Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Ustawienia stacji sencor 12500  (Przeczytany 1813 razy)

Offline arnoldos

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Meteo sp89
Ustawienia stacji sencor 12500
« dnia: 30 Stycznia, 2022, 14:02:17 »
Dzień dobry zakupiłem stacje sencor 12500 i chciałem zapytać gdzie i jak poprawnie ustawić wskazania faz księżyca zachodów i wschodów słońca ?. Jest tez tam parametr wysokość i wysokość nad poziomem morza ? Ściągnąłem aplikacje na tel to pokazuje mi wysokość 160m czy taka wpisać w obu parametrach ? Z góry dziękuje za porady.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Ustawienia stacji sencor 12500
« dnia: 30 Stycznia, 2022, 14:02:17 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Ustawienia stacji sencor 12500
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia, 2022, 17:35:59 »
Dzień dobry zakupiłem stacje sencor 12500 i chciałem zapytać gdzie i jak poprawnie ustawić wskazania faz księżyca zachodów i wschodów słońca ?.

Przy konfiguracji połączenia WiFi (192.168.1.1) trzeba wybrać serwer czasu i prawidłową strefę czasową oraz podać długość i szerokość geograficzną.

Jest tez tam parametr wysokość i wysokość nad poziomem morza ? Ściągnąłem aplikacje na tel to pokazuje mi wysokość 160m czy taka wpisać w obu parametrach ? Z góry dziękuje za porady.

Spróbuj wpisać w "wysokość nad poziomem morza" -> 160m. Przełącz stacje na wyświetlanie ciśnienia bezwzględnego, skorzystaj z kalkulatora ciśnienia względnego i oblicz ciśnienie względne, następnie przełącz stacje na wyświetlanie ciśnienia względnego i sprawdź czy wartości są podobne do obliczonych. Jeżeli będzie podobnie, to konfiguracja jest OK.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline arnoldos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia, 2022, 20:31:24 »
Dzięki już wszystko jest Ok :-) działa pięknie mam jeszcze takie pytanko czy jest jakaś aplikacja żeby ładnie pokazywała wartości z serwisów pogodowych do tych co jest podłączona stacja? Chodzi mi o to żeby nie trzeba było wchodzić na stronę za każdym razem.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia, 2022, 00:12:59 »
... pamiętaj, że prawidłowa wysokość jest ta na jakiej jest czujnik ciśnienia Twojej stacjia nie gruntu - czyli tego elementu stacji w którym mieści się sensor ciśnienia ;)
PS: wysokość terenu na którym stoi budynek odczytasz w Google Earth ...
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia, 2022, 00:44:47 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia, 2022, 00:42:01 »
(...) pytanko: czy jest jakaś aplikacja żeby ładnie pokazywała wartości z serwisów pogodowych do tych co jest podłączona stacja? Chodzi mi o to żeby nie trzeba było wchodzić na stronę za każdym razem.

Tak:
1. Odczyty i prezentacja danych apka : Meteo Monitor for Personal Weather Stations (PWS)  lub PRO czyli premium za parę pln , polecam premium ,korzystam już z tego kilka lat. Dostęp do wielu wybranych stacji w WU wunderground nie tylko do swojej. Apka nie archiwizuje danych ale świetnie prezentuje te za dobę graficznie i tabelarycznie.

2. Prognoza pogody: apka Weather Underground

Obie apki w skepie play.

Offline arnoldos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia, 2022, 19:43:39 »
Dzięki kolego za informacje z tym ze mam taki problem ze nie mogę się zalogować przez ta aplikacje pisze ze invalid apikey or id station. Wszystko dobrze na 100%

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego, 2022, 09:59:14 »
... nie rozumiem Twojego posta... czy nie masz ApiKey czy może już ogarnąłeś ?

... ApiKey pobierasz z profilu WU...

Offline drzet

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Sencor SWS 12500
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego, 2022, 20:05:15 »
Dobry wieczór.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i choć mam latek niemało, dopiero zaczynam przygodę z trochę bardziej zaawansowaną stacją meteo. Dwa tygodnie temu kupiłem Sencor SWS 12500. Jestem ze sprzętu bardzo zadowolony, mnóstwo danych, możliwość podpięcia do serwisów pogodowych, bardzo fajna i bardzo konfigurowalna stacja bazowa i dobry zasięg czujniki - stacja bazowa.
Niestety zauważyłem pewien mankament. Pewnego dzionka zaczęła migać ikona pogody. Zrozumiałem to jako alarm spadku ciśnienia. Ja tego alarmu nie aktywowałem (ikonki pod wskazaniem ciśnienia nie było). W żaden sposób nie mogłem tego migania wyłączyć. Ani alarm/snoze, ani alert, ani alarm nie zadziałał. Pomógł dopiero reset. Taka sytuacja miała miejsce parokrotnie. Zmieniałem próg zadziałania tego alarmu (3 - 10) i po włączeniu nie mogę go normalnie wyłączyć. Czy to jest przypadłość mojej stacji, czy ten typ tak ma?
Tydzień temu napisałem do https://www.sencor.pl/kontakt-pl, ale do tej pory zero kontaktu.
Dodałem stację do Weather Underground i WeatherCloud, czy wiecie może, czy jest sposób na dodanie tej stacji do Windy?

Offline drzet

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego, 2022, 20:10:09 »
Tak:
1. Odczyty i prezentacja danych apka : Meteo Monitor for Personal Weather Stations (PWS)  lub PRO czyli premium za parę pln , polecam premium ,korzystam już z tego kilka lat. Dostęp do wielu wybranych stacji w WU wunderground nie tylko do swojej. Apka nie archiwizuje danych ale świetnie prezentuje te za dobę graficznie i tabelarycznie.

2. Prognoza pogody: apka Weather Underground

Obie apki w skepie play.

Czy jest coś takiego na PC win10?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego, 2022, 23:45:13 »

(...) Niestety zauważyłem pewien mankament. Pewnego dzionka zaczęła migać ikona pogody. Zrozumiałem to jako alarm spadku ciśnienia. Ja tego alarmu nie aktywowałem (ikonki pod wskazaniem ciśnienia nie było). W żaden sposób nie mogłem tego migania wyłączyć. Ani alarm/snoze, ani alert, ani alarm nie zadziałał. Pomógł dopiero reset. Taka sytuacja miała miejsce parokrotnie. Zmieniałem próg zadziałania tego alarmu (3 - 10) i po włączeniu nie mogę go normalnie wyłączyć. Czy to jest przypadłość mojej stacji, czy ten typ tak ma?

(...)

Dodałem stację do Weather Underground i WeatherCloud, czy wiecie może, czy jest sposób na dodanie tej stacji do Windy?

Miganie ikony pogody - nie znam tej stacji ale mam inną która ma taką funkcję. To nie przypadłość. Ikona pogody to nic innego tylko graficzne zobrazowanie trendu pogody. Np słońce to rosnące i wysokie ciśnienie, pochmurno i deszcz to ikona chmury. Natomiast gdy zbliża się extremalna pogoda np ciśnienie gwałtownie spada co oznacza nadchodzącą wichurę lub burzę w tym i nwalne opady ikona miga. W mojej stacji jest to zaszyte w stacji i nie mam wpływu na to miganie. Natomiast gdy zresetujesz stację miganie mija ponieważ stracone są  podręczne dane ciśnienia i stacja nie widzi trendu a więc ikona nie miga. Ponadto wyświetla się zaraz po resecie błędna ikona pogody. Ikona aktualizuje się na prawidłową w ciągu doby po resecie ponieważ czujnik ciśnienia może odczytać trend z kolejnych pomiarów.

Ostatnio ikona pogody miała prawo migać ponieważ mieliśmy dwa krytyczne niże Maria i ten ostatni Nadia. To były podobne do siebie niemal pionowe spadki ciśnienia zwiastujące extremum pogody i tak właśnie było...

Windy - to tzw radar pogody - platforma ta nie  świadczy usług archiwizacji danych i ich prezentacji pozyskiwanych od użytkowników prywatnych stacji.

PS: warto zainwestować w apkę Windy Premium - dostęp do większej ilości danych i do wielokrotnie częstszego odświeżania danych.

W zasadzie stacja może wysyłać dane na dedykowane portale pogodowe wskazane przez producenta stacji. Związane jest to z koniecznością przygotowania pakietu danych pomiarowych wysyłanych w górę sieci do operatorów portalu - w taki sposób aby był on kompatybilny z bazą danych portalu pogodowego. Musi być generowany przez stację stosowny ApiKey.

« Ostatnia zmiana: 02 Lutego, 2022, 00:18:55 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego, 2022, 01:23:48 »
Czy jest coś takiego na PC win10?
  ... chodzi o apkę Meteo Monitor PWS i WU prognoza pogody...

Apka Meteo Monitor PWS - tylko pod Androida i iOS.

Na PC zbędne są dodatkowe oprogramowania - których zresztą brak bo IBM nie jest tym zainteresowane. Zbędne dlatego ponieważ te fukcje spełnia www.wunderground.com Dodatkowo po założeniu konta na WU i zalogowaniu się otwierają się dodatkowe możliwości tego portalu.

Po wejściu do kokpitu stacji na WU w PCcie,  pod nazwą stacji widnieje link do prognozy pogody (Forecast). Link ten prezentuje prognozę pogody w tej samej formie co apka WU na smartfona. Ponadto pod linkiem prognozy pogody jest dostęp do tzw wundermap (zakładka na dole strony prognozy)

Wundermap_duża mapa stacji_klik

czyli do mapy ze stacjami pogody których ikony są interaktywne. Jest to duża wygodna mapa a nie taka miniaturowa jak po wejściu do kokpitu stacji.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego, 2022, 01:41:09 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline drzet

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego, 2022, 11:37:45 »
(...) W mojej stacji jest to zaszyte w stacji i nie mam wpływu na to miganie.

(...)

PS: warto zainwestować w apkę Windy Premium - dostęp do większej ilości danych i do wielokrotnie częstszego odświeżania danych.
(...)
Dzięki za wyjaśnienia.
Co do migania u mnie może być to samo, tzn. zaszyta dodatkowo funkcja. Zmyliło mnie to, że dla każdej sekcji i podsekcji wyświetlacza można ustawić alert, a ponadto „czułość” alertu ciśnienia można ustawić od 3 do 10. W instrukcji jest to opisane. Denerwuje mnie tylko, że pomimo opisu w instrukcji, nie mogę tego migania wyłączyć.

Instrukcja obsługi:
https://data.fast.eu/manual/35/35054541/35054541-im-pl.pdf

Instrukcja ustawienia WiFi i nie tylko:
https://www.sencor.pl/getattachment/19e884cd-9adc-40e4-bc0e-7f8b238dc6d9/attachment.aspx

Windy znam i korzystam :)

Offline drzet

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego, 2022, 11:53:55 »
(...)
Apka Meteo Monitor PWS - tylko pod Androida i iOS.

Na PC zbędne są dodatkowe oprogramowania (...)

Po wejściu do kokpitu stacji na WU w PCcie,... 

(...)

Dzięki za wyjaśnienia.
Ja jednak chciałbym mieć na PC jakiś agregator danych z mojej stacji. Serwisy internetowe bywają zawodne. Teraz muszę na „piechotę” ściągać dane.
WU już w miarę ogarnąłem :)

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego, 2022, 21:18:31 »
Ja jednak chciałbym mieć na PC jakiś agregator danych z mojej stacji. Serwisy internetowe bywają zawodne.
Masz router wifi i skonfigurowałeś go tak jak opisał Parasol na smartfonie lub tablecie?!
Teraz wystarczy ściągnąć CumulusMX (https://github.com/cumulusmx/CumulusMX/releases/)
i uruchomić na PC. CMX zapisze Ci wszystko na PC!

Offline drzet

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego, 2022, 00:19:39 »
Masz router wifi i skonfigurowałeś go tak jak opisał Parasol na smartfonie lub tablecie?!
Teraz wystarczy ściągnąć CumulusMX (https://github.com/cumulusmx/CumulusMX/releases/)
i uruchomić na PC. CMX zapisze Ci wszystko na PC!

Po co te wykrzykniki? Czytaj ze zrozumieniem, to nie mnie dotyczyły kłopoty z konfiguracją, ja ich nie miałem.
Cumulus jest dobry, ale musiałby jeszcze obsługiwać moją stację.