Witam,
kupiłem tą stację w Castoramie dokładnie w takiej samej cenie, tyle że pod szyldem SLX oraz nr 63308BWSQ - obudowa srebrna.
Po dwóch dniach zawsze nad ranem coś się dzieje z nadajnikiem zawieszonym za oknem - dioda sygnalizująca transmisję miga co kilka sekund a na wyświetlaczu same 8. Na odbiorniku zamiast wskazań z czujnika są tylko -.
Po jakimś czasie nadajnik sam się "naprawia". Dziwi mnie takie zachowanie szczególnie że temp. na zewnątrz jest ledwo koło 0. Dziś kiedy sytuacja się powtórzyła wystarczyło że wziąłem stację do ręki na moment i magicznie wszystko wróciło do normy. (baterie są nowe)
Czy ktoś wie czym to jest spowodowane?
Dodatkowo nadajnik postawiony w domu obok stacji pokazuje wilgotność wyższą o ~16%.
Zwrócę ją chyba do sklepu.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić, że pasmo pracy tej stacji, to 433MHz. Jest to pasmo, które jest podatne na różnego rodzaju zakłócenia, niestety. W tym paśmie pracują również inne urządzenia wykorzystywane w gospodarstwie domowym, sterowane elektronicznie: alarmy, bramy garażowe, żaluzje, itp. Transmisję danych zakłócać może także zbyt blisko usytuowany komputer, telewizor lub wieża muzyczna. Mało tego, transmisję może nawet zakłócać jakiś sprzęt używany przez sąsiada. Spróbuj przenieść stację do innego pomieszczenia, gdzie nie ma żadnego sprzętu. Nie używaj też podczas próby żadnych urządzeń elektronicznych. Zobacz, jaki będzie rezultat. Może być też tak, że przyczyna braku łączności polega na jakimś defekcie układu stacji lub czujnika. Konkludując: jeśli nic się nie zmieni, ja bym sprzęt oddał do sklepu.