Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Froggit HP 1000 SE PRO WiFi  (Przeczytany 17319 razy)

Offline pyzas

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
Odp: Stacja pogody Froggit HP 1000 SE PRO WiFi
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Marzec, 2020, 17:50:50 »
Stacja Ecowitt HP2551 na bieżąco zapisuje na karcie mikro SD bieżące pomiary. W załączeniu zrzut z częściowej zawartości karty.

Stacja Froggit również zapisuje na karcie bieżące pomiary, ale nie zwalnia to pamięci w konsoli.
Jak zatem zwolnić miejsce na kolejne pomiary?
W ciągu miesiąca ubyło mi trzy megabajty pamięci i jak tak dalej pójdzie to za niecałe 2 miesiące skończy mi się pamięć w konsoli:(

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 30 Marzec, 2020, 17:50:50 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Marzec, 2020, 18:47:49 »
Stacja Froggit również zapisuje na karcie bieżące pomiary, ale nie zwalnia to pamięci w konsoli. (...)

A to miła niespodzianka, że pomiary są wprost zapisywane na microSD.

A jesli chodzi o zwolnienie pamieci operacyjnej - przypomnij mi - czy konsola posiada port USB ?

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Marzec, 2020, 19:29:27 »

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Czerwiec, 2020, 21:03:22 »
Cześć,
Czy ktoś podłączał do tej stacji więcej czujników temperatury/wilgotności zewnętrznej?. Stacji jeszcze nie zamówiłem ale przymierzam się do tego, a mam obawy, że oryginalny czujnik zespolony może nieco zawyżać temperaturę nad dachem domu, wolałbym zamontować kolejny w cieniu i na 2m.

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Czerwiec, 2020, 16:51:32 »
Posiadam stację Ecowitt HP2551, a więc stację bliźniaczą z firmware 1.6.0 . Kilka dni temu otrzymałem czujnik temperatury i wilgotności zewnętrznej Ecowitt WH32:
http://www.ecowitt.com/wifi_weather/94.html
Przejął on funkcję czujnika T/H zespolonego w WH65.
Tak więc da się podłączyć jeden dodatkowy czujnik zewnętrzny. Można też podłączyć do ośmiu czujników wielokanałowych ale one nie będą widoczne na WU.

Offline arturstaniatki

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP1001
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Październik, 2020, 18:07:50 »
No i stałem się szczęśliwyn posiadaczem tej stacji. Poprzednia HP1001 zaczęła szwankować. Za zestaw z czujnikiem pm, wilgotności gleby, błyskawicy i zalania wyszło ok. 2300zł. Montaż bezproblemowy. Świetny soft Exowitt na stronie. Panel od starego HP1001 zarejestrował nowe czujniki i służy jako drugi wyświetlacz.

Offline pioter77

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: brak
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Kwiecień, 2021, 23:06:04 »
Witam Panowie. Mam zamiar kupić stacje pogodową. Wstępny wybór padł na HP 1000 SE PRO WiFi. Zastanawia mnie jednak, czy anemometr połączy mi się ze stacją bo po drodze będą 2 stropy+ dachówka ceramiczna. Jeśli nie wybiorę DP1500 i postawię na piętrze dzięki czemu odpadnie mi jeden strop.

Offline martom

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Froggit 1000 se pro
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Kwiecień, 2021, 12:09:43 »
Witam
Czujnik WS80 o którym tu mowa ma zasięg 300 m .Osobiście mam stacje ustawiona tak ze przez dwie ściany nośne i jedna działowa nie ma żadnego problemu.Jak się pogoda ustabilizuje to tez będę w takiej samej sytuacji,mam zamiar anemometer zamocować na kominie.
Wg moich obserwacji nie powinno być problemu.......ale jeszcze tego nie uczyniłem i 100% gwarancji nie dam.

Aktualizacja oprogramowania  dla HP2551 / HP2553 /  Froggit HP 1000 SE PRO WiFi  - V1.7.1 dostepna na stronie Ecowitt.

« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2021, 12:17:54 wysłana przez martom »

Offline pioter77

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: brak
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Kwiecień, 2021, 21:38:42 »
Właśnie martom mnie uświadomiłeś, że nie wziąłem pod uwagę ścian. I tak sobie właśnie popatrzyłem, że dojdzie jeszcze ściana nośna. Jest więc spore ryzyko. Jeszcze się zastanowię ale chyba będzie trzeba wybrać DP1500. Dzięki za podpowiedź.

Offline tomek0807

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: HP1000SE Pro WiFi
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Sierpień, 2021, 22:41:18 »
Witam wszystkich
Używam tej stacji od października ubiegłego roku. Wszystko było OK, ale ostatnio czujnik opadów przestał wskazywać ilość opadów. Czy ktoś miał może podobna przypadłość? Czy jest to uszkodzenie czy może jakiś reset naprawić tę usterkę?

Offline irek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: TFA Primus, WS 2300
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Wrzesień, 2021, 00:58:08 »
czujnik opadów przestał wskazywać ilość opadów
Wyświetlacz nie wskazuje pola opadów, czy może są wyświetlane kreski, czy cały czas jest 0?
W ostatnim przypadku winna może być pajęczyna w deszczomierzu lub uszkodzony kontaktron. W drugim i pierwszym przypadku sprawdź baterie w czujniku, bo może słońca już jest za mało do pełnego naładowania akumulatorków a baterie też nie mają już odpowiedniego napięcia do poprawnego dzialania czujnika. Możesz wyłączyć i ponownie uruchomić stację a w ostateczności dokonać restartu całości

Offline tomek0807

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Wrzesień, 2021, 22:27:53 »
Cały czas wskazuje 0,0. Baterię wymieniłem na nową i przeczyściłem ewentualne zanieczyszczenia, ale efektu brak. Czyli pozostaje uszkodzenie kontaktronu i reklamacja.

Offline tomek0807

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Październik, 2021, 13:56:40 »
Dobrze, że przed odesłaniem zajżałem do środka. Zebrało się tam sporo brudu, kurzu itp który dostał się tam razem z opadami. Wystarczyło przeczyścić i wszystko działa jak należy.

Offline pogpol

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Netatmo, Eurochron WS2900, Froggit HP1000SE Ultrasonic
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Maj, 2022, 10:48:20 »
Cześć!
Od kilku dni jestem posiadaczem stacji Froggit HP 1000 SE PRO z ultradźwiękowym wiatromierzem WS80. Zauważyłem, że dane o temperaturze są wysyłane do Weather Underground z czujnika w wiatromierzu właśnie. Tego jednak zamierzam zamontować na dachu, a chciałbym, żeby głównym pomiarem temperatury był ten z czujnika froggit DP50 / WH31A. Da się to jakoś zmienić? Sprawę komplikuje nieco fakt, że na dachu mam już zamontowaną stację Eurochron WS2900, która też działa na częstostliwości 868 MHz. Po wyłączeniu w konsoli czujnika WS80 jako dane o temperaturze zaczęły się pojawiać właśnie dane z tej stacji - myślałem, że jednak pierwszeństwo będzie miał czujnik kupiony ze stacją.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Maj, 2022, 22:36:55 »
Ad. zamiana źródła pakietów danych wysyłanych do WU:
* niestety lista wysyłanych na WU pakietów danych jest ściśle określona
* w sofcie stacji zaszyty jest zbiór danych które wysyłane są na serwery WU - wymusza to od producentów stacji portal WU
* dlatego min. nie można wysłać temp. w mieszkaniu pochodzącej z czujnika wewn. zamiast tej zewn.

Ad. "krzyżowania się" pakietów danych wysyłanych na tej samej częstotliwości:
* niestety tego problemu producenci stacji nie rozwiązali od lat
* chociaż pakiety danych wysyłane przez czujniki np zewn. sąsiadujących stacji mają swoje unikalne ID do odczytania w konsolach to jednak konsole stacji łączą się z pierwszym dostępnym pakietem pochodzącym z sąsiadujących czujników
* jest sposób na wymuszenie połączenia się konsoli z właściwym ID ale to wymaga cierpliwości
* można to zrobić przez kolejne re-rejestracje czujnika  poprzez opcję w konsoli tak długo aż konsola połączy się właściwym ID - można ten proces nieco skrócić korzystając z sygnalizatora/diody informującej o wysłaniu pakietu przez sąsiadujące czujniki zewn.  i wykonaniu w odpowiednim momencie ponownej rejestracji ID w konsoli
* można też resetować fizycznie sąsiedni czujnik poprzez przycisk Reset wymuszając połączenie z właściwym czujnikiem
* jest jedno ale: każdy brak napięcia zasilania konsoli bądź zawieszenie/wydłużenie się interwału wysyłania ID z czujnika zewn. spowoduje ponownw wyszukanie pierwszego dostępnego pakietu po powrocie zasilania konsoli lub odwieszeniu się właściwego czujnika zewb. - najpewniej pakietu z sąsiedniej stacji.

Ten problem był już omawiany na forach. Userzy stacji wręcz sugerowali że skoro producenci nadali pakietom danych ID np 5d, 3e, 8j .... to powinni pozwolić konsoli łączyć się tylko z tym pakietem - niestety to nie funkcjonuje.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj, 2022, 23:01:19 wysłana przez Rychu_Świbno »