Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Spostrzeżenia co do mojego klonu 1090  (Przeczytany 49931 razy)

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Spostrzeżenia co do mojego klonu 1090
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Styczeń, 2011, 07:54:48 »
Witam stacja BYŁA zamontowana - dziś ją zdjąłem (jedzie do serwisu).
Punkt rosy - błąd wyświetlania jest, ciśnienie - chyba w porządku.
Ale... (ja to mam chyba pecha) na zewnątrz mgła, pada deszcz a stacja pokazuje 81% wilgotności (maksymalnie doszła do 87%). Przy okazji że będę przejeżdżał - stację zawożę do serwisu. Ehhh.... :(

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 21 Styczeń, 2011, 07:54:48 »

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Luty, 2011, 10:44:59 »
N ekranie mojego klona 1090 kupionym w Thernocenter  na początku grudnia ,w dniu dzisiejszym pojawiła się pomiędzy wskazaniem wilgotności wewnętrznej a zewnętrznej migająca ikonka częściowo naładowanej baterii z napisem TX. Baterie zarówno w nadajniku jak i  w jednostce głównej  mam Energizer Ultimate Lithium pracujące od grudnia(sprawdziłem napięcie baterii pracujących w jednostce głównej(1,72 V).
Co to może być, czyżby wskazanie poziomu naładowania baterii w nadajniku?

Miał już ktoś z kolegów z tym do czynienia?

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Luty, 2011, 11:15:40 »
Też mam tą stację od początku grudnia 2010. Przez niecałe dwa tygodnie używałem ENELOOP'ów zanim zamówiłem baterie litowe. Do tej pory ani na akumulatorkach, ani na bateriach ta ikonka mi się nie zaświeciła. Ciekawe o co chodzi? A może reset stacji coś zmieni? No niestety ta stacja ma wady ukryte i można się z nimi pogodzić lub zacząć boksować się z serwisem producenta. Ja na razie jestem "ogólnie" zadowolony z tego sprzętu. Dzięki że zacząłeś ten wątek bo będzie wiadomo że trzeba zwracać uwagę na kolejny "kwiatek" w tej stacji.

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Luty, 2011, 15:23:56 »
eż mam tą stację od początku grudnia 2010. Przez niecałe dwa tygodnie używałem ENELOOP'ów zanim zamówiłem baterie litowe. Do tej pory ani na akumulatorkach, ani na bateriach ta ikonka mi się nie zaświeciła. Ciekawe o co chodzi? A może reset stacji coś zmieni? No niestety ta stacja ma wady ukryte i można się z nimi pogodzić lub zacząć boksować się z serwisem producenta. Ja na razie jestem "ogólnie" zadowolony z tego sprzętu. Dzięki że zacząłeś ten wątek bo będzie wiadomo że trzeba zwracać uwagę na kolejny "kwiatek" w tej stacji.
Zorientowałem się już o co chodzi.W/w ikonka wskazywała stan baterii w czujniku termo-hydro (nadajnik).Zmierzyłem napięcie, które wynosiło ca.1,0 V).
Podejrzewam, że tak szybkie wyeksploatowanie baterii wynikało z faktu, że sygnał z czujnika wiatru przesyłałem przedłużonym kablem o 10m w stosunku do  kabla w dostawie.Nadmierne zużycie baterii wynikało albo z dodatkowej długości kabla, albo ze zwarć na łączeniu(normalna złączka telefoniczna na dworze a więc w warunkach czasami wilgotności 100%)Przeniosłem nadajnik w takie miejsce aby wystarczył 10-cio metrowy kabel z dostawy i będę obserwował.Poza tym obserwowałem również od czasu do czasu nadmierne wahania we wskazaniach temperatury zewnętrznej(3 do 5C w kolejnych raportach.Myślę , że były one spowodowane również spadkami napięć baterii.
Zobaczę , czy po ostatnich zmianach problem ustąpi.

Pozdrawiam

Offline kris25

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Viking 02047 (klon WH 1090)
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Marzec, 2011, 16:26:10 »
Witam wszystkich

Od niedawna jestem użytkownikiem tego forum i posiadaczem stacji Viking 02047. Po zainstalowaniu wszystkich czujnikiów na zewnątrz okazało się, że mam zaniżone odczyty wilgotności o około 25% (porównywałem ze stacją TFA Sinus np. teraz Sinus 40% a 02047 14%). Przy chuchaniu na czujnik wilgotność doszła mi do 94%. Czy to oznacza, że dostałem wadliwy czujnik? Trochę mnie to irytuje, bo nowa stacja i juz problem :(.
Co do innych odczytów to wartość ciśnienia ABS w porównaniu do Sinusa mam zaniżone o około 2 hPa i u mnie niestety tez występuje problem z wyświetlaniem punktu rosy.
A jak u Was jest z kontrastem wyświetlacza? Bo w porównaniu do Sinusa to wyświetlacz w moim klonie WH 1090 wypada bardzo kiepsko. Dodam, że kontrast mam ustawiony na 8.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec, 2011, 16:28:55 wysłana przez kris25 »

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Kwiecień, 2011, 09:27:03 »
Witam.Posiadam klon WS 1090 kupiony w Thermocenter , który użytkuję od  grudnia 2010.  Od razu na początku kupiłem baterie Energizer Ultimate Lithium AA L91.05.02.2011 baterie w czujniku hydro-termo były już rozładowane( migająca ikonka  w odbiorniku- napięcie 0,9-1,1 V).W tym samym dniu założyłem nowe-takie same baterie-które rozładowały się do 05.04.11.Co może być przyczyną tak szybkiego rozładowywania się baterii? Czy miał już któryś z kolegów taki problem?

Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Kwiecień, 2011, 10:31:28 »
Witam.Posiadam klon WS 1090 kupiony w Thermocenter , który użytkuję od  grudnia 2010.  Od razu na początku kupiłem baterie Energizer Ultimate Lithium AA L91.05.02.2011 baterie w czujniku hydro-termo były już rozładowane( migająca ikonka  w odbiorniku- napięcie 0,9-1,1 V).W tym samym dniu założyłem nowe-takie same baterie-które rozładowały się do 05.04.11.Co może być przyczyną tak szybkiego rozładowywania się baterii? Czy miał już któryś z kolegów taki problem?

Pozdrawiam

Zacznijmy od początku  ;)

1. Jaką datę ważności miały zakupione przez Ciebie baterie? Jest to napisane na blistrze lub wytłoczone na spodzie (biegun ujemny) baterii
2. Z tego co napisałeś to baterie rozładowały się po 2 miesiącach  :o  to niesamowite...
3. Czy na pewno to są baterie a nie przypadkiem akumulatorki?   :)
4. Czy sprawdziłeś fakt zużycia poprzez np. włożenie baterii do innego urządzenia, np. pilota? Być może wskaźnik w stacji nawalił, bo wierzyć mi się nie chce aby w tak krótkim czasie baterie się zużyły.
5. Czy w tym czasie stacja pracowała poprawnie czy też występowały jakieś zakłócenia?
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień, 2011, 10:50:49 wysłana przez Serenator »

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Kwiecień, 2011, 08:31:59 »
ad1. kupione przeze mnie baterie miały datę 03.2025 rok.
ad2. Tak, rozładowały się po 2 miesiącach
ad3 nie są to akumulatorki lecz baterie
ad4.rozładowały się rzeczywiście -mierzyłem napięcie -wynosiło od 0,9- 1,1 V
ad 5.stacja funkcjonowała normalnie

Podejrzewam, że musi być gdzieś kontakt z masą i to powoduje nadmierne zużycie baterii.A może się mylę co do przyczyny?
Czy ktoś z kolegów spotkał się już z tym?

Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Kwiecień, 2011, 08:43:37 »
[...]
Podejrzewam, że musi być gdzieś kontakt z masą i to powoduje nadmierne zużycie baterii.A może się mylę co do przyczyny?
Czy ktoś z kolegów spotkał się już z tym?
Pozdrawiam

A może skontaktuj się z serwisem, przedstaw sytuację, może coś ci podpowiedzą?

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Styczeń, 2013, 13:27:21 »
Witam
Czy ma ktoś dokładne informacje na temat pomiaru prędkości średniej wind i porywów wiatru gust od strony technicznej ? Czy chwilowy poryw wiatru będzie zanotowany, czy stacja jednak mierzy porywy co 48 sekund? Wie ktoś może jak częstotliwość kontaktora jest odbierana przez system elektroniczny ?
Chodzi mi głównie o porywy wiatru .

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Styczeń, 2013, 16:51:29 »
Kiedyś czytałem na forum sandaysoft, gdzie jeden z użytkowników przeprowadzał test odnośnie pomiaru wiatru przez stacje FineOffset, że do obliczenia średniej prędkości z odczytu wind stacja zczytuje co 2 sekundy wartość wiatru i z tego wyprowadza średnią, czyli wartość wind to średnia arytmetyczna z 24 odczytów. Ile w tym prawdy, nie wiem. Co do Gust to jest to aktualna wartość wiatru podczas odczytu. Niestety w stacji FO nie zarejestrujesz maksymalnego porywu. Ta go zczyta i wciągnie do średniej wind ale nie wyświetli wartości. W czujniku prędkości jeden pełny obrót wyzwala 2 impulsy kontaktrona (dwa zwarcia). Prędkość to zapewne liczba impulsów w czasie. Inaczej rzecz się ma w czujniku kierunku, gdzie za końcowy odczyt decyduje wartość oporu generowana przez rezystor (jest ich 8, każdy o innej wartości).

Offline Areecki

• Cumulonimbus
    • Pogoda Bukowa
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Styczeń, 2013, 17:13:55 »
W takim razie strasznie kiepsko.
Mam drugi wiatromierz, ale chodzi trochę ciężej - myślałem, nad jego wykorzystaniem za pomocą
kabla telefonicznego ale nie mam pomysłu co by musiało być po drugiej stronie.
Modem TPSA ? :D

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Styczeń, 2013, 18:21:19 »
Czyli im częstszy zapis, tym wiarygodniejsze dane? ^^

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Styczeń, 2013, 21:14:55 »
Na pewno. Nie bez powodu Davis stosuje w swoich stacjach tak krótkie interwały pomiarowe. Przykładowo przy pomiarze prędkości wiatru co 2,5-3 sekundy ,,przeoczenie'' porywu jest raczej znikome. Inaczej rzecz się ma w stacjach FO. Tutaj o maksymalnych porywach można zapomnieć, dodatkowo dochodzi brak odczytów po pełnej godzinie.

Offline Areecki

• Cumulonimbus
    • Pogoda Bukowa
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Styczeń, 2013, 05:10:33 »
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń, 2013, 07:48:07 wysłana przez Areecki »