Witam wszystkich,
Po dzisiejszej burzy moja stacja pokazuje na czujniku zewnętrznym temperaturę 64o
Co mi także dało do śmiechu to odczyt "ex.danger" i odczyt 93o
Czy ktoś miał takie odczyty? I jest to normalne?
Zgodnie z danymi, stacja podaje odczyty temperatury wewnętrznej w przedziale -5
oC do +50
oC a temperatury zewnętrznej w przedziale -20
oC do +50
oC, a więc nie jest to odczyt prawidłowy. Dziwię się, że wartość będąca poza zakresem pomiarowym, w ogóle została wyświetlona. Niestety nie wiem dlaczego tak się stało. Być może nastąpiło jakieś zwarcie w czujniku (powstałe na przykład poprzez jego zamoknięcie) i ten podaje taki odczyt. Można spróbować rozkręcić obudowę czujnika i zobaczyć czy nie dostała się tam woda. Jeśli tak, to trzeba koniecznie wysuszyć wszystkie elementy, bo inaczej może nastąpić korozja styków.
Reset stacji i czujnika nie pomaga niestety.
Po uprzednim sprawdzeniu czujnika i jego skręceniu, wszystkie elementy stacji rozłącz, wyjmij baterie, odczekaj ok. 15 minut i ponownie uruchom stację, tak jak byś to robił pierwszy raz. Oczywiście postępuj wg instrukcji obsługi. Jeśli nic się nie zmieni i odczyty będą nadal nieprawidłowe (czytaj: absurdalne), to proponowałbym złożyć reklamację w miejscu zakupu stacji o ile sprzęt jeszcze ją posiada.
Jeżeli dobrze się zorientowałem to stacja przewiduje temperaturę na podstawie ciśnienia?
Czy rzeczywiście tak jest?
Stacja nie przewiduje temperatury na podstawie ciśnienia, tylko prognozuje pogodę na podstawie ciśnienia i temperatury. Jest to napisane wyraźnie w instrukcji.