Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 / WH1090 - rozmieszczenie czujników...  (Przeczytany 31152 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: WH1080 / WH1090 - rozmieszczenie czujników...
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Marca, 2012, 20:32:13 »
Pierwsze co mi przyszło na myśl to czy tak rurka jest stabilna, nie kiwa ona się na boki ?, jak przyjdzie mocniejszy wiatr, to deszczomierz może naliczyć fałszywe dane.? , czujnik termo-hydro ładnie schowałeś.  ;)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 04 Marca, 2012, 20:32:13 »

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Near Mielec / EPML
    • szybownictwo.wordpress.com
  • Typ stacji: Velleman WS1080
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Marca, 2012, 22:06:27 »
Z czujnikiem termo-higro się udało chyba bardzo fajnie wykombinować ;) . Co do rurki, to mocowanie jest solidne i jak nawet miałem wcześniej wszystkie czujniki na samej górze i wiał wiatr w porywach do 5 stopnia w skali Bft to nim tylko lekko ruszało. Teraz kiedy deszczomierz jest na linii dachu a czujnik termo-higro poniżej schowany, to środek ciężkości się przesuną niżej więc nie powinno być z tym problemu... Póki co nie miałem problemu z '' nabijaniem '' opadów nawet przy silniejszych porywach wiatru... Czas pokaże jak się to sprawdzi. Pożyjemy, zobaczymy :) . Dzięki Wam wszystkim za rady co do instalacji stacji, Wasze sugestie były bezcenne!
« Ostatnia zmiana: 05 Marca, 2012, 09:53:48 wysłana przez obserwator »
Pozdrawiam, Mikołaj !

" Nie ma rzeczy niemożliwych gdy osiągniesz równowagę "

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Maja, 2012, 18:57:02 »
Czujnik termo za wysoko (powinien być 2m nad gruntem) i do tego pod dachem gdzie jest dobrych kilka stopni cieplej niż normalnie.
Reszta ujdzie ;).

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Sierpnia, 2012, 22:52:43 »
Jak czytałem instrukcje WS-0101 (WS2080) i forum to jest sugestia, by umieścić termohigrometr na zacienionej ścianie (zatem preferowana północna), ale czy taki odczyt jest wiarygodny? Przy południowym wietrze czujnik będzie podawał inną temperaturę niż rzeczywista, a gdy ściana jest duża to czy temperatura nie będzie zaniżona (w ogródkach meteo nie ma takich barier)? Tak myślę czy u mnie nie umieścić tego czujnika w cieniu brzozy, w jednym rzędzie są dalej tuje (na południe), więc przez cały rok w porze południowej byłby cień, ale przewiew ogólnie jest lepszy niż przy ścianie. Wiatromierz byłby obok, ale na zrobionym maszcie - może nie na 8 m, ale dla mnie ważniejsza jest wierność temperatury.
Nie wiem jednak czy ten plan się uda, bo jeśli bym podłączył stacje do komputera to odległości wyniesie ok. 20 m (choć niby na piętrze i bez dodatkowych przeszkód oprócz ścian budynku).
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Sierpnia, 2012, 11:58:04 »
Jak czytałem instrukcje WS-0101 (WS2080) i forum to jest sugestia, by umieścić termohigrometr na zacienionej ścianie (zatem preferowana północna), ale czy taki odczyt jest wiarygodny? Przy południowym wietrze czujnik będzie podawał inną temperaturę niż rzeczywista, a gdy ściana jest duża to czy temperatura nie będzie zaniżona

Może  coś w tym jest .

Nie wiem jednak czy ten plan się uda, bo jeśli bym podłączył stacje do komputera to odległości wyniesie ok. 20 m (choć niby na piętrze i bez dodatkowych przeszkód oprócz ścian budynku).

Moja WH 1080 jest oddalona jakieś 20 m. i jakoś sobie radzi, ( odpukać ) a sygnał idzie na pierwsze piętro, przez strop i dość grube ściany ( ceglane )
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia, 2012, 12:01:02 wysłana przez wiatromen »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Sierpnia, 2012, 18:10:23 »
Mam pytanie o długość przewodu dostarczanego od producenta w stacji Conrad WS-0101 łączącego termohigrometr z wiatromierzem i deszczomierzem. Na forum ktoś podał 10 m i 6 m, ale nie wiem czy to długość kabla po przedłużeniu?

Przy okazji chętnie skorzystam z porady o umieszczenie czujnika z temperaturą i wilgotnością. Chyba najlepsza lokalizacja to północna strona mojego domu. Mogę zamontować sensor 2 m nad ziemią niedaleko narożnika, ale nad kostką brukową i przy ścianie, więc byłoby słabe przewietrzenie. Druga opcja to umieszczenie czujnika z boku balkonu - tu byłby nad trawą i lepsza byłaby wentylacja, bo jednak bardziej odsunięty byłby od ściany. Minusem jest tu wysokość, bo 3,5 m nad gruntem to trochę za wysoko (temperatura może być zawyżona). Która możliwość wydaje się lepsza?

Niestety i tak potrzebna jest jakaś osłona, bo przez prawie pół roku słońce będzie tam sięgać rano lub wieczorem. Wiatromierz i deszczomierz planuje zawiesić na szczycie dachu.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia, 2012, 18:16:51 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Sierpnia, 2012, 20:47:49 »
Na zdjęciu widać, że wokół domu jest kawałek fajnego ogrodu. Nie wolałbyś postawić czujnika temperatury gdzieś na maszcie na wys. 2 m w ogrodzie właśnie? Wiatromierz i deszczomierz (ten w przypadku, gdyby drzewa które widać na zdjęciu przekłamywałyby odczyt) na dach. Kabel możesz puścić w rynnie a następnie wkopać w ziemię. Sam zastanawiałem się czy u siebie czegoś takiego nie zrobić, tzn. kabel pod dachu później rynną a następnie w ziemi, aż do czujnika termo-higro. Fakt, jest z tym więcej pracy, ale też pomiary będziesz miał bardziej wiarygodne. Oczywiście czujnik usytuuj w miejscu zacienionym ale przewiewnym lub wykonaj własną osłonę radiacyjną, np. z podstawek pod doniczki. Wielu forumowiczów ma takie osłony na swoich czujnikach. Osobiście też mam i sobie bardzo chwalę. Do oryginalnej już na pewno nie wrócę, bo jej funkcjonalność jest wielce dyskusyjna.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Sierpnia, 2012, 22:25:07 »
Ten trawnik z przodu służy jako wyjazd do samochodu z garażu, czasem na trawniku parkuje auto. Maszt mógłby być w tam bardziej w dali, ale tam jest ulica (nie mówiąc o linia elektrycznych), a przy drodze też nie najlepsze miejsce.

Ogólnie pozostaje albo narożnik (tutaj sprawdzałem temp. innym termometrem i w tym miejscu były podobne do tych ze stacji meteo oddalonej o ok. 30 km) albo balkon. 

Offline inmud

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: WS2080
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Marca, 2013, 13:31:12 »
Czy są jakieś "przeciw" rozmieszczeniu czujników na słupie SN? Mam taki jak na ilustracji poniżej na własnej działce i zastanawiam się, czy nie byłoby to optymalne rozwiązanie (brak konieczności budowy masztów itp.)

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Marca, 2013, 14:07:08 »
Podejrzewam, że słup jest własnością PGE i nie można na nim umieszczać czegokolwiek bez zgody pisemnej. Wyobraź sobie, że montujesz stacje i w pewnym momencie psuje się górna część słupa np. przewód zostanie zerwany. Elektryk będzie miał problem z wyjściem na górę ponieważ twoja stacja może to utrudniać. Miejsce było by znakomite, ale musiał byś wyjść z prośbą do swojego okręgu PGE.
Ja nie mając za dużego wyboru zamontowałem stację na drzewie
« Ostatnia zmiana: 04 Marca, 2013, 14:09:20 wysłana przez Areecki »

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline inmud

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Marca, 2013, 14:42:44 »
Zdaję sobie sprawę z zasadności zapytania o zgodę PGE - i z góry znam ich odpowiedź. Więc chyba zaryzykuję. Ten konkretny słup jest z zabezpieczeniem, więc "na szybko" raczej nic się nie stanie...

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Marca, 2013, 16:43:04 »
Czy są jakieś "przeciw" rozmieszczeniu czujników na słupie SN? Mam taki jak na ilustracji poniżej na własnej działce i zastanawiam się, czy nie byłoby to optymalne rozwiązanie (brak konieczności budowy masztów itp.)

Nie rób czegoś takiego - niebezpieczny montaż, ze względu na wysokie napięcie. Nie uzyskasz też na pewno na to zgody właściciela słupa. No i byłyby pewnie zakłócenia elektromagnetyczne.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline inmud

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Marca, 2013, 15:55:59 »
Jeśli dobrze pamiętam to zasięg oddziaływania pola przy SN nie przekracza 1,5 metra - a czujniki nie miały być instalowane "na samej górze" ale faktycznie może to być ogólnie niebezpieczne...

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Marca, 2013, 17:24:29 »
Czy są jakieś "przeciw" rozmieszczeniu czujników na słupie SN? Mam taki jak na ilustracji poniżej na własnej działce ...
A czy to jest sam słup czy też z przewodami elektrycznymi?
Bo jeżeli to jest nieużywany słup to można coś tam zainstalować choć to i tak w zasadzie własność Zakładu Energetycznego. A jeżeli jest to słup "używany" to zapomnij o montowaniu czegokolwiek. Możesz zostać nawet ukarany za takie coś. Powiedzą Ci np. kiedyś, że doprowadziłeś do awarii.