Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Xonix TE 657  (Przeczytany 93213 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Stacja pogody Xonix TE 657
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Sierpień, 2012, 12:50:36 »
Dziękuję za zaangażowanie się w tę sprawę ;-)

W końcu po to jest forum żeby w miarę możliwości pomagać, jeśli ktoś tego potrzebuje  :)

[...]"... Jeśli chciałbyś porównywać poprawność wskazań swojej stacji z tamtą, to musiałbyś ciśnienie u siebie, ustawić takie same, jakie byś w chwili ustawiania odczytał z tamtej stacji... "
Które ciśnienie masz na myśli ?

Ciśnienie zredukowane do poziomu morza (sea level). W instrukcji obsługi na str. 9, punkt d) jest opisane jak je ustawić. Pisałem Ci już o tym kilka postów wyżej. Czy ustawiałeś u siebie to ciśnienie? Jeśli nie, to zrób to. Odczytaj jego wartość jaką podaje stacja meteo i zaraz wpisz taką samą wartość w swojej stacji. Jeśli opis w instrukcji jest poprawny, to u Ciebie odczyt tego ciśnienia powinien być teraz dobry.
Sprawdź po 1-2 dniach czy wartość u Ciebie jest taka sama jak w stacji meteo. Jeśli byłaby bardzo duża odchyłka (rzędu kilku hPa), to może w instrukcji jest błąd i zamiast wartości sea level trzeba wpisać wartość ciśnienia rzeczywistą. Możesz zrobić stosowne testy wpisując jedną jak i drugą wartość ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień, 2012, 14:46:29 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 27 Sierpień, 2012, 12:50:36 »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Auriol Z31130
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpień, 2012, 15:37:51 »
Tak zrobię, ale.... za kilka dni, bo teraz testuje ją kolega.

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Sierpień, 2012, 15:56:31 »
@senator
".... to może w instrukcji jest błąd i zamiast wartości sea level trzeba wpisać wartość ciśnienia rzeczywistą. Możesz zrobić stosowne testy wpisując jedną jak i drugą wartość ciśnienia.. ". Coś się mi wydaje,że tak, bo gdy wpisuję wartość "Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza " ze stacji meteo do stacji pogodowej, to..... stacja zmienia wysokość nad poziomem moża do wartości abstrakcyjnych ( zupełnie niezgodnych z info ze stacji meterologicznej ). Innym słowy mówiąc; ustawienia, wskazania mojej stacji pogody zachowały swoje status quo  :'(od pierwszego mojego postu na ten temat: Sea Level = Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste.Zostawmy już to.... .

Czy "heat index -rozumiem, jako "temperatura odczuwalna" wyświetlany po prawej stronie w górnym rogu, odnosi się też do tem. wewnątrz mieszkania ?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #63 dnia: 31 Sierpień, 2012, 08:15:10 »
[...] to..... stacja zmienia wysokość nad poziomem moża do wartości abstrakcyjnych ( zupełnie niezgodnych z info ze stacji meterologicznej ). [...]

Ty się nie przejmuj wysokością n.p.m. choć jest abstrakcyjna. Ważne jest to aby wartość ciśnienia była wyświetlana poprawnie. Wysokość i tak nie jest wyświetlana jako standardowa opcja na wyświetlaczu LCD, więc nie ma się czym przejmować  :) Ja miałem identyczny przypadek w mojej stacji. Kiedy ustawiłem faktyczną wysokość n.p.m., to wartość ciśnienia nie była poprawna. Kiedy wpisałem poprawną wartość ciśnienia ze stacji referencyjnej, to wysokość n.p.m. automatycznie mi się zwiększyła. Ale od tej pory ciśnienie jest wyświetlane prawidłowo. I to jest najważniejsze  :)

Czy "heat index -rozumiem, jako "temperatura odczuwalna" wyświetlany po prawej stronie w górnym rogu, odnosi się też do tem. wewnątrz mieszkania ?

Cytat: Google translator
Wskaźnik ciepła (HI) lub humiture jest indeks, który łączy w sobie powietrza temperatury i wilgotności względnej w próbie określenia człowieka postrzegane równoważną temperaturę - jak gorąco to jest. Wynik jest znany także jako " temperatura powietrza"  lub "wyraźnej temperatury". Na przykład, gdy temperatura wynosi 90 ° C (32 ° C), przy bardzo wysokiej wilgotności, wskaźnik temperatury może wynosić około 105 ° F (41 ° C).

Moim zdaniem, wskaźnik ten podawany przez stację, odnosi się do warunków na zewnątrz pomieszczenia.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2012, 08:24:01 wysłana przez Serenator »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Sierpień, 2012, 10:04:41 »
Rozumiem,że mam wpisać Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza ? Tak zrobiłem ( wys nad poziom morza oczywiście się zmieniła na abstrakcyjną ). Teraz poczekam kilka dni i zobaczymy ,co będzie się działo z "Local". Dam znać.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Sierpień, 2012, 11:32:53 »
Rozumiem,że mam wpisać Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza ? Tak zrobiłem ( wys nad poziom morza oczywiście się zmieniła na abstrakcyjną ). Teraz poczekam kilka dni i zobaczymy ,co będzie się działo z "Local". Dam znać.

Właśnie tak  :) O takim bowiem ciśnieniu piszą w instrukcji. Sprawdź po 2-3 dniach, przede wszystkim wartość tego ciśnienia (porównując ze stacją meteo) a przy okazji rzeczywistego. Sam jestem ciekawy, czy będą się teraz poprawnie wyświetlać.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2012, 11:41:57 wysłana przez Serenator »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Sierpień, 2012, 12:22:07 »
Zazwyczaj w stacji powinno się wpisywać wartość ciśnienia rel (odpowiednik sea level u Ciebie), może tylko tak niefortunnie nazwali ale tak powinienes wpisać wartość ciśnienia jako sea level i albo to drugie samo będzie poprawne albo musisz podać wysokość npm nie wiem jak tam masz, teraz powinno być poprawne.

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Sierpień, 2012, 18:34:12 »
Właśnie tak  :) O takim bowiem ciśnieniu piszą w instrukcji. Sprawdź po 2-3 dniach, przede wszystkim wartość tego ciśnienia (porównując ze stacją meteo) a przy okazji rzeczywistego. Sam jestem ciekawy, czy będą się teraz poprawnie wyświetlać.
OK, tak zrobiłem.Czekam zatem do Niedzieli i zobaczymy,co będzie ;-)

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Sierpień, 2012, 18:37:26 »
Zazwyczaj w stacji powinno się wpisywać wartość ciśnienia rel (odpowiednik sea level u Ciebie), może tylko tak niefortunnie nazwali ale tak powinienes wpisać wartość ciśnienia jako sea level i albo to drugie samo będzie poprawne albo musisz podać wysokość npm nie wiem jak tam masz, teraz powinno być poprawne.

Tak właśnie miałem ustawione i "Sea Level" pokazywało właściwą wartość ciśnienia rzeczywistego ( rel). Pewni tak, jak napisałeś " niefortunnie nazwali". Ale to sprawdzę i-jeśli trzeba będzie- to ustawię ponownie w Niedzielę ( vide: mój post wyżej ).

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Wrzesień, 2012, 10:04:57 »
No, i po doświadczeniach kończących: wróciłem do pierwotnych moich ustawień, gdzie jako Sea Level wpisałem ciśnienie rzeczywiste i od razu także wysokość n.p.m wpisała się prawidłowo ! I tak zostawiam. Dzięki za wszelką wszystkich pomoc.

PS.godz. 15,15. Dane ze stacji meterologicznej vs moja stacja pogody:
Ciśnienie atmosferyczne rzeczywiste:          1018.6 hPa vs 1018.6 hPa ( Sea Level )
Wilgotność względna powietrza:      45% vs 48%
Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza: 1024.5    hPa vs 1012 hPh ( Local )

Czyli Sea Level to Local, a co Local, to nie mam pojęcia i niech już tak zostanie.Koniec porównań. Wiem, co jest co ( no, prawie ).
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień, 2012, 15:23:06 wysłana przez ernet »

Offline ernet

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Wrzesień, 2012, 14:37:50 »
Mam pytanie odnośnie stacji Xonix TE-657, wiem, że w wersji negatywowej stacja musi być cały czas podłączona do prądu, na samych bateriach nic nie jest wyświetlane (trzeba dopiero nacisnąć przycisk). A jak wygląda sytuacja w wersji standardowej, czyli czarne znaki na jasnym tle? Czy przy pracy na samych bateriach bez zasilania sieciowego stacja pokazuje ciągle wskazania czy też nic nie pokazuje?

Pokazuje cały czas-baterie są do podtrzymania ustawień i danych w razie braku zasilania.
Aby podświetlić na niebiesko trzeba wcisnąć przycisk u góry: podświetal tak krótko,że nie zdąży się odczytać wszystkich danych.

Offline Ajgor

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Xonix TE-657
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Luty, 2013, 00:28:31 »
A po podłączeniu zasilacza stacja powinna być cały czas podświetlona?
Bo moja podświetla się tylko po naciśnięciu przycisku. Czy na zasilaczu, czy na bateriach zawsze muszę przycisnąć podświetlenie aby rozbłysła na niebiesko. Ewentualnie, jak włączyć stałe podświetlenie na niebiesko? (a może mam uszkodzony zasilacz, sprawdzę go)

Offline cienki_tm

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: XONIX TE657
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Czerwiec, 2013, 23:55:16 »
Witam wszystkich,

Po dzisiejszej burzy moja stacja pokazuje na czujniku zewnętrznym temperaturę 64o
Co mi także dało do śmiechu to odczyt "ex.danger" i odczyt 93o

Czy ktoś miał takie odczyty? I jest to normalne?
Reset stacji i czujnika nie pomaga niestety.

Jeżeli dobrze się zorientowałem to stacja przewiduje temperaturę na podstawie ciśnienia?
Czy rzeczywiście tak jest?

To dziś na Mazowszu mamy jakieś ciśnieniowe ekstremum?

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec, 2013, 23:57:11 wysłana przez cienki_tm »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Czerwiec, 2013, 08:09:35 »
Witam wszystkich,

Po dzisiejszej burzy moja stacja pokazuje na czujniku zewnętrznym temperaturę 64o
Co mi także dało do śmiechu to odczyt "ex.danger" i odczyt 93o

Czy ktoś miał takie odczyty? I jest to normalne?

Zgodnie z danymi, stacja podaje odczyty temperatury wewnętrznej w przedziale -5oC do +50oC a temperatury zewnętrznej w przedziale -20oC do +50oC, a więc nie jest to odczyt prawidłowy. Dziwię się, że wartość będąca poza zakresem pomiarowym, w ogóle została wyświetlona. Niestety nie wiem dlaczego tak się stało. Być może nastąpiło jakieś zwarcie w czujniku (powstałe na przykład poprzez jego zamoknięcie) i ten podaje taki odczyt. Można spróbować rozkręcić obudowę czujnika i zobaczyć czy nie dostała się tam  woda. Jeśli tak, to trzeba koniecznie wysuszyć wszystkie elementy, bo inaczej może nastąpić korozja styków.

Reset stacji i czujnika nie pomaga niestety.

Po uprzednim sprawdzeniu czujnika i jego skręceniu, wszystkie elementy stacji rozłącz, wyjmij baterie, odczekaj ok. 15 minut i ponownie uruchom stację, tak jak byś to robił pierwszy raz. Oczywiście postępuj wg instrukcji obsługi. Jeśli nic się nie zmieni i odczyty będą nadal nieprawidłowe (czytaj: absurdalne), to proponowałbym złożyć reklamację w miejscu zakupu stacji o ile sprzęt jeszcze ją posiada.

Jeżeli dobrze się zorientowałem to stacja przewiduje temperaturę na podstawie ciśnienia?
Czy rzeczywiście tak jest?

Stacja nie przewiduje temperatury na podstawie ciśnienia, tylko prognozuje pogodę na podstawie ciśnienia i temperatury. Jest to napisane wyraźnie w instrukcji.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec, 2013, 09:14:46 wysłana przez Serenator »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Czerwiec, 2013, 10:04:52 »
Wartość 64 stopni wygląda jakby stacja podawała wartość w Fahrenheitach (ok. 17*C).
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/