Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Co myślicie na temat tej stacji?  (Przeczytany 15217 razy)

Offline radio

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Motocyklista-krótkofalowiec a teraz meteorolog :-)
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2 Plus Aktiv Agro + Davis Vantage Vue
Co myślicie na temat tej stacji?
« dnia: 17 Grudnia, 2011, 18:27:02 »
Witam Wszystkich serdecznie.

W związku z tym że w dziedzinie meteorologii jak i stacji meteorologicznych jestem laikiem to zwracam się do Was ze swoim problemem, otóż zawsze chciałem mieć stację meteo i nadarza się okazja nabyć za przyzwoite pieniądze taką stację http://www.jula.se/tradlos-vaderstation-med-externa-givare-943009 lub taką http://www.jula.se/vaderstation-till-pc-943105  lecz waham się czy nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto, stacja byłaby używana w bloku a zestaw czujników byłby  zamontowany na dachu, odległość pomiędzy odbiornikiem a nadajnikiem wyniesie ok.40m, budynek wykonany z cegły, ewentualnie mógłbym zespół  czujników zamontować obok okna na wysokości 1 piętra, proszę o swoje opinie oraz sugestie, ewentualnie podpowiedzi czy nie lepiej kupić inną stację, nie ukrywam że marzy mi się taka http://stacje-pogody.pl/508_stacja_pogody_davis_instruments_vantage_vue.html lecz cena jest dość wysoka jak za następny domowy gadget ;)  :)
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia, 2011, 18:50:01 wysłana przez radio »
Pozdrawiam
Mariusz

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Co myślicie na temat tej stacji?
« dnia: 17 Grudnia, 2011, 18:27:02 »

Offline radio

• Stratus
Odp: Co myślicie na temat tej stacji?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia, 2011, 22:32:35 »
Witam ponownie.
Czy mogę liczyć na pomoc?
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia, 2011, 08:54:54 »
Obydwie stacje są przyzwoite.  Ta druga ma wyświetlacz taki jak: Abatronic 02049, Conrad WS-0101 czy Fine Offset Electronic WH 2080. Opisy i zdjęcia tych stacji znajdziesz TUTAJ Jeśli przeglądałeś forum z pewnością natknąłeś się na informacje, że niektóre stacje występują pod różnymi nazwami (markami). Są to tzw. klony. Kupując stację zwróć uwagę aby jej pasmo pracy wynosiło 868 MHz, są bowiem wersje pracujące w paśmie 433 MHz. Montując pluwiometr czy anemometr trzeba zwrócić uwagę aby nie były one z żadnej strony zasłonięte, gdyż pomiary będą wówczas zafałszowane. Dlatego montaż na dachu, jest w Twoim przypadku optymalnym wyjściem.
Jeśli Cię stać, to możesz zakupić Davisa, którego reklama wydaje się zbędna.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia, 2011, 12:37:36 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia, 2011, 11:53:46 »
Ta pierwsza stacja to WH1070 w zmienionej obudowie. Druga to WH2080, czyli jedna z wersji popularnej WH1080. Oczywiście najlepsze rozwiązanie to Davis, korzysta z transmisja radiowej FHSS, zasięg do 120m przez ściany - prawdopodobnie nie byłoby problemów z transmisją z dachu. A jeżeli nie chcesz montować czujników w bloku na dachu, a chcesz mieć Davis'a. To proponuje ograniczyć się do samego pomiaru temperatury/wilgotności. Czyli kupujesz samą konsole Vantage Pro 2 (6312) i do tego stacje pomiaru temperatury i wilgotności (6382). Całość możesz zamontować obok okna np. na wysięgniku do anteny satelitarnej.

Poniżej, z jakimi czujnikami może współpracować konsola VP2, a w załączniku zdjęcie stacji temp/wilg (6382).

« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia, 2011, 13:41:46 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia, 2011, 22:58:40 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi które naprawdę są mi pomocne choćby ze względu na nieznajomość tematu, zamówiłem poniższą stację

Cenowo bardzo przystępnie a i na początek powinna mi wystarczyć, jeżeli "załapię meteorologicznego bakcyla" ;) to będę chciał zakupić Vantage Pro 2.
Odnośnie lokalizacji czujników to faktycznie masz rację Serenator, będę musiał zamontować na dachu, tyle tylko że mam obawy odnośnie zasięgu oraz czasu pracy na bateriach.... ich częsta wymiana praktycznie dyskwalifikuje każdą stację ponieważ wszyscy lokatorzy mają zakaz kręcenia się po dachu ze względu na gwarancję poszycia dachowego, najlepszym rozwiązaniem byłaby wówczas bateria słoneczna doładowująca akumulatorki, o ile nie mylę się to taka opcja istnieje w VP2 ale na początek nowego hobby  nie chciałbym wykładać tak dużej kasy.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia, 2011, 09:26:17 »
I stało się...... mam powyższą stację :P i po świętach pora na montaż zew. czujników I mam cichą nadzieję że będę zadowolony, chociaż po głowie chodzi mi już zakup.......... VP2 ;)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia, 2011, 21:35:32 »
I stało się...... mam powyższą stację :P ichociaż po głowie chodzi mi już zakup.......... VP2 ;)

Gratuluję, czekamy na opinię, i krótką recenzje, no powoli łapiesz meteorologicznego bakcyla hehe   ;D

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia, 2011, 22:14:22 »
Tak jak pisałem wcześniej dzisiaj nadejszła wiekopomna chwiła ;D i zamontowałem na dachu zewnętrzne czujniki, sprawę załatwiłem szybko ponieważ wykorzystałem już gotowe mocowanie moich krótkofalarskich anten, szybko podłączyłem zgodnie z instrukcją zasilanie, czyli w 1 kolejności stacja, w 2 kolejności czujniki i z napięciem wpatrywałem się w wyświetlacz stacji którą również zabrałem na dach :P po chwili wyświetlacz ożył pokazując wszystkie parametry więc stwierdziłem że jest OK, stacja do torby i zasuwam do mieszkania... stawiam stację i ...... ZONK nie pokazuje mi parametrów z czujników >:(..... lecę na dach, sprawdzam wszystko co i tak okazuje się zbędne ponieważ wyświetlacz stacji już pokazuje wszystkie parametry, więc wielkie hurra i heja do domu gdzie sytuacja........ powtarza się :( czyli wychodzi na brak zasięgu :'( .......... szybka decyzja.....demontaż czujników z dachu i montaż na balkonie...... po zamontowaniu wyświetlacz wskazuje wszystkie parametry lecz wystarczyło że stacja znalazła się 5 metrów od czujników i sytuacja powtarza się >:(

W sumie po całym dniu walczenia z montażem i dochodzeniu dlaczego tak się dzieje doszedłem do wniosku że przyczyną mogą być moje liczne bezprzewodowe urządzenia typu splitery, routery, słuchawki bezprzewodowe, itp które pracują na różnych częstotliwościach..... w wolnej chwili postaram się wyłączyć całą elektronikę i wówczas bedę wiedział czy przyczyna tkwi po stronie zakłóceń czy raczej po stronie wadliwej stacji.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia, 2011, 23:11:54 »
A jak daleko masz czujniki , to jest dom jednorodzinny ?

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudnia, 2011, 23:31:22 »
Jest to blok, w chwili montażu czujników na dachu była to odległość ok. 20m, stacja przy oknie, obecnie czujniki zamontowane na balkonie, stacja przy oknie, odległość 2m, jeżeli odsunę stację na 3/4m sygnał z czujników nie dociera do stacji.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia, 2011, 23:44:31 »
Jest to blok, w chwili montażu czujników na dachu była to odległość ok. 20m,

To nie jest aż tak daleko, ale wiadomo mogą być zakłócenia spowodowane innymi urządzeniami elektrycznymi, lub działającej na tej samej częstotliwości.
Ps. swoje czujniki ( czujnik termo-hydro )  też miałem  kiedyś  30 m od bazy i byłem zmuszony przestawić bliżej, bo nie było sygnału.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia, 2011, 23:52:33 wysłana przez wiatromen »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudnia, 2011, 23:51:16 »
A może twoja stacja jest na 433MHz? To by nawet do twojego opisu zasięgu (kilka metrów) pasowało. W instrukcji tej stacji (w linku który podałeś) jest informacja, po przetłumaczeniu translatorem ze szwedzkiego "433MHz lub 868MHz (wybrane przez lutowanie opcji)" .
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudnia, 2011, 23:59:56 »
A może twoja stacja jest na 433MHz?

Tak , ale jak to sprawdzić, bez otwierania obudowy.?  ;) Radio może masz gdzieś napisane ( obudowa, opakowanie instrukcja ) na jakiej to częstotliwości nadaje.

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia, 2011, 00:03:37 »
Na kartonie oraz w instrukcji podają że pracuje na 868 MHz więc nie mam podstaw aby sądzić inaczej, ewentualnie zmierzę częstotliwość pracy nadajnika podczas wysyłania sygnału, jeżeli za każdym razem nie zmienia częstotliwości to nie będzie to wielkim problemem.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudnia, 2011, 00:22:41 »
jeżeli za każdym razem nie zmienia częstotliwości to nie będzie to wielkim problemem.

Raczej nie podejrzewam, aby w tym przedziale cenowym stacja wykorzystywała FHSS (tak jak Davis).

Na kartonie oraz w instrukcji podają że pracuje na 868 MHz więc nie mam podstaw aby sądzić inaczej

Zawsze może być np. pomylone opakowanie itp. - takie sytuacje się zdarzają.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia, 2011, 00:31:06 wysłana przez Parasol »