ewidentnie wina leży po stronie WU.(...)

PS: @woma  - skoro Twoja stacja działa bez zarzutu w zakresie komunikacji czujniki ---> stacja bazowa - to wypada teraz sprawdzić ruch sieciowy od stacji bazowej poprzez WiFi i w górę sieci poprzez ruter. Wyeliminujesz w ten sposób awarię Twojego WiFi/stacji bazowej.

(...)  na panelu nie widać ikony połączenia z WU, a jedynie z WiFi (...)

... dla ścisłości nie widać białej ikony czy zespołu zielonych słupków ?
... brak białej ikony to brak przesyłania treści generowanych przez Twoją stację bazową w górę sieci ---> problemem mogą być błędne ustawienia w panelach ustawień :
1. Setup (Date) - strefa czasowa i adres serwera
2. Setup Weather server - adres Web - ID - hasło
... objawem braku takiej ikony powinien być brak ruchu sieciowego do WU/IBM Cloud.

« Ostatnia zmiana: 27 Marca, 2019, 22:01:03 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca, 2019, 21:31:15 »
HI

Brak białej ikony. Słupki są OK (4-5 zielonych). Czyli jest połączony z WiFi, ale nie z WU.
Co mam według Ciebie sprawdzić w konfiguracji routera? Od dłuższego czasu korzystam z tego samego (i ten sam dostawca internetu), i nie było problemów, a pojawiły się dopiero gdy WU zaczęło robić aktualizacje.
Jak widzisz (piszę przecież posty) mam dostęp do internetu. Na routerze nie ma blokady portów na wyjściu. To przecież stacja łączy się z serwerem WU a nie  odwrotnie.
Poza tym gdy wchodzę na moją stronę WU : https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4 i zaloguję się, to wchodząc w "MY DEVICES" widzę tylko "Under Maintenance Pardon us while we make some upgrades to our systems. We'll be back shortly!" Czyli nie mam nawet możliwości odczytania mojego Station Key!!!

Coś jest nie tak. Tylko nie wiem co!

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marca, 2019, 21:35:44 »
... sprawdź ruch sieciowy... do serwerów WU/IBM Cloud  a nie do onetu czy poczty - to jest kluczowe... wcześniej wytnij może WSZYSTKIE pliki cookies ale TYLKO WU/IBM - ale precyzyjnie i skutecznie jest ich kilka... dokładnie przeoraj jeden po drugim ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Marca, 2019, 21:43:35 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marca, 2019, 21:46:31 »
(...) Poza tym gdy wchodzę na moją stronę WU : https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4 i zaloguję się, to wchodząc w "MY DEVICES" widzę tylko "Under Maintenance Pardon us while we make some upgrades to our systems. We'll be back shortly!" Czyli nie mam nawet możliwości odczytania mojego Station Key!!!(...)

Póki co tak wszyscy mają ;)

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Marca, 2019, 21:54:41 »
Co się zmieniło (na pierwszy rzut oka):
......
3. brak ID stacji w  nagłówku na stronie kokpitu - jest tylko tzw nazwa zwyczajowa - ID "przesunięte" w dół nad grafy
7...

3. jest też w czarnym 'i' w nagłówku -> jest tam to co poprzednio było About PWS
..
8. Summary -> High   Low   Average -> bzdury
9. Temperatura i punkt rosy  z dokładnością do 1C. Wykres wygląda fatalnie.
10. Link do stacji jest teraz nieco inny - na razie stare linki akceptuje.

Na duży plus jest fakt, że teraz strony ładują się znacznie szybciej, mimo że kod strony zwiększył się 5-cio krotnie.