Tak jak pisałem wcześniej dzisiaj nadejszła wiekopomna chwiła
i zamontowałem na dachu zewnętrzne czujniki, sprawę załatwiłem szybko ponieważ wykorzystałem już gotowe mocowanie moich krótkofalarskich anten, szybko podłączyłem zgodnie z instrukcją zasilanie, czyli w 1 kolejności stacja, w 2 kolejności czujniki i z napięciem wpatrywałem się w wyświetlacz stacji którą również zabrałem na dach
po chwili wyświetlacz ożył pokazując wszystkie parametry więc stwierdziłem że jest OK, stacja do torby i zasuwam do mieszkania... stawiam stację i ...... ZONK nie pokazuje mi parametrów z czujników
..... lecę na dach, sprawdzam wszystko co i tak okazuje się zbędne ponieważ wyświetlacz stacji już pokazuje wszystkie parametry, więc wielkie hurra i heja do domu gdzie sytuacja........ powtarza się
czyli wychodzi na brak zasięgu
.......... szybka decyzja.....demontaż czujników z dachu i montaż na balkonie...... po zamontowaniu wyświetlacz wskazuje wszystkie parametry lecz wystarczyło że stacja znalazła się 5 metrów od czujników i sytuacja powtarza się
W sumie po całym dniu walczenia z montażem i dochodzeniu dlaczego tak się dzieje doszedłem do wniosku że przyczyną mogą być moje liczne bezprzewodowe urządzenia typu splitery, routery, słuchawki bezprzewodowe, itp które pracują na różnych częstotliwościach..... w wolnej chwili postaram się wyłączyć całą elektronikę i wówczas bedę wiedział czy przyczyna tkwi po stronie zakłóceń czy raczej po stronie wadliwej stacji.