Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czujnik Ecowitt WS80 z ultradźwiękowym wiatromierzem / stacja HP2553  (Przeczytany 9108 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
W tym tygodniu otrzymałem od Ecowitt wreszcie nową wersję testową czujnika WS80 z możliwością ultradźwiękowego pomiaru prędkości i kierunku wiatru, pomiaru temperatury i wilgotności oraz promieniowania słonecznego i indeksu UV.
@Parasol opisał go pod koniec października, więc tam też znajdziecie trochę informacji na jego temat: https://stacje-pogody.pl/artykul_czujnik_ws80_z_ultradzwiekowym_wiatromierzem_do_stacji_typu_gw1000_i_hp2550,105.html

Prezentowany w tej powyższej krótkiej recenzji nie ma jednak opcji podgrzewania. Ja otrzymałem ten ostatnio dopracowany wariant na pogodę z ujemną temperaturą zimą i z możliwymi opadami śniegu. Na razie się na to nie zanosi, ale ultradźwiękowa metoda pomiaru wiatru nie jest idealna przy bardziej dynamicznej aurze, co było już zgłaszane na różnych forach, przez to testy wciąż trwają.

Pierwsze co się rzuca w oczy to niewielkie rozmiary. To stacja zintegrowana, więc niewiele jest do składania. Jedynie trzeba skręcić mocowanie. Całość wydaje się być zrobiona solidnie.

Jak widzicie z urządzenia odchodzi kabel, który jest połączony z grzałką i uruchamia się w ujemnych temperaturach, lub bliskich tej wartości, aby stopić śnieg, marznący deszcz. Dalej mamy szczelne łączenie i 20-metrowy kabel kończący się wtyczką USB. Ecowitt pytał mnie o to jaką wersję chcę, była opcja przewodu 10-metrowego.
Trudno na razie ocenić jak działa takie ogrzewanie w praktyce i jak wyglądają pomiary wiatru w czasie śnieżycy. Być może w styczniu będzie bardziej zimowo...

Jak jednak się domyślacie to stwierdzenie:
WS80 wyróżnia się także dużym zasięgiem, konsola odbiorcza może być umieszczona nawet w odległości 300 metrów (w idealnych warunkach).
ma w tym układzie pewne ograniczenie, bo konsola może być dość daleko, ale musimy mieć w pobliżu źródło prądu, aby urządzenie działało przy bardziej dynamicznej pogodzie zimą.

Na środku okrągłego panelu słonecznego znajduje się czujnik światła i promieniowania UV z diodą LED wskazującą wysyłanie danych (co 4.75 sek).

Tutaj nowy element, którego nie widzę na zdjęciach z wcześniejszych prezentacji. Być może to właśnie efekt szukania rozwiązań dla zakłóceń przy bardzo silnym deszczu.
Aluminiowa siateczka - warstwa niwelująca napięcie powierzchniowe (surface tension conditioner layer) - opatentowany element zapobiegający tworzeniu się kropli wody zakłócających pomiary wiatru.
Poniżej widzicie zakręcaną komorę na 2 baterie AA, a niżej małą osłonę dla czujnika temperatury i wilgotności.

Model czujnika WS80 dostosowany do naszych częstotliwości radiowych 868MHz.

Wskaźnik północy.

Komora na baterie AA.

Czujnik gotowy do montażu. Nad osłoną jest też przycisk resetujący i kalibrujący. Ogólnie mają się przydać w sytuacji kiedy pomiary wskazują na wiatr przy występowaniu ciszy, dane nie są odczytywane lub wkładamy zapasowe baterie. Ja jednak na razie nie miałem takiego przypadku i lepiej ich nie używać bez powodu.

Od strony uchwytu jest zaślepka na wtyku USB służącego do aktualizacji oprogramowania sprzętowego (firmware), choć średnio to jest wygodne po zamontowaniu czujnika na maszcie czy dachu. Jednak daje szanse na naprawienie ewentualnych usterek.

Skorzystałem wczoraj z okienka dobrej i w miarę ciepłej pogody przed zbliżającym się frontem, deszczem i wiatrem. Na szybko zamontowałem czujnik do słupka od deszczomierza, żeby porównać wielkości obu czujników, które w zasadzie stanowią spójną całość, bo WS80 nie zmierzy nam sam opadu.

Po uruchomieniu czujnik przejmuje pierwszeństwo na konsoli i dane z niego są wyświetlane, a nie z WS65 jaki działał do tej pory. Przy obecnym dodatkowym czujniku temperatury WH31 to on nadal dostarcza pomiarów. Można oczywiście wyłączyć dla konsoli dany czujnik. Jeśli dezaktywujemy dodatkowy czujnik temperatury to dopiero wtedy temperatura z WS80 będzie się pojawiała na wyświetlaczu i wysyłana na serwery pogodowe.

Czujnik WS80 umieściłem na tym samym słupie, co WS68 od Ecowitt, aby mieć dobre porównanie działania obu z nich. To około 9 metrów nad ziemią. Po dopiero jednym dniu działania WS80 na razie niewiele mogę powiedzieć. Na razie pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

Sam czujnik nie będzie działał bez bramki internetowej GW1000 lub konsoli Ecowitt, ja użyłem wcześniej przesłanej od stacji HP3501.

Duża konsola po prawo ma być jak rozumiem dostarczana do czujnika w całym zestawie HP2553. Ja jednak tak poustawiałem czujniki, że na mniejszej konsoli mam dane odczytywane i wysyłane przez WS80 - pomiar temperatury, wiatru, promieniowania UV i światła, a na dużej przez dotychczasowe czujniki ze stacji HP3501. Wszystko po to, aby móc porównać wskazania z obu czujników wiatru.

Sami możecie te różnice obserwować:
pomiary stacji mierzone przez HP3501 (czujnik wiatru WH65): https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWIELKOP26
pomiary wykonywane przez czujnik WS80: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILESIN3

Jeśli macie konto na Ecowitt możecie też szukać różnic na stronach z pomiarami na tym serwerze:
HP3501: https://www.ecowitt.net/home/index?id=7764
WS80: https://www.ecowitt.net/home/index?id=7779
tu dane wysyłane są przez bramkę GW1000, bo zauważyłem, że wysyłane przez małą konsolę nie zawierały informacji o wietrze i świetle, może tylko usterka do naprawienia.

Przede wszystkim jednak jestem pod wrażeniem częstotliwości dokonywanych pomiarów - co niemal 5 sekund. Na konsoli czy na aplikacji WSView widać te zmiany prawie co chwilę, co daje dobre wrażenie łapania każdego porywu. Nie ma tej bezwładności przy pomiarach zwykłymi łopatkami. Czułość wydaje się zatem znacznie większa, co widać po porywach - są wyższe dla WS80, choć nie mam innego urządzenia wykalibrowanego, aby rozsądzić, czy te porywy faktycznie mają taką siłę.
Same porywy obserwując regularnie są wyższe przy pomiarach ultradźwiękami do ok. 10 km/h.

Również temperatura jest wysyłana co 5 sekund, więc odbija się to przy najmniejszym porywie. Zarówno temperatura i wilgotność są potrzebne do prawidłowego pomiaru prędkości wiatru, więc stąd mają taką samą rozdzielczość pomiarową, co wiatr.
Temperatura na dachu jest nieco wyższa od tej na 2 metrach, zwykle do ok. 0.4*C, ale teraz mamy dość wietrzną pogodę. Przy silnym wietrze czujniki na 9 i 2 metrach dawały identyczne wskazania. Jeszcze nie wiem jakie będą różnice w pełnym słońcu.

Natężenie światła ma podobne wartości przy obu czujnikach, nieco może wyższe dla WS80.

Wraz z informacją o wysyłce dostałem instrukcję obsługi do stacji Ecowitt HP2553 nazwanej "TFT Large Display Wi-Fi Weather Station
With Ultrasonic Anemometer Sensor Package and Rain Gauge Sensor", a więc sam anemometr będzie też do kupienia w zestawie.

W jej skład wchodzą:
- Display Console - duża 7-calowa konsola z wyświetlaczem TFT od stacji HP2551-C
- czujnik temperatury wewnętrznej, wilgotności i ciśnienia (chyba WH32)
- anemometr ultradźwiękowy zasilany panelem słonecznym - Ultrasonic anemometer with 6-in-1 sensors
- deszczomierz, typu WH41, ale w instrukcji jest informacja o filtrze z nierdzewnej stali zakładanej na lejek.
Nie ma dodatkowego czujnika zewnętrznego na pomiar temperatury i ciśnienia w innej lokalizacji niż anemometr. Można oczywiście go jednak dokupić.

Ze specyfikacji

prędkość wiatru w zakresie 0 – 40 m/s

dokładność wiatru
przy prędkości <10m/s, +/-0.5m/s
przy prędkości ≥10m/s, +/-5%

dokładność pomiaru kierunku wiatru
przy prędkości <10m/s, TBA
przy prędkości ≥10m/s, ±15°

częstotliwość wysyłania danych
co 4.75s

(pomiar prędkości wiatru:
co 4s dla prędkości mniejszej niż 3m/s;
2s dla prędkości > 3m/s i < 5m/s
1s dla prędkości > 5m/s )

Parę uwag dotyczących pomiaru wiatru:

Kiedy maksymalna prędkość wiatru ostatnich 4 sekund wynosi >=5m/s [18 km/h], prędkość wiatru jest mierzona co 1 sekundę;
kiedy maksymalna prędkość wiatru ostatnich 4 sek. wynosi >=3 m/s i jest mniejsza niż 5 m/s, detekcja wiatru następuję przez 2 sek;
kiedy maksymalna prędkość wiatru ostatnich 4 sek. jest <3 m/s [11 km/h], wiatr jest mierzony przez 4 sek (zanim pomiar zostanie wysłany do konsoli).
 W tych warunkach odczytywana prędkość wiatru jest wartością podawaną w czasie rzeczywistym (ostatni pomiar z próbkowania jest wysyłany do konsoli odbiorczej).
 Wartość porywu wiatru będzie maksymalną prędkością wiatru zmierzoną w ostatnich 28 sek.

 Kiedy prędkość wiatru jest mniejsza niż 5 m/s zwiększa się rozrzut podawanego kierunku wiatru.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia, 2019, 18:32:06 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
Odp: Czujnik Ecowitt WS80 z ultradźwiękowym wiatromierzem / stacja HP2553
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia, 2019, 23:11:16 »
No świetnie, że dostałeś zintegrowany czujnik WS80 i nam go opisałeś.

W tym tygodniu otrzymałem od Ecowitt wreszcie nową wersję testową czujnika WS80 z możliwością ultradźwiękowego pomiaru prędkości i kierunku wiatru, pomiaru temperatury i wilgotności oraz promieniowania słonecznego i indeksu UV.
..............
Sami możecie te różnice obserwować:
pomiary stacji mierzone przez HP3501 (czujnik wiatru WH65): https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWIELKOP26
pomiary wykonywane przez czujnik WS80: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILESIN3

Jeśli macie konto na Ecowitt możecie też szukać różnic na stronach z pomiarami na tym serwerze:
HP3501: https://www.ecowitt.net/home/index?id=7764
WS80: https://www.ecowitt.net/home/index?id=7779

Na a co z poprzednią stacja id=3684  ?. Są tam jakieś przerwy. Od 15.12 ~10 znów nadaje ale co?.
Skoro zachęciłeś nas do obserwacji różnic w Twoich pomiarów to właśnie to zrobiłem, mimo że jest tego na razie niewiele.
Sprawdziłem okres od 15.12 g 0 do 16.12 g 15.
legenda :
1 – WU -  ILESIN3  WS80 ,  2 – WU - IWIELKOP26 HP3501
3 – EC   - id=7779    WS80 ,  4 – EC  -  id=7764       HP3501

Poniżej średnie wyniki z podanego zakresu czasowego oraz komentarz na temat lokalnych różnic
              1      2       3        4
{temp, 5.46, 5.26, 5.47, 5.26}
Wyniki rejestrowane na WU i EC (1-3, 2-4) są takie same. Wyniki WS80 są jednak nieco większe od wyników HP3501. Gdyby przyczyną tych różnić była dokładność to ta różnica powinna być prawie stała, a tak nie jest. Największe różnice ( 15.12 do +0,6C, 16.12 do 1.0) wystąpiły około południa w obydwu dniach. Wskazuje to na wpływ promieniowanie słonecznego ( niewielkiego bo <100W/m^2) na wyniki WS80. Pewną rolę może mieć że czujniki umieszczone są na różnej wysokości.

{wilg%, 83.08, 85.58, 83.07, 85.6}
Tu można powtórzyć poprzedni komentarz. Tym razem wyniki na WS80 są mniejsze. Różnica powiększa się ze spadkiem wilg%

{trosy, 2.8, 3., 2.79, 3.02}
 jw

{ciśn, 1011.17, 1011.47, 1011.24, 1011.57}
wyniki  średnie takie same a różnice losowe w małym zakresie

{wiatr km/h, 7.43, 7.93, 7.17 ,8.2}
Średnie wartości wiatru na WU  i EC są tu niewiekie ale wyraźnie różne zarówno dla WS80 i HP3501.  Lokalne różnice pomiędzy rejestrowane przez WU i EC są losowe głównie w przedziale 5 → 5 km/h, a tylko niewiele różnic są  w przedziale -10 → 10. Dotyczy to zarówno WS80 (1, 3) jak również HP3501 (2, 4). To niestety jest ewidentna cecha obydwu serwerów w rejestracje wiatru nie tylko w tym Twoim przypadku.

{poryw km/h, 12.57, 13.27, 18.27,16.03}
Średnie wartości porywu, co już zauważyłeś ‘naocznie’ są wyraźnie różne dla WS80 i  HP3501.
Ci jeszcze dziwniejsze wyniki WS80 rejestrowane na EC są ok 50% wyższe od tych na WU, a wyniki HP3501  rejestrowane na EC są tylko ok 23% wyższe od tych na WU. Lokalne różnice pomiędzy WS80 i HP3501 są losowe w przedziale  -5 → 15 km/h.
Wygląda na to, że będą kłopoty z interpretacją tych wyników.

{solar, 16.03, 16.45, 17.08, 17.62}
Średnie wartości niewiele różnią się dla WS80 i HP3501, ale wyraźnie różnią się wyniki zarejestrowane przez WU (1, 3) i EC (2, 4).

częstotliwość wysyłania danych - co 4.75s
.........
W tych warunkach odczytywana prędkość wiatru jest wartością podawaną w czasie rzeczywistym (ostatni pomiar z próbkowania jest wysyłany do konsoli odbiorczej).
 Wartość porywu wiatru będzie maksymalną prędkością wiatru zmierzoną w ostatnich 28 sek.

Nie rozumiem tego – czy na EC wyniki są uśredniane z 60 wyników (300 sek/5 sek) i jaki  ostatni pomiar wysyłany jest  do konsoli ( a może do EC?)
W/g WMO poryw wiatru definiowany jest w przedziale 10 minut, więc dosyć dziwnie są pomysły 28 sek ( 6 ostatnich pomiarów?). Do przyjęcia byłby przedział 5 min ale nie 28 sek.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia, 2019, 23:51:59 »
Na a co z poprzednią stacja id=3684  ?. Są tam jakieś przerwy. Od 15.12 ~10 znów nadaje ale co?.

Jeśli dostałem stację do porównania to musiałem porozdzielać czujniki odczytywane przez obie konsole. Po uruchomieniu anemometru WS-80 obie konsole zaczęły odbierać od niego sygnał. Uznałem, że większa konsola będzie odczytywać dotychczasowe czujniki ze stacji HP3501. Niestety rejestrując nową konsolę tworzy się osobne konto na Ecowitt.net. Wyniki poprzednie są teraz kontynuowane na:
https://www.ecowitt.net/home/index?id=7764

Tutaj są pokazywane dane z WS80 przesyłane przez bramkę GW1000 - temperatura nad dachem, wiatr z anemometru ultrasonicznego i natężenie światła:
https://www.ecowitt.net/home/index?id=7779

Stacja o id 3684 nadaje z małej konsoli. Test (i sama przerwa) polegała na tym, czy jest możliwe przysłanie danych również przez nią na serwer i WU. Okazuje się, że nie i taką odpowiedź dostałem od Ecowitt, czyli na razie dane z tego anemometru WS80 mogą być publikowane poprzez bramkę GW1000 lub konsolę HP2553.

Temperatura jaka tam się wyświetla pochodzi z czujnika na 2 metrach.

Skoro zachęciłeś nas do obserwacji różnic w Twoich pomiarów to właśnie to zrobiłem, mimo że jest tego na razie niewiele.
No tak, jest niewiele, bo to pierwsza prezentacja wykonana na szybko pierwszego dnia po rozpakowaniu.
Najbardziej mnie ciekawi pomiar wiatru w czasie śnieżycy, marznącego czy mocnego deszczu oraz działanie tego ogrzewacza.

Z instrukcji wynika, że nie należy go włączać gdy temperatura przekracza 10 stopni.

Pewną rolę może mieć że czujniki umieszczone są na różnej wysokości.
Tak, czujnik temperatury z 9 metrów nad gruntem przynosi prawie zawsze wyższe wartości o około 0.5*C względem zacienionego stanowiska na 2 metrach. To dlatego też zawsze chciałem mieć osobne czujniki, a nie stację zintegrowaną, gdzie temperatura jest tylko mierzona na większej wysokości. Różnice pewnie będą większe przy mocniejszym operowaniu słońca.

Ze względu na inną metodę pomiaru prędkości i kierunku wiatr to te 2 parametry są najbardziej ciekawe do analizowania różnic.

jaki  ostatni pomiar wysyłany jest  do konsoli ( a może do EC?)
Raczej chodzi o konsolę. Tutaj oryginalny wyciąg z instrukcji obsługi:

Note:
 When the maximum wind speed of the last 4s is >=5m/s, the wind speed is
detected by 1s; when the maximum wind speed of the last 4s is >=3m/s and
less than 5m/s, the wind speed is detected by 2s; when the maximum wind
speed of the last 4s is <3m/ s, the wind speed is detected by 4s.
 The wind speed reading will be a real-time value (The latest sampling data
will be reporting to the receiver).
 The wind gust reading will be the max wind speed in the past 28s.
 When the wind speed is lower than 5m/s, the dispersion of wind direction
will increase.

Z tym uśrednianiem i sposobem rejestracji danych na Ecowitt.net można się ich dopytać.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia, 2019, 19:57:01 »
Wykres w oparciu o dane ze stacji HP3501 z anemometrem WS68 - dane z 18 grudnia

Dane z czujnika WS80:

Jak widzicie przy słabszym wietrze ultradźwiękowy sposób pomiaru wiatru przynosi większy rozstrzał w mierzonym kierunku wiatru. Większa czułość na każdy podmuch wiatru ma tu swoje słabe strony, bo jak słabo wieje to wzrasta zróżnicowanie w przypowierzchniowej turbulencji powietrza. Z drugiej strony czujnik wyłapuje silniejsze porywy, co przynosi wyższe pomiary dla tego parametru.

Podobnie wyniki wyglądają na WU

dla HP3501

dla WS80

Przy silniejszym wietrze temperatura mierzona przez czujniki na 2 i 9 metrach jest zbliżona i różnie się do ok. 0.5*C - temperatura maksymalna 11.2 * C i 10.8 ° C. Pewnie te różnice w słoneczne dni na wiosnę będą większe.

_________

Dzisiaj Ecowitt umieścił czujnik w różnych wariantach na swojej stronie do sprzedaży, a więc uznał, że sprzęt już nadaje się do normalnego użytkowania.

WS80: http://bit.ly/35Dy8sa
WS80 Ultrasonic Wind Speed&Direction, Solar Radiation & Light, Temp & Humidity 6-in-1 Sensor - $139.99
Tutaj sam czujnik, czyli opcja dla klientów, którzy mają już albo bramkę GW, albo konsolę HP2553

HP2553: http://bit.ly/2Z5Ab5Z
TFT Large Display Wi-Fi Weather Station with Ultrasonic Anemometer Sensor Package and Rain Gauge Sensor - $319.99
Pełna wersja HP2553 z dużą 7-calową konsolą.

GW1003: http://bit.ly/2Z30MAs
 Wi-Fi Weather Station Gateway with Ultrasonic Anemometer Sensor Package and Rain Gauge Sensor - $229.99
Wersja z bramką GW1003, czyli trochę oszczędniejsza opcja, gdy nie zależy nam na wyświetlaczu i wystarcza obserwowanie wyników na telefonie.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia, 2019, 19:58:39 wysłana przez Mark »

Offline adrian34245

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: 2xConrad HP1001, Renkforce WH2600, dnt WeatherScreen Pro
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia, 2019, 10:26:50 »
Na mnie jakoś ten czujnik nie zrobił szczególnego wrażenia. Wręcz przeciwnie. Jestem zawiedziony że wpakowali termohigro do czujnika ultradźwiękowego. To tak jakby się cofnęli w rozwoju stacji. Jednak jak na ten moment kupię w wersji klasycznej z kubełkowym anenometrem.

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia, 2019, 10:52:02 »
Na mnie jakoś ten czujnik nie zrobił szczególnego wrażenia. Wręcz przeciwnie. Jestem zawiedziony że wpakowali termohigro do czujnika ultradźwiękowego. To tak jakby się cofnęli w rozwoju stacji. Jednak jak na ten moment kupię w wersji klasycznej z kubełkowym anenometrem.

Podobno ultradźwięki do prawidłowego działania potrzebują znać temperaturę, stąd więc ten czujnik T/H który nawiasem mówiąc według użytkowników wcale nieźle się sprawuje.
Zawsze można dokupić czujnik WH32 i to z niego stacja będzie odczytywać dane T/H na zewnątrz.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia, 2019, 17:29:22 »
Tak, prędkość rozchodzenia się impulsów akustycznych różni się w zależności od temperatury i wilgotności, więc ten czujnik dodatkowy jest potrzebny, aby dokładniej oceniać prędkość wiatru. Jak ja podłączyłem stację to temperatura na konsoli pochodziła z czujnika WH31, czyli tego na dwóch metrach. Dopiero jeśli wyłączę w konfiguracji odbiór dodatkowych czujników temperatury dopiero wtedy temperatura i wilgotność z WS80 są wyświetlane na konsoli i przesyłana na serwery.

Mnie też zwykły anemometr wystarcza. Widzę jednak teraz jak wiele zależy od samego sprzętu - ta różnica między prognozowanymi porywami przez ICM a moimi niższymi może wynikać nie tyle z tego, że anemometr jest za nisko nad dachem i w okolicy jest wyższy budynek. Tradycyjne wiatromierze mają pewną bezwładność i nie podają wyników z każdej sekundy. Tutaj faktycznie wrażliwość na każdy poryw jest większa, rozdzielczość czasowa skrócona do 5 sekund i wartości rejestrowane są wyższe.

Inny minus tradycyjnego anemometru to zawodność tradycyjnych łopatek, które najczęściej są pierwszymi, które się psują w systemie pomiarowym. Jak trwały jest anemometr ultrasoniczny to się dopiero okaże. Moje warunki nie są specjalnie ekstremalne, nie mam stacji nad morzem, w słonym i wilgotnym korozyjnym klimacie.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia, 2019, 17:31:57 wysłana przez Mark »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia, 2019, 17:59:23 »
(...) minus tradycyjnego anemometru to zawodność tradycyjnych łopatek, które najczęściej są pierwszymi, które się psują w systemie pomiarowym. (...)

Na szczęście tradycyjne łopatki można dokupić a ich wymiana w WH65 jest dziecinnie prosta.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudnia, 2019, 21:50:36 »
Małe porównanie wyświetlanych danych przy bardzo słabym wietrze.

Pomiary z czujnika ultradźwiękowego WS-80:
3.6, 3.2, 2.9, 2.5, 2.2, 1.8 km / h.
1.8 km/h to chyba najniższa wartość jaka się pokazuje przy minimalnym ruchu powietrza.
Dane są odświeżane na wyświetlaczu co niecałe 5 sek.

Pomiary z czujnika WS68 (od stacji HP3501):
2.9, 2.2, 1.8, 1.4, 1.1, 0.7, 0.4 km/h.
Dane pokazywane co 16.5 sekundy.

Jak widać większe zróżnicowanie przy lekkim wietrze da się odczytać przy tradycyjnym wiatromierzu, bo wartości schodzą poniżej 1 km/h, ale są podawane rzadziej.
Użytkownik na wxforum wspomniał jednak, że wrażliwość czujnika ultrasonicznego jest większa, bo notuje porywy 1 mph w czasie gdy tradycyjny nie rejestrował żadnego porywu.

Na aplikacji WSView mam pomiar wiatru nawet z dwoma miejscami po przecinku, ale to i tak te same interwały. Przy słabym wietrze pomiary z WS-80 są nieco wyższe, jak tu jest 5 km/h to z WS68 widzę np. 3.6 km/h. Pórównywanie jest jednak o tyle trudne, że mam różne częstotliwości odczytu danych.

Rzadziej z WS68 mam wartość 0 km/h, bo dłuższe są interwały przesyłania danych. Przy WS80 częściej pojawia się 0 km/h, ale zazwyczaj tylko na 5 sekund a potem notowany jest jakieś minimalny poryw.
Przy dłuższej ciszy i utrzymywaniu się wartości 0.0 km/h na WS-80 na WS-68 najpierw pojawia się wartość 0.4 km/h, a dopiero po drugim odświeżeniu danych schodzi na 0 km/h.

Z danych przesłanych przez Ecowitt wynika, że pracują nad automatyzacją włączania się układu grzejnego w czujniku. Teraz przy ponad 10 stopniach powinno się odłączać dostęp prądu od grzałki, bo może powodować przegrzanie komory na baterie, co w efekcie spowoduje ich wylanie i zniszczenie urządzenia. Trochę to mało praktyczne kiedy nie ma nas dłużej w domu lub zapomnimy o wyłączeniu wtyczki, a dojdzie do większego ocieplenia. Stąd też zalecenie, żeby używać baterii litowych:

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia, 2019, 21:11:57 »
Miałem pytanie o częstotliwość przesyłu danych z anemometru ultradźwiękowego. Poniżej umieszczam link do krótkiego filmiku z widokiem konsoli, która jest sprzedawa w zestawie z WS-80 (w ramach stacji HP2553) i jej wyświetlania danych na bieżąco:
https://youtu.be/o8N7Ryw98KE

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Stycznia, 2020, 19:44:56 »
Zauważyłem, że chcesz wysyłać dane na Awekas.at
Nie wiem czy wiesz ale stacja HP2551/3 może wysyłać dane na ten serwer bezpośrednio, bez użycia zewnętrznego programu.
Napisałem o tym tu:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2866.msg20985#msg20985

Moja stacja HP2551 jest dostępna tu:
https://www.awekas.at/en/instrument.php?id=16001

Ciekawe czy HP3501 też może wysyłać dane do Awekas.at ?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia, 2020, 18:42:40 »
Tak, chciałem, ale mam za mało miejsca. W oknie Customized konsoli HP2553 mam już ustawioną ścieżkę do wysyłania danych na serwer mojej stacji www.
Mała konsola z HP3501 odbiera dane z anemometru WS-80, ale nie zrobili jeszcze aktualizacji firmware'u i nie mogę przez nią wysyłać danych z tego nowego czujnika.

Ogólnie jednak jeśli na https://www.pwsweather.com/obs/IWIELKOP26.html mogę wysyłać dane to raczej mógłbym na Awekas.

Wyjaśniając reszcie osób, bo może nie każdy zna niemiecki z tego linku. W aplikacji mobilnej WSView w oknie Customized można ustawić wysyłanie danych na serwer wpisując swoje dane do konta na WU.

Na swoim koncie Awekas trzeba ustawić jako "Report mode:" Bresser FASTlink (chyba z Froggit FASTlink też może działać).

Tak czy inaczej zgłosiłem już Ecowitt, żeby dodali więcej okien z możliwością wysyłania danych na więcej serwerów. Przyjęli sugestię, ale na razie nie ma aktualizacji.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia, 2020, 19:03:37 »
Wczoraj trochę mocniej powiało i przy okazji wolnego czasu zrobiłem krótką prezentację danych z anemometru ultradźwiękowego na konsoli z HP3501:
https://youtu.be/k_Ng2UmReyM

Konsola z HP3501 jak najbardziej komunikuje się z czujnikiem WS-80, ale jeszcze nie zrobili aktualizacji firmware'u i nie można za jej pomocą wysyłać danych pomiarowych na serwery pogodowe, w tym ecowitt.net, gdzie nie widać danych dot. wiatru i nasłonecznienia.

Poniżej oba moje wiatromierze - wyżej WS68 "tradycyjny", poniżej WS80 "ultrasoniczny", ulokowane nad dachem, około 8-9 metrów nad ziemią.

Wczorajsze przejście frontu chłodnego miało przynieść silne porywy w towarzystwie ulewnego deszczu. Byłaby to okazja do sprawdzenia działa nowego czujnika w tych utrudnionych warunkach. Wiało wprawdzie dość mocno, ale nie padało za intensywnie. Była raczej mżawka, chwilami słaby deszcz, ale przy porywach powyżej 30 km/h krople wody nie spadały już pionowo, ale również dostawały się w obszar pomiarowy impulsów akustycznych.
Ogólne w takich warunkach anemometr ultrasoniczny sprawdził się dobrze, bo zarejestrował najwyższy pory wiatru.

Poniżej wykresy z WU dla czujnika WS-80

maksymalny poryw 59.4 km/h

anemometr WS68:

maksymalny poryw 51.5 km/h

Niecałe pół kilometra dalej działa też inna stacja zintegrowana, również ze standardowym anemometrem, na plaży na terenie ośrodka wypoczynkowego. Umieszczona ponad 5 metrów nad ziemią. Przy zachodnim wietrze od strony jeziora nie ma żadnych większych przeszkód, więc porywy powinny być mierzone właściwie. Mimo to i tak stacja ta zmierzyła tylko 51.5 km/h.

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia, 2020, 22:09:02 »
Pomiary z czujnika ultradźwiękowego WS-80:
3.6, 3.2, 2.9, 2.5, 2.2, 1.8 km / h.
1.8 km/h to chyba najniższa wartość jaka się pokazuje przy minimalnym ruchu powietrza.
Dane są odświeżane na wyświetlaczu co niecałe 5 sek.

Pomiary z czujnika WS68 (od stacji HP3501):
2.9, 2.2, 1.8, 1.4, 1.1, 0.7, 0.4 km/h.
Dane pokazywane co 16.5 sekundy.

Ponieważ kibicuję twoim testom, interesuje mnie także rozdzielczość pomiarów. Ty odczytałeś wizualnie co kilka, kilkanaście sekund, jednak nie masz zapisu , więc mogłeś coś pominąć. Ja skorzystałem z twoich danych zapisanych na serwerze ecowitt. Dane są co 5 minut, więc potrzebuję trochę więcej  danych bo losowo trafiło na wszystkie możliwe pomiary. Wybrałem zakres czasowy 2020-01-01..07 i trzy Twoje konta 7779, 3684 i 7764.
Pierwsza niespodzianka - na koncie 3684 nie ma wyników pomiarów wiatru dla 2020-01-02..05 i co gorsze w pliku *.xlsx są przesunięte kolumny ( bo osunęli kolumny z wiatrem i solarem- to poważny błąd ecowit). Dlaczego brak wyników z WS80 na 3684 skoro są na 7779 ?. Druga niespodzianka to, że wyniki pomiarów na 3684 są zwykle co 5min ale co 10 (przeważnie ale nie zawsze) wyników odstęp wynosi 10 min. na 7779 i 7764 odstępy są zawsze co 5 min.
Ostatecznie do analizy wziąłem 2016 (7779),  855(3684) i 2016(7764) wyników.

Poniżej zebrane są szybkości wiatru {pomiar wiatru w m/sek, liczba wyników}
PolwiosekultrasonicGW  Wind Speed(m/s)  2016   
{{0.,260},{0.5,64},{0.6,71},{0.7,75},{0.8,76},{0.9,59},{1.,50},{1.1,66},{1.2,72},…..
Polwiosekultrasonic  Wind Speed(m/s)  855
  {{0.,156},{0.5,40},{0.6,40},{0.7,32},{0.8,36},{0.9,29},{1.,18},{1.1,25},{1.2,30},….
PolwiosekHP3501  Wind Speed(m/s)  2016   
{{0.,48},{0.1,44},{0.2,22},{0.3,44},{0.4,73},{0.5,49},{0.6,82},{0.7,43},{0.8,62},{0.9,41},{1.,83},{1.1,80},{1.2,40}….

Na 7779 i 3684 wyniki są takie co same co nie dziwi bo to są wyniki tego samego czujnika WS80.
Wyraźnie widać, że na WS80 wyniki poniżej 0.5m/sek ( 1.8 km/h) są zaliczane jako zero. Powyżej 0.5 rozdzielczość wynosi 0.1 m/sek.  Ku zaskoczeniu na  wiatromierzu kubełkowym (HP3501) szybkość wiatru mierzona jest od zera co 0.1 m/sek!!. Minus dla WS80

Poniżej zebrane są porywy wiatru {pomiar porywu w m/sek, liczba wyników}
PolwiosekultrasonicGW  Wind Gust(m/s)  2016   
{{0.6,2},{0.7,4},{0.8,7},{0.9,17},{1.,12},{1.1,24},{1.2,33},{1.3,25},{1.4,25},{1.5,24},{1.6,22},{1.7,39},{1.8,26},{1.9,21},…….
Polwiosekultrasonic  Wind Gust(m/s)  855
{{0.,31},{0.5,23},{0.6,23},{0.7,31},{0.8,30},{0.9,36},{1.,12},{1.1,20},{1.2,24},{1.3,27},{1.4,25},{1.5,23},{1.6,17},{1.7,26},{1.8,15},{1.9,15},….
PolwiosekHP3501  Wind Gust(m/s)  2016 
{{0.,1},{0.5,53},{1.,133},{1.5,141},{2.,144},{2.6,149},{3.1,177},{3.6,209},{4.1,190},…..

Ku zaskoczeniu wyniki na 7779 i 3684 są różne. Na 7779 nie ma  w ogóle wyników poniżej 0.6 m/s potem na obydwu odstęp co 0.1 m/s. Na  oko  wyniki na 7779 są nieco mniejsze. Na HP35001 ( wiatromierz kubełkowy) odstępy wyników są co 0.5 m/s. Dziwne, przecież wyniki  pomiarów wiatru są co 0.1.  Minus dla HP3501.

Pomiar kierunku wiatru w tradycyjnych wiatromierzach są zwykle co 45 st ( 8 podstawowych kierunków) i  niewiele wyników są co 22 st.  Ku mojemu zaskoczeniu wyniki pomiaru kierunku wiatru na wszystkich Twoich kontach są bardzo rozrzucone ( odstęp nawet co 1st).  Niemożliwe jest by pomiar był z dokładnością 1 st. ( i to nawet na wiatromierzu kubełkowym). Coś tu namieszali ( lub uśredniają kierunek) i trzeba by to wyjaśnić.

Dla 7779 i 7764 obliczyłem różnicę wyników ( obydwie serie maja taka sama liczbą wyników, w tych samych czasach).
PolwiosekultrasonicGW - PolwiosekHP3501    Wind Gust(m/s)   
Różnice wynosiły od  -4.5 do 5.8 m/s. Czyli bardzo dużo, ale są to pojedyncze przypadki. Najwięcej różnić było pomiędzy -0.9 do 0.7 m/sek.  Średnia różnica wynosiła -0.15 m/s (-0.7 km/h)
PolwiosekultrasonicGW - PolwiosekHP3501    Wind Gust(m/s)   
Różnice wynosiły od  -5.2 do 6.4 m/s.  Najwięcej różnić było pomiędzy -0.2 do 1.2 m/sek.  Średnia różnica wynosiła +0.75 m/s (2.6 km/h)

Różnice w średniej szybkości wiatru, związane są IMHO  z powodu ‘obcięcia’ wyników poniżej 0.5 m/s na 7779. Natomiast zgodnie z przewidywaniami wielkość porywu na WS80 jest nieco wyższa niż w wiatromierzu kubełkowym.

Wydaje mi się, że opisane różnice pomiędzy WS80 i wiatromierzem z HP3501 są związane więcej z oprogramowaniem niż ze sprzętem i należałoby przekonać ecowitt do poprawy oprogramowania. ( tzn do rejestracji wiatru na WS80 od zera co 0.1 m/s, oraz rejestracji porywu na HP3501 co 0.1 m/s). Większe nieco wartości porywu na WS80 są prawdopodobnie związane z większą częstotliwością odczytu porywu na WS80.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia, 2020, 17:54:24 »
Ponieważ kibicuję twoim testom (...)

Zastanawiam się nad kupnem WS80 i WH32 więc również kibicuję Twoim testom. Wydaje mi się, że ostatnio coś zmieniałeś w przypisaniu czujników. Fajnie by było gdybyś po każdej zmianie czujników zmieniał również ich nazwy na Ecowitt.net. Dotyczy to nie tylko wiatromierza ale również czujnika zewnętrznego T/H bo GW1000 i HP2551 mogą odczytywać temperaturę i wilgotność z WS80 lub z WH32.

Pomiar kierunku wiatru w tradycyjnych wiatromierzach są zwykle co 45 st ( 8 podstawowych kierunków) i  niewiele wyników są co 22 st.  Ku mojemu zaskoczeniu wyniki pomiaru kierunku wiatru na wszystkich Twoich kontach są bardzo rozrzucone ( odstęp nawet co 1st).  Niemożliwe jest by pomiar był z dokładnością 1 st. ( i to nawet na wiatromierzu kubełkowym). Coś tu namieszali ( lub uśredniają kierunek) i trzeba by to wyjaśnić.

Ambient na stronie: https://www.ambientweather.com/amws2000.html podaje dla kierunku wiatru  dokładność ±1° a rozdzielczość 1°.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia, 2020, 17:59:50 wysłana przez felix »