Moja opinia o stacji pogodowej TFA Smart 35.1070.IT :
1/ po uruchomieniu czujnika a następnie stacji nastąpiło natychmiastowe nawiązanie łączności
2/ sama stacja szukała sygnału DCF 77 przez 12 h i w nocy ukazała się ikona antenki z aktualną godz. i datą
3/ wartość ciśnienia otrzymałem z IMGW w Poznaniu ( niedaleko mieszkam)
4/ różnica wskazań czujnika i stacji (obok siebie) przedstawia się następująco:
a/ temperatura w czujniku o 0,2 ºC wyższa od wskazania stacji
b/ wilgotność w czujniku o 2% niższa od wskazania stacji
5/ ciśnienie rośnie i opada zgodnie ze wskazaniami IMGW w Poznaniu ul. Dąbrowskiego
(odczyt z Internetu).
6/ Inteligentne prognozowanie pogody przedstawia się następująco: np. przy wskazaniu 12 h max temp. -1,2 ºC min. temp. -3,5 ºC, stacja prognozuje, że w nocy będzie -5 ºC. Natomiast najniższa zapamiętana temp. w nocy wyniosła -3,9 ºC. Czyli pomyłka o -1,1 ºC.
7/ teoretyczne rozważania o dokładności wskazania temp. wew. i zew. przez stację pogodową:
a/ termometr z atestem PZH temp. wew . 22,0 ºC, wskazania stacji 21,0 ºC,
b/ j.w. zew. -3,5 ºC, wskazania czujnika -3,3 ºC
8/ Wilgotność: higrometr analogowy (regulowany co 6 m-cy – mokra szmata 94-96% itd……) wskazuje np. 53 % natomiast stacja wskazuje 36% a czujnik 34 %. Muszę pożyczyć wiarygodny (atestowany) higrometr i sprawdzić czy cyfrowy zaniża a analogowy zawyża.
Jakie są Wasze doświadczenia z wilgotnością wewnętrzną w analogu i cyfrze ?
9/ Wielki minus wręcz porażka tej stacji to brak oświetlenia nawet tego najsłabszego. Musiałem kupić małą latarkę ledową.
Podsumowując: stacja spełnia swoją rolę dla średnio wymagających. Podejrzewam ją o w miarę dokładne wskazania. Cena 252,00 zł odpowiednia. Jeżeli są pytania to proszę.
//Administrator: poprawiono w tekście wyświetlanie º.