Na razie porównuję dane z wunderground, ale z własnego doświadczenia wiem że podczas mgły, i to nawet gęstej moja stacja pokazała max. 92%
. gdy w innych serwisach było 99%-100%.
No tak, ale weź pod uwagę to, że dokładność wilgotności w tych stacjach to prawdopodobnie ±5% (pewnie tak jak podają w instrukcji od WH2080). Czyli jak miałeś 92% to mogło być realnie 97%

. Zerknij do instrukcji bardziej profesjonalnej amatorskiej stacji
Davis Instruments Vantage Pro2 - kosztuje powyżej 3000zł, a dokładność wilgotności jest na poziomie ±3%, a przy wilgotności powyżej 90% nawet ±4%. Pomiar wilgotności nie jest prostym pomiarem, szczególnie w górnym zakresie - gdyby to był prosty/tani pomiar to na pewno VP2 miałaby lepszą dokładność. Tak więc, nawet VP2 może nigdy nie pokazać wilgotności 100%.
Na zagranicznych forach też o tym wspominają http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=580
Są różne modyfikacje - niektórzy dodają potencjometr (bo podobno potencjometr do kalibracji został pominięty w układzie), inni przesuwają czujnik z płytki drukowanej itp.
Ja ze swoją stacją pojechałem do Wrocławia gdzie dostępne są dane z lotniska - tam sprzęt mają chyba lepszy niż VP2?
Porównywałem dodatkowo z udostępnionym pomiarem ciśnienia przez firmę zajmującą się sieciami ciepłowniczymi i rozprowadzającymi ciepło w Siedlcach:
http://www.pec-siedlce.com.pl/site/109/historia.html
Temperatura i ciśnienie po prawej stronie jak i linki do dokładniejszych wykresów i historii odczytów.
Cały czas jest to różnica 10hPa. Jak ustawiłem ciśnienie względne z dodanymi 10hPa - odczyty były idealne.
Tak, że w tej kwestii to ja myślę, że po prostu sprzęt nie jest skalibrowany, ewentualnie jak pisze Piotrek_P - winą jest oprogramowanie, które to wszystko obrabia (jak chociażby wyświetlanie DEWPOINT na wyświetlaczu).
Jeszcze pytanie jaka jest dokładność tych stacji jeśli chodzi o ciśnienie. Dokładność WH1080 z instrukcji Velleman to ±1.5hPa - ale tam też podają, że dokładność wilgotności ±1% (czyli lepsza niż VP2

. W instrukcji WH2080 jest ±0.08 inHg - czyli ±2.7hPa. Ale jeżeli jak piszesz, odczyty po ustawieniu ciśnienia były idealne z porównywanym "wzorcem", to rzeczywiście wygląda, że stacja jest od początku źle skalibrowana.