Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: długość przewodów WH1090  (Przeczytany 31780 razy)

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: długość przewodów WH1090
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpień, 2011, 09:10:44 »
U mnie było to samo najpierw nawalił wiatromierz a na 10 minut nawet cały nadajnik. Przyczyna to właśnie kostka zakończona 2 gniazdami rj 11 w której zbierała się wilgoć nawet w dobrze zaizolowanej więc odciąłem przewód i przedłużyłem o 7 m telefonicznym założyłem rj 11 wtyczkę zacisnąłem zaciskarką i działa na razie. ale u mnie problem wystąpił już po 5 dniach od przedłużenia.
Rozumiem Mati211p, że odciąłeś wtyczkę , następnie przylutowałeś nowy przewód (7m), założyłeś osłonkę termozgrzewalną w miejscu lutowania a na końcu zacisnąłeś nową wtyczkę, czy odciąłeś stary 10-cio m.przewód przy czujniku kierunku wiatru, wlutowałeś w czujniku kierunku wiatru nowy przewód o 7 m dłuższy na który m zacisnąłeś nową wtyczkę?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpień, 2011, 09:10:44 »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Styczeń, 2012, 11:07:12 »
Mam prośbę - proszę o napisanie jakie są te wtyczki do czujników?
Są 2 rodzaje - do telefonu (aparatu) - większe i do słuchawki - mniejsze. Oba typy są 2 i 4 przewodowe. Nie chce mi się 2 razy włazić na dach. Musiałbym najpierw wejść to sprawdzić, kupić odpowiednie i drugi raz wejść zamontować przedłużacz.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Styczeń, 2012, 11:13:23 »
Są to zwykłe RJ-11.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Styczeń, 2012, 12:53:21 »
Mam prośbę - proszę o napisanie jakie są te wtyczki do czujników?
Są 2 rodzaje - do telefonu (aparatu) - większe i do słuchawki - mniejsze. Oba typy są 2 i 4 przewodowe. Nie chce mi się 2 razy włazić na dach. Musiałbym najpierw wejść to sprawdzić, kupić odpowiednie i drugi raz wejść zamontować przedłużacz.

Jest kilka rodzajów wtyków, trzeba wiedzieć dokładnie, jakie są potrzebne. Mniejszy wtyk na 4 piny może mieć 2 lub 4 styki, podobnie większy wtyk na 6 pinów, może mieć 2, 4 lub 6 styków. Wszystkie można zobaczyć np. TUTAJ

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maj, 2012, 23:34:43 »
Witam!
Około 3 tygodnie temu przedłużyłem przewody od czujników wiatru i opadów. Zastosowałem skrętkę UTP i puściłem w niej wszystkie 6 przewodów (2 zostały wolne). Całość razem z oryginalnymi przewodami liczyła ok. 22m (20m skrętki i 2m oryginalnych). Odciąłem oryginalne wtyczki i przylutowałem przewody do skrętki. Całość porządnie zaizolowałem i zabezpieczyłem przed wodą.  Nowe złącza RJ-11 nam zaciśnięte zaciskarką. Na początku wydawało się, że wszystko działa OK. Może i tak było, bo nie zauważałem żadnych nieprawidłowości. Po pewnym czasie zauważyłem właśnie opisywane tu wahania temp. zewnętrznej. Skoki temp. były przeważnie po 1,5-2 stopnie, ale czasami nawet 3-4 (teraz ostatnio tylko małe). Te skoki są czasami kilka razy pod rząd a czasami po kilka godzin pokazuje ładnie. Wymieniłem baterie w nadajniku – nie pomogło. Robiłem różne cuda – czyściłem styki, sprawdzałem wszystkie łączenia i dalej nic. Dodam jeszcze, że te skoki są widoczne także na wyświetlaczu stacji bazowej (nie tylko w programie).
Dzisiaj przełożyłem czujnik termo-higro w inne miejsce i skróciłem przewód (skrętkę) do ok. 9-10m i cholera jasna dalej to samo. Dodam jeszcze, że teraz wszystkie łączenia są pod dachem (na strychu) a czujnik termo-higro jest ukryty lekko pod okapem dachu. Ale jakąkolwiek wilgoć wykluczam, ponieważ teraz i tak nie padało od 5 dni i było gorąco i sucho.
Co może być przyczyną tych skoków temperatury?
Proszę pomóżcie!
Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Maj, 2012, 08:20:10 »
[...]
Co może być przyczyną tych skoków temperatury?
Proszę pomóżcie!
Pozdrawiam

Przyczyną takiego stanu rzeczy mogą być wahania rezystancji przewodów. Na rezystancję wpływ ma wilgotność i temperatura. Czy zastosowane przedłużenia kabli są takie same, jak oryginalne przewody? Czy łączenia na pewno są poprawne? Jak by na to nie patrzeć, moim zdaniem wina leży po stronie łączeń albo też zastosowanych przedłużeń kabli.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Maj, 2012, 08:33:34 »
Proponuje na jakiś czas odłączyć przewody od termo/higro i sprawdzić czy to ma w ogóle jakiś wpływ na temperaturę - moim zdaniem nie. Bo co mają wspólnego przewody od wiatromierza i deszczomierza, do temperatury w nadajniku termo/higro. Mogłyby mieć wpływ na pomiar wiatru lub opadów. W VP2 na przykład jest tak, że maksymalna prędkość odczytu wiatru maleje wraz ze wzrostem długości kabla do wiatromierza.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2012, 10:49:26 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Maj, 2012, 12:35:13 »
Moim zdaniem ma wpływ na działanie czujnika wysyłającego dane. Zawilgocenie , pojawianie się przez to zwarć poprzez tak powstałe rezystancje jak w moim przypadku zawiesza cały czujnik powodując tak jakby mini reset i odczytywanie nieprawidłowych wartości, po odłączeniu należy jeszcze sprawdzić gniazda w czujniku temp, wilg czy nie ma na nich wilgoci i wtedy przetestować czujnik bez deszczomierza i wiatromierza. A może przewody od deszczomierza i wiatromierza nie powinny iść w jednym splocie.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maj, 2012, 07:50:27 »
[...] Bo co mają wspólnego przewody od wiatromierza i deszczomierza, do temperatury w nadajniku termo/higro. Mogłyby mieć wpływ na pomiar wiatru lub opadów. [...]

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę @Parasol  :)
Jak to się stało, że pomyliłem przewody thermo-hygro z przewodami od anemometru i pluwiometru - nie wiem....  :-[

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Czerwiec, 2012, 22:20:00 »
Posprawdzałem wszystko na różne sposoby. Trwało to tak długo ponieważ testowałem różne opcje i połączenia. Po odłączeniu deszczomierza skoki dalej występują. Dopiero odłączenie przewodów od czujników wiatru pomaga. Tak jak pisałem poprzednio zamontowanie czujnika termo-higro w innym miejscu bliżej (ok 10m) nie pomaga. Podmieniałem też częściowo przewody i robiłem nowe wtyczki. Wolne dwie żyły ze skrętki połączyłem z uziemieniem (najpierw po jednej stronie potem z obu) - nie pomogło. Wszystko wskazuje na to, że wina leży w przewodach. Nie wiem czy chodzi o długość (ok. 20m) ponieważ niektórzy przedłużali przewody nawet więcej.
Być może powodem tych skoków są jakieś pojemności, które pojawiają się w skrętce.  Jak wiadomo skrętka komputerowa ma 4 pary skręconych przewodów. W typowym przewodzie telefoniczny żyły idą zawsze obok siebie w ustalonej kolejności i odległości. W skrętce jest to wszystko pomieszane. Przewody skręcone są parami a całość dodatkowo też skręcona.
Tak więc pozostaje mi tylko wymiana przewodów na typowe telefoniczne. Chyba, że ta skrętka jest jakoś uszkodzona. Niestety czujnik termo-higro muszę mieć dość daleko od pozostałych czujników. Nie wiem teraz czy wymieniać te przewody i wydawać znowu pieniądze i tracić czas. A wszystko tak fajnie zrobiłem :(
Dodam jeszcze, że jak podłączyłem wszystko krótkimi przewodami skoków temp nie było - wszystko działało OK - sprawdzałem to przez 2 doby.
Co ciekawe najmniej jest tych skoków przy dużej wilgotności i raczej niskiej temperaturze (w nocy). Najgorzej jest w dzień. Ale nie jest to regułą.
A i jeszcze jedno - rozebrałem czujnik termo-higro i przeczyściłem wszystko w środku. Mam zdjęcia jakby ktoś był ciekawy jak to wygląda.
Może ktoś ma jakieś inne pomysły.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Czerwiec, 2012, 12:06:32 »

A i jeszcze jedno - rozebrałem czujnik termo-higro i przeczyściłem wszystko w środku. Mam zdjęcia jakby ktoś był ciekawy jak to wygląda.

Kriu  a mógłbyś  wrzucić zdjęcia na forum ?
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Czerwiec, 2012, 11:28:07 »
Ja mam właśnie na zwykłym telefonicznym, 19m(wiatromierz) i 27m(deszczomierz). Choć deszczomierz dziwnie sie zachowuje po długotrwałych opadach nabił mi aż 10mm sztucznego deszczu, ale nie na raz co ciekawe wysyłane dzień później w tych samych godzinach co ulewy, oraz jak świeciło słońce, tak jakby wilgoć parowała w deszczomierzu i lokalnie zwierała przewody.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Czerwiec, 2012, 15:10:11 »
Być może powodem tych skoków są jakieś pojemności, które pojawiają się w skrętce.  Jak wiadomo skrętka komputerowa ma 4 pary skręconych przewodów. W typowym przewodzie telefoniczny żyły idą zawsze obok siebie w ustalonej kolejności i odległości. W skrętce jest to wszystko pomieszane. Przewody skręcone są parami a całość dodatkowo też skręcona.
(...)
Może ktoś ma jakieś inne pomysły.

A gdyby tak zastosować lepszy jakościowo kabel CAT-6 z ekranowanymi parami - patrz załącznik. W Conradzie są takie kable, ale niestety drogie ponad 5zł/m.

Zobacz też ten wątek: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=158.0 - co prawda dotyczy ws2300, ale też jest problem z przedłużonym kablem.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec, 2012, 16:25:00 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwiec, 2012, 01:24:18 »
U mnie pojawił się problem tak jakby z przedłużonym przewodem od deszczomierza, bo pokauje lewe opady, ale nie 50 czy 300 tylko 05, co jakiś czas, oczywiście mechanizm bez problemowo działa i liczy opady, ciekawy jestem czy wilgoć nie zwiera przewodu, bo po deszczach tak zaczął liczyć, dziś przed burzą pokazał 0,5 choć nic nie padało, tak jakby ładunki w cb-ku odziaływały na kontaktron choć to niemożliwe.

Ja za przewody płaciłem 0,4zł za metr, nie wiem czy warto wydawać 100zł za przewód.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Czerwiec, 2012, 22:47:59 »
Kriu  a mógłbyś  wrzucić zdjęcia na forum ?
Jasne - proszę oto fotki (można powiększyć):
http://nwpei.prz.edu.pl/~mgamrac/stacja2/Dsc08011.jpg
http://nwpei.prz.edu.pl/~mgamrac/stacja2/Dsc08012.jpg
http://nwpei.prz.edu.pl/~mgamrac/stacja2/Dsc08013.jpg
http://nwpei.prz.edu.pl/~mgamrac/stacja2/Dsc08014.jpg

Zauważyłem dość niestaranne wykonanie. W różnych miejscach było kilka poprzyklejanych malutkich kuleczek cyny - nawet na ścieżkach (patrzyłem przez lupę). Chyba jednak nie powodowały zwarć (ale nie mam pewności). Poza tym nie wiem czy wszystko zauważyłem.
Całość była zamalowana jakimś lakierem ale i tak po pół rocznym użytkowaniu w kilku miejscach były wyraźne naloty tlenków (białe) - widać to na zdjęciach.

Zastanawiam się co to jest takiego obok termistora - opisane na płytce "HS"? - nic tam nie ma.

Poza tym na płytce nie ma trzech kondensatorów elektrolitycznych - może nie potrzebne a może oszczędności? Czasami producent oszczędza 5 centów a produkt źle działa - takie czasy.