Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Auriol Z29962A - problem  (Przeczytany 24600 razy)

Offline pritchard

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Z29962A
Odp: Auriol Z29962A - problem
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Wrzesień, 2011, 21:30:41 »
Po powrocie z pracy, zauważyłem że standardowo stacja straciła połączenie z czujnikiem zewnętrznym. Przeniosłem czujnik tam, gdzie docelowo będzie przykręcony do ściany, zresetowałem połączenie i obserwuję stację. O dziwo, póki co, łączność jest i temperatura jest przesyłana do stacji. Zobaczymy jak będzie dzisiaj w nocy. Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, to że łączność między stacją a czujnikiem zakłócana była przez antenę pokojową i telewizor, który stał na linii tych dwóch urządzeń.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 29 Wrzesień, 2011, 21:30:41 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Wrzesień, 2011, 07:53:16 »
[...] Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, to że łączność między stacją a czujnikiem zakłócana była przez antenę pokojową i telewizor, który stał na linii tych dwóch urządzeń.

W takim razie jak Twoje przypuszczenie ma się teraz do tego, co wcześniej napisałeś:

[...] Zauważyłem że dzieje się tak, gdy temp. spadnie poniżej 15 stopni i wilgotność wzrasta. Czyli szczególnie w obecne wieczory i poranki. [...]

:)
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień, 2011, 08:20:46 wysłana przez Serenator »

Offline pritchard

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Wrzesień, 2011, 10:09:02 »
W takim razie jak Twoje przypuszczenie ma się teraz do tego, co wcześniej napisałeś:

Zakłócenia telewizora byłem w stanie wziąć pod uwagę i uznać jako zasadne. Tylko dlaczego to działo się wieczorem przy niższej temperaturze powietrza i wyższej wilgotności?? Czyżby miało to związek z propagacją fal UHF??

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Wrzesień, 2011, 11:16:19 »
Zakłócenia telewizora byłem w stanie wziąć pod uwagę i uznać jako zasadne. Tylko dlaczego to działo się wieczorem przy niższej temperaturze powietrza i wyższej wilgotności?? Czyżby miało to związek z propagacją fal UHF??

Żeby jednoznacznie wyeliminować jedną z ewentualnych przyczyn, można przenieść stację na jakiś czas do pomieszczenia, w którym nie ma odbiornika radiowego, komputera czy TV. Jeśli omawiany problem pojawiłby się ponownie, to można założyć, że prawdopodobną przyczyną będzie rzeczywiście dany typ pogody. Pod warunkiem jednak, że wystąpi powtarzalność tych określonych warunków atmosferycznych. Jednakże uważam, że stacja nie powinna być wrażliwa na tego typu zmiany pogody. Bo co to za stacja, która w ten sposób reaguje?
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień, 2011, 11:17:56 wysłana przez Serenator »

Offline pritchard

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Wrzesień, 2011, 11:23:11 »
Żeby jednoznacznie wyeliminować jedną z ewentualnych przyczyn, można przenieść stację na jakiś czas do pomieszczenia, w którym nie ma odbiornika radiowego, komputera czy TV. Jeśli omawiany problem pojawiłby się ponownie, to można założyć, że prawdopodobną przyczyną będzie rzeczywiście dany typ pogody. Pod warunkiem jednak, że wystąpi powtarzalność tych określonych warunków atmosferycznych. Jednakże uważam, że stacja nie powinna być wrażliwa na tego typu zmiany pogody. Bo co to za stacja, która w ten sposób reaguje?

Właśnie o tym piszę. Wczoraj przeniosłem czujnik zew. z dala od TV i anteny, i wieczorkiem łączność ze stacją bazową była! Więc, póki co, dziwne zachowanie w komunikacji między czujnikiem zew. a stacją powodował TV i antena. Bynajmniej na teraz tak jestem w stanie wnioskować. Nadal obserwuję działanie :)

Offline Piorun :)

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Luty, 2012, 18:34:51 »
Podobna stacja (bez prognozy pogody) dostępna w Lidlu od 6.02.2012  http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_24433.htm
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2012, 18:41:04 wysłana przez Piorun :) »